"Gerçekten" haber verir 01 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

Saldırı Hamas’ı güçlendirdi, Abbas’ı zayıflattı

Fransız haber ajansı AFP’nin, siyasî gözlemcilere dayanarak yaptığı yoruma göre, İsrail’in Gazze saldırısı Hamas’ın Filistinliler nezdindeki itibarını arttırırken, Hamas'ın Gazze’de iktidarı yeniden ele geçirebilmek uğruna İsrail’le işbirliği yapmakla suçladığı Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın itibarını ise zedeliyor.

01.01.2009


 

FİLİSTİNLERİN KATLİNE SON VERİLSİN

ABD'nin başkenti Washington'da binlerce gösterici, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto etti. Dışişleri Bakanlığı binası önünde toplanarak saldırıların durdurulmasını isteyen göstericiler, Filistin bayrağı açıp kefiye takarak Filistinlilere destek mesajı verdiler. Gösteride, ''Adam öldürmeye son,'' ''Savaşa son'' ve ''Filistinlilerin katledilmesine son'' şeklinde sloganlar atıldı

OBAMA'NIN SESSİZLİĞİ ELEŞTİRİLİYOR

Bazı pankartlarda, ''ABD'nin İsrail'e yardımına son,'' ''Filistin'i kurtarın'' yazdığı görülürken, ülkenin öteki ucundaki Los Angeles kentinde de benzer bir protesto gösterisi yapıldı. Bu arada İsrail saldırıları sürerken, 20 Ocak'ta görevi devralacak olan yeni ABD Başkanı Barack Obama'nın tatiline ara vermeden devam etmesi ve suskunluğunu koruması eleştiriliyor.

ABD, İsrail’e yardımı kes

“FİLİSTİNLİLERİN KATLEDİLMESİNE SON”

ABD’nİn başşehri Washington’da binlerce gösterici, İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarını protesto etti. AFP’nin bildirdiğine göre, Dışişleri Bakanlığı binası önünde toplanan binlerce kişi İsrail saldırılarının durmasını istedi. Birçok göstericinin Filistin bayrağı açtığı ve kefiye taktığı gösteride, ‘’adam öldürmeye son’’, ‘’savaşa son’’ ve ‘’Filistinlilerin katledilmesine son’’ şeklinde sloganlar atıldığı belirtildi. Bazı pankartlarda, ‘’ABD’nin İsrail’e yardımına son’’, ‘’Filistin’i kurtarın’’ yazdığı da görülürken, birkaç yüz kişinin ülkenin öteki ucundaki Los Angeles şehrinde de de benzer bir gösteri yaptığı kaydedildi.

01.01.2009


 

Katliam görüntüleri Youtube’da

İsrail ordusu, Cumartesi gününden beri Gazze Şeridine yönelik saldırılarını YouTube’daki kendi paylaşım sitesi üzerinden yayınlıyor.

İsrail Savunma Kuvvetleri basın bürosundan yapılan açıklamada, bu videoların “dünyaya İsrail’in mesajını iletmeye katkıda bulunmak” amacını taşıdığı belirtildi.

01.01.2009


 

Ateşkes için önce sınır geçişleri açılmalı

Hamas sözcüsü Mushir Masri, İsrail ile ateşkesi kabul edebileceklerini, ancak önce sınır geçişlerinin açılması gerektiğini açıkladı.

Masri, İsrailli yetkililerin ateşkes ihtimalinden söz etmeleri üzerine yaptığı açıklamada, ateşkes için İsrail’in sadece saldırılara son vermesinin yeterli olmayacağını söyledi. Hamas sözcüsü, ateşkes ihtimalinin Hamas tarafında gündeme gelmesi için sınır geçişlerinin açılmasının şart olduğunu belirtti.

01.01.2009


 

Arap Büyükelçiler Meclisi’nden İsrail’e kınama

Ankara’da bulunan Arap Büyükelçiler Meclisi, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik Cumartesi günü başlayan saldırılarını şiddetle kınadı.

Arap Büyükelçiler Meclisi’nin, önceki günkü olağan toplantısı sonrasında yapılan yazılı açıklamada, “Meclis, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Filistin halkına yönelik vahşi saldırısını ele alarak derin üzüntüsünü dile getirip, bu barbarca düşmanlığı şiddetle kınamış ve Filistin halkının cesur duruşuna olan tam desteğini vurgulamıştır” ifadesi yer aldı. Meclis, İsrail saldırılarının derhal durdurulmasını sağlamak amacıyla Türk hükümetinin çabalarını da övdü.

01.01.2009


 

İsrail geçici ateşkesi reddetti

İsraİl, Gazze Şeridi’ne saldırısına geçici olarak son vermesine yönelik Fransa tarafından yapılan öneriyi reddetti.

Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey İsrailli yetkili, “Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’in yaptığı tek taraflı ateşkes önerisi yararlı görülmemiştir, çünkü bu Hamas’ın İsrail’e roket fırlatmasını durdurmayacaktır” dedi. Öte yandan İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, saldırının beşinci gününde uluslararası toplumdan gelen ve “Hamas ile daimi ateşkesi” öngören tekliflerin değerlendirilmekte olduğunu açıkladı. İsrailli uçaklar, Mısır ve Gazze arasındaki tünellere saldırı düzenlediği bildirildi.

01.01.2009


 

BM: Saldırılarda ölenlerin dörtte biri sivil

Bİrleşmİş Milletler, İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin dörtte birinin sivil olduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletler Göçmen Ajansı (UNRWA) sözcüsü Christopher Gunness, “Ölenlerin en az yüzde 25’i sivil ve bu rakam daha da yüksek olabilir” açıklamasını yaptı. Filistinli sağlık kaynaklarına göre İsrail saldırılarında ölü sayısı 390’a ulaştı. Yaralı sayısının ise bin 900’ü geçtiği belirtiliyor. Filistinli kaynaklar, ölenlerden 42’sinin de çocuk olduklarını açıkladılar.

01.01.2009


 

AB’de dönem başkanlığı Çek Cumhuriyetinde

Çek Cumhuriyeti, AB dönem başkanlığını dün gece yarısı Fransa’dan devraldı.

Çek Cumhuriyeti, 6 aylık görev süresinde Avro Bölgesine dahil olmamasının beraberinde getireceği zorluklarla mücadele edecek. AB içinde birçokları tarafından Brüksel’den çok Washington’a yakın olmakla suçlanan Çek Cumhuriyeti, özellikle küresel finansal krizle ilgili yaklaşımlarda AB içinde birlik ve bütünlüğü sağlamakta zorlanacak. Dönem başkanlığı görevini devretmeye hazırlanan Fransa, küresel finansal krizde birlik içindeki ve dünyadaki ağırlığı yanında Avro Bölgesinin kurucu üyesi olması sayesinde çok daha aktif ve iddialı bir yaklaşımla AB politikalarını yönlendirebilmişti. Fransa’nın sahip olduğu tüm bu avantajlardan yoksun olan Çek Cumhuriyeti ise ABD’de George Bush yönetiminin aksine yeni başkan seçilen Barack Obama’nın AB başta olmak üzere dünyadaki diğer önemli güçlerle yakın işbirliğini tercih etmesi durumunda Washington’la yakın ilişkileri sayesinde ön plana çıkmayı umuyor. Çek Cumhuriyeti bu kapsamda, Obama’yı AB liderleriyle gayrı resmi bir zirve için Prag’a davet edeceğini açıklamıştı.

Bu arada Çek Cumhuriyeti görev süresince Türkiye ile 2 fasılda daha müzakereleri başlatmayı planlıyor. Diplomatik kaynaklar, bu dönemde açılması en muhtemel 2 faslı vergilendirmeyle sosyal politika ve istihdam olarak sıralıyor.

01.01.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır