"Gerçekten" haber verir 25 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Mehmet KARA

Eğitimin "karnesi"



2008-2009 eğitim-öğretim yılının ilk dönemi sona erdi. Yaklaşık 15 milyon öğrenci ile 600 bin öğretmen 9 Şubat’a kadar tatil yapacak.

Okulların tatile girmesi ile birlikte eğitimdeki birçok sorun da gündeme geldi. Eğitim sendikaları bu sorunları sıralarken, eğitime sağlanacak kaynaktan öğretmen açığına, okullara ayrılan ödenekten hizmetli ihtiyacına, derslik yetersizliğinden okulların fizikî yetersizliğine, bölgeler arasındaki öğretmen açığından katsayı adaletsizliğe, ezberci eğitiminde sık sık değişen eğitim sistemine kadar pek çok soruna dikkat çektiler.

Bazı sendikalar Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’e “derslerinde gösterdiği performansı” dikkate alarak karneler verdiler. Türk Eğitim-Sen ve Bağımsız Eğitimciler Sendikasının verdikleri karneler tahmin edileceği gibi “kırık notlar”la dolu. Burada hangi notların kırık olduğundan ziyade OECD ülkeleri ile Türkiye’deki eğitim sisteminin karşılaştırılmasını yapıp eğitimin durumunu görebiliriz.

* * *

Türk Eğitim-Sen’in verilerine göre, OECD ülkelerinde sınıf başına düşen öğrenci sayısı ilköğretimde 21.5, ortaöğretimde 24. Türkiye’de ise, ilköğretimde 34.4, ortaöğretimde ise 32.1... Tabiî, ülkemizdeki rakamlar illere göre büyük farklılık gösterdiğini de dikkate almak gerekir. 5 yılda öğrenci sayısı ilköğretimde 538 bin 925 artarken, okul sayısı bin 40 azaldı.

OECD ülkelerinde ilköğretimde öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 16.2 iken, ortaöğretimde 13.2 iken, Türkiye’de öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ilköğretimde 24.4, ortaöğretimde 16.9 seviyesinde.

Türkiye’de eğitim çalışanları OECD ülkelerine göre daha fazla çalışıyor. OECD ülkelerinde ilköğretimde görev yapan bir öğretmen yıllık toplam bin 662 saat çalışırken, Türkiye’de yıllık toplam bin 832 saat çalışıyor.

Ülkemizde öğretmenler dünyadaki meslektaşlarına göre fazla çalışmasına karşın, daha düşük ücret alıyor. OECD ülkelerinde göreve yeni başlayan bir öğretmen yıllık ortalama 27 bin 828 dolar, 15 yıllık bir öğretmen 37 bin 832 dolar, en üst derecedeki bir öğretmen ise 46 bin 290 dolar kazanırken, Türkiye’de ise göreve yeni başlayan bir öğretmen, yıllık 10 bin 209 dolar, en üst derecedeki bir öğretmen de 11 bin 831 dolar ancak kazanabiliyor.

Bağımsız Eğitim Sendikasının verilerine göre de, OECD ülkelerinde öğrenci başına tutan harcama tutarı, ilköğretimde 5 bin 331 dolar, ortaöğretimde 7 bin 163 dolar, yükseköğretimde ise 11 bin 443 dolarken, Türkiye’de ise öğrenci başına harcama miktarı ilköğretimde bin 120 dolar, ortaöğretimde bin 808 dolar, yükseköğretimde ise 4 bin 231 dolar seviyesinde.

Bu karşılaştırmalara bakılırsa eğitimin sisteminin düzlüğe çıkması için Millî Eğitim Bakanlığı’nın çok çalışması gerekiyor. Bu sorunları bir çırpıda çözmek elbette kolay değil, ancak çözülmesi gereklidir.

* * *

ÇÖZ ÇÖZEBİLİRSEN

Okullar açıldığında öğrencilere bedava dağıtılan kitaplarda, darbeleri meşrû gösteren bilgilerin yer alması büyük tepki çekmişti. Bakanlık ders kitaplarında yanlışlıktan dönerken, öğretmenlerin bu konuyu anlatmamasına karar verdi. Ancak hâlâ bu bölüm ders kitaplarında duruyor. Öğrenci isterse okuyabiliyor! Bir de Millî Güvenlik Bilgisi kitabındaki yer alan “irtica” ilgili bölümün akıbeti de nedir bilmiyoruz.

Bedava dağıtılan kitapları karıştırdıkça yeni yanlışlıklar veya eksiklikler ortaya çıkmaya devam ediyor. Karnesinde Matematiği pekiyi olanlara, İlköğretim 3. sınıflarda okutulan ‘İlköğretim Matematik-3 Öğrenci Çalışma Kitabı’ndaki mantık sorusunu soralım. Bakalım cevaplandırabilecekler mi?

Soru şöyle: “Levent ve Bülent oğullarıyla balık tutmaya gittiler. Levent oğlunun tuttuğu balığın iki katı kadar balık tuttu. Bülent de oğlunun tuttuğu balığın iki katı kadar balık tuttu. Toplam 21 balık tutulmuştu. Levent’in oğlunun adı Mert’ti. Bülent’in oğlunun adı nedir? Her biri kaç balık tutmuştur?”

Çözemediyseniz üzülmeyin, bu soruyu o kitaba alan da çözemezdi zaten. Kitaplardaki diğer hata ve yanlışlar gibi bu da Talim Terbiye Kurulu’na iletildi. Bakalım kurul üyeleri bu soruyu cevaplandırabilecek mi? Yoksa önümüzdeki yıl onu da mı ders kitabından çıkaracaklar. “İrtica” konusu ve bu “ilginç” soru konusunda bakanlık bilgilendirirse, biz de sizlere aktarız.

Karne alan bütün öğrencilere tatilde bol bol kitap okumalarını tavsiye ediyoruz.

25.01.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (24.01.2009) - AB konusunda kararlılık

  (23.01.2009) - Enkazların hesabını vermeyecekler mi?

  (19.01.2009) - Hayal kırıklıkları

  (18.01.2009) - …Ve insanlık öldü

  (17.01.2009) - ETÖ’de son durum…

  (11.01.2009) - Aç parantez, üç nokta parantezi kapat…

  (10.01.2009) - 2009, yeni anayasa ve özgürlük yılı olsun

  (09.01.2009) - İsrail’in cezasını kim kesecek?

  (04.01.2009) - Gündem: İsrail’in insanlık dışı katliamı

  (03.01.2009) - İçimiz yanıyor

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır