"Gerçekten" haber verir 01 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

 

ÂKİF İÇİN ORTAK AKIL

Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı Mehmet Doğan, “Mehmet Akif ile ilgili bir şey yapılacaksa, ortak akılla yapılmalı ve en üst düzeyde estetik bilgiyle donatılmış insanlar devreye girmelidir” dedi.

İSTİKLÂL Marşı’nın şairi Mehmet Âkif Ersoy’un vefatının 72.yılı nedeniyle ‘’Mehmet Âkif Ersoy Bilgi Şöleni’’ düzenlendi. Türkiye Yazar Birliği ve İlim Yayma Cemiyeti Ankara Şubesi tarafından TOBB konferans salonunda düzenlenen toplantıda konuşan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ayşenur İslam, Âkif için bugüne kadar yapılan şeylerin yeterli olduğunu söylemenin mümkün olmadığını, şairin daha büyük etkinliklerle anılması gerektiğini söyledi.

Bundan sonra 12 Martta İstiklâl Marşı’nın kabulünün yıl dönümlerinde daha büyük toplantılar düzenlenmesinin planlandığını anlatan İslâm, ‘’Sadece Mehmet Âkif gibi bir tek düşünürü olan bir millet bile onu dünyaca meşhur ederdi. Biz ise onu hafızalarımıza gömdük. Bu nedenle daha yapılacak çok iş var’’ diye konuştu.

İslâm, şairin daha anlamlı toplantılarla anılması için gerek resmi kurumlar gerekse sivil toplum örgütlerinin birlikte çalışmasının yerinde olacağını ifade etti.

Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı Mehmet Doğan da, Mehmet Âkif Ersoy’un daha iyi tanınması için düzenledikleri etkinliklerin 30 yıllık bir geçmişi olduğunu belirterek, son 3 yıldır şairi anma semineri yerine, ‘’Mehmet Âkif Ersoy Bilgi Şöleni’’ düzenlediklerini hatırlattı.

Toplumun yapı taşı olan değerleri yaşatmanın ciddiyet istediğini belirten Doğan, ‘’Bunların hatırlanması ve hatırlatılması gerçekten ciddiyet istiyor. 30 yıldır bunu defalarca hissettik, bugün de hissediyoruz’’ dedi. 2007’de İstiklal Marşı’nın kabul günü olan 12 Martın millîbayram olarak kutlanması için yasa çıkarıldığını, ancak bu yasayla ilgili yönetmelik yetişmediği için geçen yılki törenlerin ruhuna uygun yapılamadığını anlatan Doğan, bu yılki törenlerde hem büyük şahsiyet Âkif’in anılacağını, hem de değerlerin hatırlanacağını söyledi.

Doğan, Taceddin Dergâhı’nın çevresindeki düzenlemeler ve şairin heykeli ile ilgili eleştirilerini dile getirirken, ‘’Mehmet Âkif ile ilgili bir şey yapılacaksa, ortak akılla yapılmalı ve en üst düzeyde estetik bilgiyle donatılmış insanlar devreye girmelidir’’ önerisinde bulundu.

Kültür Memur-Sen Genel Başkanı Galip Yıldırım ise, Mehmet Âkif Ersoy’un yaşadığı dönemde kimliğinden ve kişiliğinden taviz vermediğini, gençlere, ilimli, ahlâklı, çalışkan, hukuka saygılı, vatanseverlik gibi milletleri ayakta tutan değerler aşıladığını belirtti. Yıldırım, sabırlı olmayı ve ümitsizliğe düşmemeyi şiar edinen Âkif’in affedici olmayı ve daima iyilik yapmayı tercih ettiğini kaydetti.

01.01.2009


 

ESKADER ödülleri açıklandı

EDEBİYAT Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin (ESKADER) bu yıl ilk kez düzenlediği “Kültür Sanat Ödülleri”nin sahipleri belli oldu.

Dernekten yapılan açıklamaya göre, “Araştırma” ödülüne Oğuz Çetinoğlu, “Biyografi” ödülüne Prof. Dr. Saadettin Ökten, “Çocuk Edebiyatı” ödülüne Sara Gürbüz Özeren, “Çocuk Yayıncılığı” ödülüne Nar Yayınları, “Deneme” ödülüne Ayşe Göktürk Tunceroğlu, “Dergi” ödülüne “Kültür Dergisi”, “Dil” ödülüne Hüseyin Movit, “Düşünce” ödülüne “Türk Tarih Felsefesi” adlı eseriyle Mehmet Niyazi, “Elektronik Yayıncılık” ödülüne “www.semazen.net” değer bulundu. “Eleştiri” dalında Virgül Dergisi’nin, “Gezi” dalında Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma’nın, “Hatıra” dalında Prof. Dr. Hayrettin Karaman’ın, “Hikâye” dalında Mustafa Kutlu’nun, “İnceleme” dalında Ali Budak’ın ödüle layık görüldüğü değerlendirmeye göre, diğer ödül alacak isimler şöyle: “Kitap Yayıncılığı” dalında Mehmet Varış ve Kültür AŞ, “Kurum” dalında Bilim Sanat Vakfı, “Mizah” dalında Cafcaf Dergisi, “Müzik” dalında Prof. Dr. Mehmet Emin Yay, “Radyo Programı” dalında “Bezm-i Cihan” adlı program, “Resim” dalında Ahmet Yakuboğlu, “Roman” dalında Nazan Bekiroğlu, “Sinema” dalında “120” adlı film, “Şiir” dalında Bahattin Karakoç, “Tarih” dalında Ziya Nur Aksun, “Televizyon Programı” dalında “Meksika Sınırı” adlı program, “Tiyatro” dalında “Saatleri Ayarlama Enstitüsü” oyunuyla İstanbul Devlet Tiyatrosu. “Üstün Hizmet” ödülleri ise yazarlar Cengiz Dağcı ve Durmuş Hocaoğlu ile Prof. Dr. Ömer Faruk Akün’e sunulacak. Ödül töreni, derneğin kuruluş yıldönümü olan Mart 2009’da gerçekleştirilecek.

01.01.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır