"Gerçekten" haber verir 28 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

Hoca’dan hâlâ ders almadık

Nasreddin Hoca ve Turizm Derneği Başkanı Taner Serin, Nasreddin Hoca’nın doğumunun 800. yılının bu yıl boyunca yurt içi ve dışında çeşitli faaliyetlerle kutlandığını söyledi.

Nasreddin Hoca’yı anma faaliyetleri istenen boyutlarda yapılamasa da yine de güzel bir yılın geride kaldığını ifade eden Serin, gelecek yıl da hem Nasreddin Hoca ve Turizm Derneği’nin kuruluşunun hem de Nasreddin Hoca Şenlikleri’nin başlamasının 50. yılı olması dolayısıyla Nasreddin Hoca’nın yine gündemde olacağını belirtti.

Çağdaşı olan Mevlânâ’nın Mesnevî başta olmak üzere arkasında yazılı kaynaklar bırakarak bugüne ulaşmasına rağmen Nasreddin Hoca’nın bugünlere yazılı bir eser vermeden geldiğine dikkati çeken Serin, bu durumun Nasreddin Hoca’nın mizah anlayışındaki derinliği ve toplumla ilgili ne kadar güçlü analiz yapabildiğini ortaya koyduğunu ifade etti. Nasreddin Hoca’nın kıvrak zekâsıyla, hoşgörüsüyle mizah anlayışıyla ve eleştirel yaklaşımıyla 8 asır sonra da adından söz ettirdiğini belirten Serin, ‘’Nasreddin Hoca fıkralarını hemen herkes bilir ancak pek çok kişi Nasreddin Hoca’nın fıkra ve kıssalarında vermeye çalıştığı mesajların farkına varamayabilir’’ dedi.

Hoca’nın temel felsefesinin güldürürken düşündürmek olduğunu kaydeden Serin, şöyle konuştu:

‘’Nasreddin Hoca’nın fıkraları, kendisinden sonra ona yakıştırılan anlatılar da eklenerek günümüze kadar ulaşmış, halkın içinde yaşamaya devam etmektedir. Nasreddin Hoca’nın mesajlarına dün olduğu gibi bugün de ihtiyacımız var. Çünkü, Nasreddin Hoca’nın fıkralarında dikkati çekerek eleştirdiği yanlışları bugün de yapanlar var. Onun mesajları bugün de toplumumuza yön verebilir. Yeter ki Nasreddin Hoca’yı bugün de çocuklarımıza öğretelim, onu yaşayalım. Nasreddin Hoca’dan bugün de ders alarak topluma eleştirel gözle, hoşgörüyle bakabilmeliyiz.’’

Nasreddin Hoca’nın kendi fıkraları ile sonradan kendisine atfedilen fıkraların adeta birbiriyle bütünleşmiş olduğunu bildiren Serin, ‘’Nasreddin Hoca’nın gerçek fıkralarını bulup ayıklayalım gibi bir yaklaşım, onu kısıtlamak olur. Bu nedenle tüm Nasreddin Hoca fıkralarına, hepsi bu toplumda türetildiği için, sahip çıkmalıyız’’ diye konuştu.

Serin, gelecek yıl gerçekleştirilecek Nasreddin Hoca Şenlikleri’nin daha geniş katılımlı yapılması için bütün resmî ve sivil kurumların desteğini isteyeceklerini sözlerine ekledi.

28.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Hoca’dan hâlâ ders almadık

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır