"Gerçekten" haber verir 04 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Robert MİRANDA

ABD, Irak’tan çekilsin; Nursî yolu gösteriyor



Başkan Barack Obama son yaptığı bir açıklamada Irak’tan 18 ay içinde çekileceklerini açıkladı. Obama dedi ki: “İzin verin en açık şekilde söyleyeyim. 31 Ağustos 2010 itibariyle, Irak’taki görevimiz sona erecek.”

Ancak Obama, deniz ve kara kuvvetleri komutanlarından önce yaptığı aynı konuşmada buradaki kuvvetlerin büyük çoğunluğunun bu sene içinde çekilmeyeceğini de söyledi. Aynı zamanda dedi ki; onbinlerce ABD’li görevli Irak’ta kalıp, Iraklıları eğitmeye ve danışmanlık yapmaya devam edecek.

Şimdi bu durumda, ABD Irak’tan çekiliyor mu, çekilmiyor mu?

Açıkça görülüyor ki, ABD, Irak’ı öyle kolayca terk etmeye niyetli değil. Amerikalıların tıpkı Vietnam’ı terk ettikleri gibi Irak’ı terk edecekleri fikri ihtimal dışıdır. Bizce Birleşik Devletlerin Irak’ı gerçek anlamda terk etmesinin tek yolu Irak’ın, Orta Doğu’da bir Amerikan kolonisi olmayacağını deklare etmesinden geçiyor.

Gerçekten de, son sekiz yıl içinde, toplumlar ciddî bir patlamayla karşılaştı ve insanlık ailesi barbarlık zamanlarına doğru ciddî bir gerileme yaşadı. Eski Başkan George W. Bush önderliğinde orman kanunları uygulandı ve kaba kuvvet ve güç; kardeşlik, insan haysiyeti, ahlâk ve barış gibi ilâhî kanunları dünya yüzeyinden silmek için acımasız bir mücadeleye girişti.

Obama kendi savaş çağına başlamadan önce, büyük bir arzuyla istiyorum ki; bir Amerikan Başkanı olarak, Bediüzzaman Said Nursî’nin savaşlar hakkındaki düşüncelerini okuyabilsin.

Bediüzzaman Said Nursî’nin düşünceleri bize savaşların kaçınılmaz sonuçlarını ve barışa giden yolları anlamamızda yol gösterici olmaktadır. Bediüzzaman, savaş ve barış mevzularını fildişi kulelerinde düşünerek yazmamıştır. O her iki Dünya Savaşı’nın dehşetini bizzat yaşamış bir insan olarak bu konularda yazmıştır. O ki; Birinci Dünya Savaşı’nda bir onur madalyası almayı hak etmiş ve Kafkaslarda bir milis teşkil edip bunlara komuta ederek vatanını savunmuştur. O dinî inancındaki kuvvetini, savaşın tam orta yerinde, savaş meydanında bir kâtibe Kur’ân tefsiri yazdırarak ispat etmiştir.

İşte bu Said Nursî, Irak’tan çıkış yolunu işaret etmektedir. Obama şunu anlamalıdır ki, Irak’taki işgali uzatmak Birleşik Devletlerin faydasına değildir. Bu ancak ve ancak yıkımı ve ölümleri arttıracaktır. Birleşik Devletler asıl Irak’ta maneviyatı tesis edecek adımlar atmalıdır. İslâmiyetin hakikatlerinin burada yayılması ve filizlenmesine izin verilerek, ölüm bu topraklardan kovulmalıdır.

Şüphesiz hakikî iman sahipleri savaşın dehşetli ve vahşetli gerçeklerinden önemli dersler alabilir ve kendini Allah’a adamış bir insan, savaşın sebep olduğu kötülüklere ve çirkin sonuçlarına duyarsız kalamaz. Nursî’nin görüşleri esasında şu meşhur deyişi teyid eder cihettedir: “Tarihin hatalarından ders almayı red edenler, onları tekrarlamaya mahkûmdur”.

Felâk Sûresini (Kur’ân 113:4) tefsir ederken, burada bahsedilen “düğümlere üfleyen” şerli insanlardan yola çıkarak, Nursî konuyu, kendi propagandasını yapan ve siyasî entrikalar peşindeki savaş çığırtkanı siyasetçilere ve onların kontrolündeki medyaya getirir.

Evet, savaşlar siyasetçilerin gerçek yüzlerini, askerî gücün sınırlarını ve insan hayatının fani ve zail tabiatını ortaya çıkarır. Bütün gücü elinde bulunduran Allah, şüphesiz, insanların etrafını saran hile ve düzenlerinden daha güçlüdür ve onları aydınlatabilir ve liderlerin ve yöneticilerin kalbini evirip çeviren de O’dur.

Ne yazık ki; görülüyor ki; Obama henüz savaşlardan tam anlamıyla dersini almış değil. Bu sebeple de, egoizm, merhametsiz zalimlik ve korku ile örülmüş olan neo-konservatif ajandanın ilkelerini uygulamaya devam edecek gibi görünüyor. Bunlar ise insanlığı “gıpta, rekabet ve çatışmaya” götüren yolların parke taşları mesabesinde yeni savaşın ilkeleridir.

TERCÜME: UMUT YAVUZ


United States Out of Iraq – Nursi Shows the Way

President Barack Obama recently stated that he will withdraw combat forces within 18 months from Iraq. “Let me say this as plainly as I can,” he said. “By August 31, 2010, our combat mission in Iraq will end.”

Yet in the same speech before marines and military leadership, he said the vast majority of those involved in the pullout will not leave this year. Obama also said tens of thousands of U.S. personnel will remain behind to train and advise Iraqis.

So is the United States in or out of Iraq?

It’s clear the United States is not going to just leave Iraq. The idea that the Americans are just going to surrender Iraq like they did with Vietnam is out of the question. The only way the United States is going to leave Iraq is declaring that Iraq will not be an American colony in the Middle East.

Indeed, civil society has been dealt a serious blow, and the human family has taken a great step backwards into barbarity over the past eight years. The law of the jungle advanced by former president George W. Bush in which brute power and force makes right over the Divinely-revealed values of brotherhood, human dignity, morality, and peace must be eradicated from the face of the Earth.

As Obama begins his era of war, it is with great passion I ask that the President of the United States read the thoughts of Bediuzzaman Said Nursi with respect to war.

The thoughts of Bediuzzaman Said Nursi provide us the understanding of the implications of war and the path to peace. Said Nursi did not write about war and peace from an ivory tower. He was a man who experienced personally the horrors of two World Wars—winning medals of honor for his service in the First World War, and commanding militia forces in the Caucasus defending his homeland. He proved his religious faith by dictating Qur’anic commentary to a scribe in the midst of battle.

Said Nursi points the way for Iraq. Obama ought to see that it is not for the United States to prolong its occupation. This only continues destruction and death. The United States should take steps to restore spirituality in Iraq. Islam must be allowed to move Iraq away from death.

Even though believers can learn important lessons from the brutal realities of war, a person who is devoted to God cannot blind himself to war’s evil causes and ugly effects. Nursi’s views hold true to confirm the old adage that “Those who refuse to learn from the errors of history are condemned to repeat them.”

Commenting on the verse in Surat al-Falaq (Qur’an 113:4) on the mischief of those who blow on knots, Nursi relates the passage to the self-serving propaganda of and diplomatic machinations of war-mongering politicians and the news media they control.

Wars show the true face of politics, the limitations of military power, and the transient nature of human life. All-powerful God is more powerful than the deceptions with which men surround themselves and is able to enlighten and change the hearts of leaders and rulers.

Unfortunately, it appears that Obama has not learned the lessons of war, and he is responding with continuing the neo-conservative agenda which is filled with egotism, pitiless cruelty, and fear, all of which paved the way for human duplicity in the form of “envy, rivalry and clashes” for the next war.

04.03.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (26.02.2009) - Amerikan ekonomisinin kamulaşması

  (18.02.2009) - Açgözlülük Amerika’daki ekonomik krizi ateşledi (2)

  (11.02.2009) - Amerikan vahşi kapitalizminin yükselişi ve düşüşü (1)

  (04.02.2009) - Şimdi Obama’yı zorlama zamanı

  (28.01.2009) - İsrail’in Siyonist savaş suçluları yargılanmalı

  (14.01.2009) - Amerikan medyası duyarsız ve tarafgir

  (07.01.2009) - Siyonist ve Neo-conlar Filistin devletini mayınlıyor

  (31.12.2008) - İsrail ve Filistin

  (25.12.2008) - Evet ey Hıristiyanlar!

  (17.12.2008) - Kurban Bayramı ve Noel

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla