"Gerçekten" haber verir 11 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

Gazze’ye Türk askeri

Avrupalı diplomatlar, Gazze Şeridinin güneyinde Mısır’a açılan Refah kapısı ile İsrail’e açılan Kerem Shalom kapısını da kapsayan üçgen şeklindeki bölgeye Türk ve Fransız gözlemciler yerleştirilmesini düşünüyor.

Gazze için ‘Türk askeri’ planı

AVRUPALI diplomatların, Gazze’deki çatışmaları sona erdirmeye çalışan ateşkesi durduran güç durumdan kurtulmak için Gazze Şeridi’nin sınırının El Fetih önderliğindeki Filistin Otoritesi tarafından kontrol edileceği bir teklif üzerinde çalıştıkları belirtildi. Teklife göre Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a bağlı Filistinli güvenlik yetkilileri, gözlemci olarak yerleştirilecek Türk ve Fransız askerlerinin de yardımıyla sınır geçişlerini yönetecekler. İngiliz The Times gazetesinde yer alan habere göre söz konusu plan, 18 aydır Hamas tarafından kontrol edilen bölgeye Filistin Otoritesi’nin dönmesine imkân tanıyacak. Habere göre Avrupalı diplomatlar, Gazze Şeridi’nin güneyinde Mısır’a açılan Refah kapısı ile İsrail’e açılan Kerem Shalom kapısını da kapsayan üçgen şeklindeki bölgeye Türk ve Fransız gözlemciler yerleştirilmesini düşünüyor.

Bölge, uluslararası kamuoyu tarafından tanınmış Filistin hükümetinin idaresinde olacak. Plan, Hamas’ın bölgenin kontrolünü ele geçirdiği 2007’den beri sınır kapılarının da ilk kez açılmasını sağlayacak. Gazeteye göre teklif, Mısır ve Fransa tarafından teklif edilen ateşkes planının bir parçası olarak düşünülüyor. İsrail ise sınır bölgesindeki tünelleri yok edecek dayanıklı bir yabancı güç konusunda ısrarcı durumda.

11.01.2009


 

“KİMSENİN ONAYINA İHTİYACIMIZ YOK”

İsrail İçişleri Bakanı Meir Şeetrit, “İsrail’in güneyinde oturanları roketlere karşı savunmak için kimsenin onayına ihtiyacımız yok. Bu konuda Amerikalıların ve Avrupalıların ne dediği beni ilgilendirmiyor. Kimsenin bize verecek ahlâk dersi yok” dedi.

“ABD VERDİĞİ SÖZLERİ TUTMADI”

BM Güvenlik Konseyinin Gazze Şeridinde âcil ateşkes isteyen 1860 sayılı kararını veto etmeyen ABD’yi eleştiren Şeetrit, “Öyle görünüyor ki, dışişleri bakanlarını New York’a gönderen Arap ülkelerinden gelen baskılar yüzünden ABD, veto etme konusunda verdiği sözleri tutmadı” ifadesini kullandı.

Ahlâksız İsrail

İSRAİL İçişleri Bakanı Meir Şeetrit, BM Güvenlik Konseyi’nin Gazze Şeridi’nde acil ateşkes isteyen 1860 sayılı kararını veto etmeyen ABD’yi eleştirdi. Aynı zamanda İsrail güvenlik kabinesi üyesi olan Şeetrit, devlet televizyonuna açıklamasında, ‘’Öyle görünüyor ki, dışişleri bakanlarını New York’a gönderen Arap ülkelerinden gelen baskılar yüzünden ABD, veto etme konusunda verdiği sözleri tutmadı’’ ifadesini kullandı. Şeetrit, ‘’İsrail’in güneyinde oturanları roketlere karşı savunmak için kimsenin onayına ihtiyacımız yok. Bu konuda Amerikalıların ve Avrupalıların ne dediği beni ilgilendirmiyor. Kimsenin bize verecek ahlâk dersi yok’’ dedi. Ülkenin güneyine roket atılmaması konusunda kendilerini garanti altına almaları gerektiğini söyleyen İsrailli Bakan, ‘’Hazırlamış olduğumuz askeri planlara göre davranmaya devam edeceğiz’’ dedi, ancak 27 aralıkta başlatılan saldırıların devamıyla ilgili ayrıntılı bilgi vermedi.

Güvenlik kabinesinin diğer 11 üyesi gibi, bu aşamada alınan kararlarla ilgili hiçbir bilgi vermeyeceğine dair bir mektup imzalamış olduğunu da kaydeden Şeetrit, ‘’Hamas’ın artık bize roket atmak istemeyeceği bir duruma gelmek lâzım. Çatışmaları durdurmanın tek yolu Hamas’ın roket atışlarına ve saldırılarına son vermesidir, bu durumda hemen Gazze’den çıkarız ve Gazze ili İsrail arasındaki geçiş noktalarını açarız’’ diye konuştu. İsrailli Bakan, bunun olmaması hâlinde ise daha da çok vuracaklarını ifade ederek, ‘’O zaman Hamas anlaşana kadar daha da çok vururuz. Hamas, seçtiği yolun onu kayba sürükleyeceğini anlamalıdır’’ dedi.

1860 sayılı karar, BM Güvenlik Konseyi’nde 14 oyla kabul edilmişti. Sadece ABD, çekimser kalmıştı.

11.01.2009


 

Katliama devam

Uluslararası kamuoyunun ve Birleşmiş Milletler’in ateşkes çağrılarını reddeden İsrail, saldırılarını sürdürüyor. İsrail ordusu, önceki geceden bu yana 40’tan fazla hedefi vurduğunu açıkladı. Saldırılarda yine onlarca Filistinlinin öldüğü belirtildi. İsrail’in iki haftadır süren saldırılarında ölü sayısı 800’ü geçerken, ölenlerden üçte biri çocuk .

Ölü sayısı 800’ü geçti

FİLİSTİNLİ hastane kaynakları, İsrail’in 27 Aralık 2008’den bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında en az 800 kişinin öldüğünü belirtti. Gazze’deki acil servis yetkilileri, İsrail saldırılarında ölü sayısın en az 800 olarak açıkladı. Yetkililer, aynı dönemde yaralı sayısını 3 bin 300 olarak bildirdi. İsrail ordusu da bu dönemde 3 sivil ile 10 askerin öldüğünü, 154 kişinin de yaralandığını açıkladı.

11.01.2009


 

İşgale kriz darbesi

NATO Avrupa Kuvvetleri Komutanı Amerikalı General John Craddock, küresel mâlî krizin, ABD’nin müttefiklerinin Afganistan’daki “terörle mücadele çabalarını” etkileyebileceğini söyledi.

Malî kriz Afgan işgalini vurdu

NATO Avrupa Kuvvetleri Komutanı (SACEUR) Amerikalı General John Craddock, küresel mali krizin, ABD’nin müttefiklerinin Afganistan’daki terörle mücadele çabalarını etkileyebileceğini söyledi. General Craddock, Washington’da gazetecilere yaptığı açıklamada, zor zamanların kendilerini beklediğini, küresel mali krizden, müttefik ülkelerin Afganistan’daki, maliyeti çok yüksek olan operasyonlarının etkilenebileceğini belirtti. Krizin bazı ülkelerin askerlerini çekmesine de yol açabileceğini ifade eden General Craddock, halen Kanada ve Hollanda’nın 2011 yılına kadar Afganistan’dan askerlerini çekeceğinin işaretini verdiğini kaydetti. Craddock, Afganistan’da en az 10 yıl daha, mevcut sayıda olmasa da yabancı askerlerin varlığına ihtiyaç bulunduğunu da sözlerine ekledi.

11.01.2009


 

İran için önce diplomasi

ABD’de başkanlık koltuğuna oturmaya hazırlanan Barack Obama, İran’ı gerçek bir tehdit olarak gördüğünü, ancak sorunun diplomatik yoldan çözümüne öncelik verilmesinden yana olduğunu söyledi.

Obama’dan diplomasi mesajı

ABD'DE başkanlık koltuğuna oturmaya hazırlanan Barack Obama, İran’ı gerçek bir tehdit olarak gördüğünü, ancak sorunun diplomatik yoldan çözümüne öncelik verilmesinden yana olduğunu söyledi. Obama, İranla ilgili bir soru üzerine, yaptığı açıklamada Tahran yönetimine ilişkin siyaseti hakkında ayrıntılı bilgi veremeyeceğini, ABD Başkanı’nın hâlen George W. Bush olduğunu belirtti. Barack Obama, “Seçim kampanyaları sırasında İran’ın, ABD’nin güvenliği açısından gerçek bir tehdit olduğunu söylemiştim. Güvenlik konusunda amaca ulaşmak için diplomasiye öncelik verilmesi fikrinde olduğumu da belirtmiştim. Sanırım bu, benim ve ekibimin dış politikadaki yaklaşımımızı yansıtıyor” demekle yetindi. Obama, başkanlık görevini 20 Ocak’ta üstlenecek.

11.01.2009


 

İsrail saldırıya devam ediyor

ULUSLARARASI kamuoyunun ve Birleşmiş Milletler’in ateşkes çağrılarını reddeden İsrail, Gazze operasyonunu sürdürüyor.

İsrail ordusu, önceki geceden bu yana 40’tan fazla hedefi vurduğunu açıkladı. Saldırılarda 15 Filistinlinin öldüğü belirtildi. İsrail ordusu, saldırılarda silah depolarını, roket fırlatılan yerleri, tünelleri ve silahlı Hamas militanlarını vurduğunu savundu. Karada ise Hamas militanlarıyla çatışmalar yaşandığını belirtti. Saldırılar özellikle İsrail’in BM’nin ateşkes kararını dikkate almamasının ardından arttı. Öte yandan İsrail saldırıları, Gazze’de insani krizi giderek kötüleştiriyor. BM göçmen ajansı sözcülerinden Chris Gunness, Gazze’de yaşayan 1,5 milyon Filistinlinin üçte ikisinin elektriği olmadığını, yarısının da suyu olmadığını söyledi. BM, elindeki depolardan gıda ve ilaç yardımı yapacağını duyurdu; ancak İsrail kontrolündeki bölgelerden yardımlara hâlâ izin verilmediği belirtildi.

11.01.2009


 

Bahçede oturan aileyi vurdular: 9 ölü

GAZZEŞeridi’ne yönelik operasyonunu sürdüren İsrail ordusu, Cebeliye kampında yine sivilleri vurdu.

İsrail tanklarının açtığı ateş sonucu, evlerinin bahçesinde oturmakta olan aynı aileden dokuz kişi hayatını kaybetti. İsrail tanklarının açtığı ateş sonucu Refah’ta da bir kadın hayatını yitirdi. İsrail ordusu, saldırılarda sivilleri vurmasından dolayı uluslar arası kamuoyu tarafından sert bir dille eleştirilmesine rağmen, operasyonu durdurmuyor. Dünkü saldırıda ölen dokuz kişiden de ikisinin kadın, ikisinin de çocuk olduğu belirtildi.

11.01.2009


 

Ahmedinejad ile Chavez Gazze’yi görüştü

İRAN Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve Venezüela Devlet Başkanı Hugo Chavez, İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırılarıyla Gazze Şeridi’ndeki insanlık trajedisi konularında fikir teatisinde bulundu.

Telefonda görüşen Ahmedinejad ve Chavez, İsrail’in çocuk, kadın, yaşlı, savunmasız, masum Filistinlileri öldürmesi ve yaralamasını kınayarak, uluslararası toplumun İsrail’e karşı harekete geçmesini istedi. Ahmedinejad ve Chavez, İsrail saldırılarının durdurulması ve Filistin halkına yardım konularında liderler düzeyinde uluslararası toplantı yapılmasının gerekliliği konusunda hemfikir olduklarını belirtti.

11.01.2009


 

Malki: İsrail ve Hamas saygısızlık ediyor

FİLİSTİN Dışişleri Bakanı Riyad Malki, İsrail ve Hamas’ın, BM Güvenlik Konseyinin Gazze’de acil ateşkes çağrısına uymayarak saygısızlık ettiğini söyledi.

Malki, Associated Press ajansıyla yaptığı söyleşide, konseye, talebini zorla uygulatması çağrısında bulunarak, İsrail’in, Filistinlileri öldürmeye devam ederken görevini tamamlamasını bekleyemeyeceklerini belirtti. Riyad Malki, BM Güvenlik Konseyinin 48 saat içinde harekete geçmemesi durumunda, karar taslağına yardımcı olmak için konseye gelen Arap bakanların “bu duruma tepki göstereceğini” ifade ederek, İsrail’in kararı zorla uygulamayı reddetmesi halinde yaptırımlar üzerinde düşünülmesi gerektiğini bildirdi. Hem İsrail, hem de Hamas’ın konseyin acil ateşkes çağrısına aynı şekilde, “bütünüyle saygısızlıkla” yanıt verdiğini ifade eden Malki, ABD, İngiltere ve Fransa’nın, kararda İsrail’in Hamas ile aynı statüye konulmamasını temin etmek için çok çalıştığını hatırlattı ve “İsrail, tavrı ve tutumuyla, gerçekten kendini Hamas ile aynı kefeye koydu” yorumunu yaptı.

11.01.2009


 

Abbas: İsrail, ateşkesi kabul etmek zorunda

FİLİSTİN Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’in, Gazze Şeridi’ndeki çatışmanın durması için Mısır’ın girişimiyle yapılacak ateşkes anlaşmasını kabul etmek zorunda olduğunu söyledi.

Abbas, Mısır’ın başşehri Kahire’de düzenlediği basın toplantısında, İsrail’in ateşkesi kabul etmemesi durumunda savaşın sorumluluğunu üstüne alması gerektiğini belirterek, Gazze’ye uluslararası güç konuşlandırılması çağrısında bulundu.

11.01.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır