01 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

Ardında kan ve gözyaşı bıraktı

ABD'NİN 2003 yılında yeni ve demokratik bir hayat vaadi ile işgal ettiği Irak’tan geriye ise kan ve gözyaşı kaldı. Ülkeye yeni bir demokrasi vaadi ile giren ABD’nin bu söyleminden uzak hareket etmesi sebebiyle ülkede yüz binlerce kişi öldü.

İnsanların evsiz, çocukların yetim, bayanların ise dul kalmasına sebep oldu. Irak’ta ABD’nin işgal ile birlikte yaklaşık 5 milyon kişi mülteci oldu. Samarra kentinde 2006 yılında Şiilerce kutsal sayılan Askeriye türbesinin bombalanmasının ardından artan mezhep çatışmaları sebebiyle yaklaşık 4 milyon Iraklı yaşadıkları yerlerden başka semtlere, şehirlere ya da yurt dışına göç etmek zorunda kaldı.

Aynı zamanda Irak’ta 89 yıl önce yapılan ihtilalin yıl dönümüne de denk gelen dün Irak’ta resmî tatil ve Millî Egemenlik Günü ilân edildi. İngiltere’nin Irak’tan çıkmak zorunda kalmasına sebep olan ihtilalden dolayı bazı Iraklılar dünü çifte bayram olarak da görüyor.

Geri çekilecek Amerikan askerleri, sayıları 460 adetten 320’ye düşen Amerikan üslerinde kalmaya devam edecek. Amerikan askerleri şehir ve kasabaların dışında kurdukları güvenlik kuşaklarında da faal olacaklar ve dolaylı olarak bu şehirler ve kasabaların güvenliklerini garanti altına almaya çalışarak Irak güvenlik güçlerine yardımcı olacaklar. Bugün Irak ordusunda şehir ve kasabalarının güvenliğinden sorumlu 618 bin kişi bulunuyor. Bunlardan 270 bini orduda, 348 bini de polis gücünde görev yapıyor.

Irak güçleri, muharip Amerikan askerlerinin şehir merkezlerinden çekilmesinin ardından başşehir Bağdat ve diğer şehirlerde güvenlik kontrolünü resmen üstlendi. Irak televizyonunda tam gece yarısında Amerikan askerlerinin geri çekilmesi için kalan süreyi gösteren saat sıfırı vurdu. Başşehirde havai fişekler atılmaya başladı. Irak Başbakanı Nuri El Maliki, 30 Haziranı “Ulusal Egemenlik Günü” ve tatil ilân etti. ABD’nin yeni Irak Büyükelçisi Chris Hill de, “Irak’ta Sünnilerle Şiiler arasındaki husumetin çözümü için daha yapacak çok iş olmasına, Kürtlerle Araplar arasındaki gerginliğin devam etmesine karşın,” Iraklıların bu sorunları “artık kendilerinin çözmesi gerektiğini” söyledi. Hill, ABD güçlerinin yerleşim birimlerinden çekilmesinden bir gün önce Reuters’e verdiği demeçte, ABD yönetiminin, “çekilmeden sonra Irak güvenlik güçlerinin, ayaklanmayla baş edebileceğinden emin olduğunu” belirtti. Bağdat / aa - cihan

01.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Honduras’ta sivil öfke büyüyor

  Ardında kan ve gözyaşı bıraktı

  İran'da, Ahmedinecad’ın zaferi kesinleşti

  Yemen uçağı düştü

  Rusya, kumarhaneleri kısmen kapattı

  Kosova, IMF ve Dünya Bankası’na üye oldu

  İsrail donanması, yardım gemisini ablukaya aldı

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.