"Gerçekten" haber verir 25 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Röportaj

MAHMUT BİLGE

Yeni Asya, bizim gazetemiz

CİZRE’DE 40 YILDIR YENİ ASYA’YI TANITAN OKUYUCUMUZ SERVET SÖNMEZ:

Yeni Asya gazetesiyle ilk olarak nerede ve ne zaman tanıdınız?

Yeni Asya gazetesini ilk defa Mardin’de Ziraat Mektebinde okuyan iki arkadaşımın bana posta ile gazeteyi göndermeleri vesilesiyle tanıştım. O zaman ortaokulu bitirmiş, liseye yeni başlamıştım. O tarihlerde Ankara Sağlık Kolejinde okuyan bir arkadaşım yazın memlekete tatile geldiğinde bize Risâle-i Nur’dan ve Üstad’dan bahsetmişti. Risâ- le-i Nurlar merakımı celp etmişti. Risâle-i Nuru yeni tanıma arefesinde Yeni Asya gazetesi bize geldiğinde Risâle-i Nur eksenli bir yayın yaptığını görünce gazeteye olan ilgim daha artmıştı. Allah’a şükür Risâle-i Nurun naşiri efkârı olma gayesiyle kurulduğunu anladığımız o günden bugüne kadar uzak durmadım, duramadım. O yıllarda gazetemiz üç dört gün geç gelmesine rağmen yolunu dört gözle beklerdim. “Okunmamış gazete her zaman yenidir” anlayışını o günlerde idrak etmiştik Elhamdülillah. Tarihine takılmadan Yeni Asya gazetesi elimize geçer geçmez büyük bir hasretle alıp okurduk.

Sizi yıllarca Yeni Asya gazetesine bağlayan saikler nelerdir?

Beni bu kadar yıldır Yeni Asya gazetesine bağlayan en büyük saik, Kur’ân-ı Kerim’in bu asırdaki mû’cize-i manevîsi olan Risâle-i Nur’un, doğru İslâmiyetin ve Sünnet-i Seniyenin yılmaz, yorulmaz bir müdafii, hakkın en gür sadası, Üstadımızın meslek ve meşrebini günlük olaylara bakışını yansıtan ve yorumlayan yayın politikasıdır.

Yeni Asya’yı benzerlerinden ayıran özellikler nelerdir?

Yeni Asya’yı benzerlerinden farklı kılan en önemli özelliği Kur’ân, sünnet ve Risâle-i Nurdan her ne surette olursa olsun taviz vermeden, doğruyu, hakkı dile getirmesidir. Yeni Asya gazetesi Üstadın; ‘Her söylediğin doğru olsun’ düsturuyla hareket edip kesinlikle takıyye ve tevil yoluyla gitmeden doğruyu haykırmasıdır.

Yeni Asya’nın size ve ailenize kazandırdığı en önemli değerler neler olmuştur?

Aileme kazandırdığı en önemli değer; hakka tarafgirlik, doğru İslâmiyete lâyık olmaya gayret etme, sadık olma ve aklımızı kimsenin cebine koymamayı kazandırdı. Yeni Asya sosyal hayata her zaman İslâmî bir bakış açısıyla bakmayı öğretti.

40 sene içinde Yeni Asya gazetesiyle yaşadığınız en ilginç olayı bizimle paylaşır mısınız?

Hayatımın yarısından fazlasını birlikte yaşadığım Yeni Asya gazetesiyle ilgili o kadar çok ilginç hatıralarım var ki, şu an hatırıma gelen, meselâ sene 1974 veya 1975’di. Her zaman heyecanla beklediğimiz gazetemizi bayiden almaya gitmiştik. Allah rahmet eylesin, o zaman ki bayi bizimle görüşmek istediğini söyleyip dükkânın arka tarafına çağırdı. Bayi bize bugünden itibaren bir daha Yeni Asya gazetesini getiremeyeceğini, bundan dolayı da mazur görülmesini istiyordu. Arkadaşlarla şok olmuştuk. Sebebini öğrenince daha da şaşırdık. O zaman bir partiden Mardin milletvekili olan Cizreli bir zatın kendisini tehdit ettiğini, Yeni Asya gazetesini getirmesi halinde durumunun iyi olmayacağını tehditvari bir tarzda söylemiş. Biz de kendisine gazeteyi getirmesini zaten bunu yapmak zorunda olduğunu, bizim gazeteyi getirmezse başka gazeteleri de getirmesine izin vermeyeceğimizi ve tehditlere kulak asmamasını söyledik. Uzun bir süre sohbet ettikten sonra cesarete gelip tekrar gazetemizi getirmeye başladı. Üstadımızın âlimlerle münâzarâ yaptığı, güzide şehirlerinde biri olan Cizre’mizde Allah’ın inayetiyle Yeni Asya gazetesini sahiplenecek kardeşler oldu, İnşallah her zaman da olacaktır. Çünkü bu gazete bizim ve bizi anlatıyor.

Netice olarak şunu söylüyorum. Gazetemiz çok büyük zorlukları aşarak bugünlere gelmiştir. “Birinin imanının kurtulmasına vesile olursanız sahralar dolusu kırmızı koyunu sadaka vermemizden daha hayırlıdır” buyuran Peygamber Efendimizin (asm) hadisi şerifine masaddak olan gazete çalışanları ve tabi gazeteyi yaşatan okuyucuları Risâ- le-i Nurların neşri ile binlerce insanın imanını kurtarmasına vesile olmuştur. Bundan dolayı kırk yıldır Hakkın âli hatırını hiçbir hatıra feda etmeyen gazetemiz Yeni Asya’nın bugüne gelmesinde emeği geçen kardeşleri kalbî ve samimî duygularımla tebrik ederek, Cenâb-ı Allah’tan her daim muvaffak etmesini niyaz ediyorum.

MAHMUT BİLGE

25.03.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Röportaj

  (24.03.2009) - Gazetemi okumadan rahat edemiyorum

  (23.03.2009) - ‘Beşleme’ Türk klasikleri arasına girecektir

  (22.03.2009) - Yeni Asya Risâle-i Nur dâvâsını savunan gazetedir

  (21.03.2009) - Gazetemiz için kaset doldurdum

  (20.03.2009) - Hissiyatımıza tercüman oluyor

  (19.03.2009) - Gazetemizi, ‘hakikatin gür sesi’ olarak görüyoruz

  (18.03.2009) - Gazetem, Risâle-i Nurun sözcüsü

  (17.03.2009) - Yeni Asya’nın hediye ettiği kitaplar kütüphanemizi süsledi

  (16.03.2009) - Ergenekon devlet içi hesaplaşma

  (15.03.2009) - Pek çok kişi Risâle-i Nurları Yeni Asya ile tanıdı

 

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis