"Gerçekten" haber verir 27 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Cevher İLHAN

AKP’nın yasakları savunması…



Seçimlere iktidar ve Meclis’teki muhalefetin karşılıklı söz düellosuyla giriliyor. Hiçbir yatırım, üretim ve istihdam projesi gündeme gelmiyor, demokratikleşme ve özgürlükler konusunda vaadlerde dahi bulunulamıyor. Demokratikleşme ve özgürlükler âdeta gündem dışı…

Bütün bunlara ilâveten Türkiye’nin AB müzâkere sürecinde demokrasi ve insan haklarındaki gevşekliği ve özellikle düşünceyi ifâde özgürlüğünde AİHM’den dönen kararlar, Ankara’nın temel kırılganlığını ele veriyor.

On binlerce insanın öldüğü, kentlerin, kasabaların yıkıldığı Marmara depreminin üzerinden on yıl geçtiği halde hâlâ musîbetin mânevî boyutunu izâh eden Yeni Asya yazarlarının “İlâhî ikaz” dâvâlarının yargılanması ve ceza alması bunun açık örneği.

Ne var ki her fırsatta demokratikleşmeden dem vuran AKP hükümetinin önce gazetemizin imtiyaz sahibi Mehmet Kutlular’ın dâvâsında ve en son da benim dâvâmda ifâde özgürlüğünün “suç” sayılmasını savunması, kamuoyuna verdiği görüntünün aksine siyasî iktidarın ne denli derin bir kırılma içinde olduğunu ele veriyor.

HÜKÜMET, İFÂDENİN “SUÇ”

SAYILMASINI İSTİYOR…

Şu hale bakın; AİHM, halkın yüzde doksan dokuzunun Müslüman olduğu Türkiye’de İslâm’ın temel kitabı olan Kur’ân ve İslâm Peygamberinin hadislerine göre deprem gibi bir musîbetin tefsirini yazanların yargılanıp cezalandırılmasını haksız buluyor. Bunun öncelikle Türkiye’nin de uyacağını taahhüt ettiği Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olduğunu açıklıyor.

AİHS’in 10. maddesindeki “Herkes görüşlerini açıklama ve anlatım özgürlüğüne sahiptir; bu hak, kanaat özgürlüğünü, kamu otoritelerinin müdahalesi ve ülke sınırları sözkonusu olmaksızın haber veya fikir alma ve verme özgürlüğünü de ihtiva eder” hükmüne göre Türkiye’deki yargılamayı ve cezayı haksız buluyor. İfade özgürlüğünü kısıtladığı için tazminata mahkûm ediyor.

Buna mukabil hükûmet bütün dünyanın gözü önünde AİHM’e gönderdiği savunmada, “İlâhî ikaz” muhtevasındaki tamamen inanç ve kanaat ifâdesi olan söz ve yazılara verilen cezalarda ısrar ediyor. Düşünce özgürlüğünün “suç” sayılıp mahkûm edilmesinin ve düşünceyi ifâdeye getirilen cezanın “önemli bir sosyal ihtiyaca cevap verdiği” gibi garip bir savunmaya girişiyor.

Mâlum felâkette insanların enkazı altında can verdiği çürük binaları yapan müteahhitler bile ceza almazken musîbet sonrasında insanlara moral vermeyi, felâketin maddî ve mânevî sebeplerini ifâde etmenin ve yazmanın “kamu barışını bozduğu” ve daha da acayibi “halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği”ni savunuyor.

Tamamen bir inanç meselesi olan ve mâneviyatı ihmalden, ahlakî çöküntü ve sosyal bozulmadan meydana gelen mânevî tahribata dikkat çekilen yazıların Kur’ân’ın geçmiş peygamberlerin kavimlerinin başına belâ ve musîbetleri haber veren yüzlerce âyetine ve Peygamberimizin bildirmelerine dayandığı açıkça belirtildiği halde, hükümet bu hususta en ufak bir araştırma gereği dahi görmeden doğrudan inanç ve ifâde hürriyetinin cezalandırılmasını onaylıyor.

Defalarca “Diyanet’e sorulması” taleplerimize rağmen söz konusu dinî kanaat ve beyânlara dair devletin “din işleri” ile yetkili anayasal kuruluşu olan Diyanet’e sorma gereğini dahi duymuyor. Oysa söz konusu yazıların yazıldığı sırada başta Diyanet İşleri Başkanı olmak üzere İlâhiyatçılardan, Cumhurbaşkanı’ndan, Başbakan’dan ve hatta dönemin Genelkurmay Başkanı’ndan Depreme “takdir-i İlâhî” değerlendirmeleri yapılmış; Diyanet dergisinde “takdir-i İlâhî” yorumları yer almıştı…

TEZATLI TUHAF KIRILMALAR…

Başörtüsü konusunda da daha önce Gül’ün başında bulunduğu Dışişleri Bakanlığı’nın AİHM’e yolladığı “hükümet savunması”nda başörtüsünün “laikliğe aykırı,” siyasî sembol,” “gerginlik sebebi” sayılmasını “doğru” bulmuş; “yasaklanması”nın yasal olduğu bildirilmişti. YÖK ve yasakçı rektörlerce keyfî ve indi olarak dayatılan yasadışı yasağı “yasal” bulan savunma gönderilmişti. Din İşleri Yüksek Kurulu’nun, “başörtüsünün Allah’ın emri ve dinî bir vecîbe” olduğu gerçeği göz göre göre gözardı edilmişti.

27.03.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (26.03.2009) - Bediüzzaman ve basın (4)

  (25.03.2009) - Bediüzzaman ve basın (3)

  (24.03.2009) - Bediüzzaman ve basın (2)

  (23.03.2009) - Bediüzzaman ve basın (1)

  (21.03.2009) - “AKP yüzde kaç alır?”

  (19.03.2009) - Yargı reformu…

  (18.03.2009) - Türkiye’nin ayıbı

  (17.03.2009) - “Türkiye raporu” ya da “AKP’nin demokratikleşme karnesi”

  (16.03.2009) - “Pansuman paketler”le krizden kurtarma!

  (14.03.2009) - “Kriz kırım raporu”

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis