02 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

İŞ DÜNYASI ENDİŞELİ

nSavaş yıllarını hatırlatan ekonomik daralma, rekor işsizlik ve sanayi üretiminin durma noktasına gelmesi iş âlemini endişelendiriyor.Önceki gün açıklanan ve kaygı uyandıran büyüme rakamlarının ardından, bir gerileme haberi de TİM’den geldi.

İHRACATTA BÜYÜK DÜŞÜŞ

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin 2009 yılı Haziran ayı ihracatının, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 32,78’lik düşüşle 8 milyar 116 milyon dolar olduğunu açıkladı. İlk altı aydaki ihracat ise 44 milyar dolara ulaştı.

SANKİ SAVAŞ YILLARINDAYIZ

Türkiye Kamu-Sen, Türkiye’nin, 2. Dünya Savaşından bu yana en büyük daralmasını yaşadığını iddia etti. Yapılan açıklamada, “2009 yılının birinci 3 aylık diliminde yüzde 13.8 oranında eridik” denildi.

Türkİye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin 2009 yılı Haziran ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 32,78’lik düşüşle 8 milyar 116 milyon dolar oldu.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, haziran ayı ihracat rakamlarını, Mardin’de düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. TİM verilerine göre, geçen ay ihracat yüzde 32,78 oranında gerileyerek 8 milyar 115 milyon 976 bin dolar olarak gerçekleşti. Yıllık ihracat rakamı ise 104 milyar 394 milyon 137 bin dolar seviyesine geldi. Ocak-Haziran dönemindeki ihracat rakamı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 34,53 düşüşle 43 milyar 873 milyon 446 bin dolar oldu. Türkiye’nin Haziran ayındaki toplam ihracatının yüzde 85,61’ini gerçekleştiren sanayi grubunda, yüzde 35,36’lık düşüş ile 6 milyar 948 milyon 300 bin dolarlık ihracat yapıldı.

İhracatın yüzde 11,64’ünü oluşturan tarım alanında yüzde 6,55’lik azalışla 944 milyon 751 bin dolarlık, yüzde 2,75’ini oluşturan madencilikte ise yüzde 28,90 düşüşle 222 milyon 925 bin dolarlık ihracat rakamı elde edildi. Sanayi sektörü alt başlığı altında yüzde 67,26 payla ilk sırada yer alan sanayi mamulleri içinde en büyük payı, yüzde 19,20 ile taşıt araçları ve yan sanayi alırken, hazır giyim ve konfeksiyon ürünleri yüzde 13,64 ile ikinci sırada yer aldı. Yüzde 10,68’lik pay sahibi demir çelik ürünleri ihracı ise yüzde 62,17 geriledi. Haziran ayında ihracatında gerileme yaşanan ürünler sıralamasında ilk sıraları yüzde 62,17 ile demir çelik ürünleri, yüzde 47,87 ile diğer sanayi ürünleri, yüzde 39,64 ile değerli maden ve mücevherat, yüzde 36,90 ile taşıt araçları ve yan sanayi, yüzde 34,96 ile kimyevi maddeler ve mamulleri aldı. Geçen ay Türkiye ihracatında ilk 10 ülke ise Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere, Irak, ABD, İspanya, Rusya, Mısır, Suudi Arabistan olarak sıralandı. Sıralamada birinci ülke olan Almanya yüzde 9,65, ikinci sıradaki Fransa yüzde 6,66, İtalya ise yüzde 6,46 pay aldı. Haziran ayında gerçekleştirdikleri ihracata göre en fazla ihracat yapan iller sırasıyla İstanbul, Bursa, İzmir, Kocaeli, Ankara, Gaziantep, Manisa, Hatay, Sakarya ve Denizli olarak sıralandı. İstanbul toplam ihracatın yüzde 47,96’sını gerçekleştirirken, İstanbul’a en yakın il yüzde 9,52 payla Bursa oldu. Bu arada, Türk Lirası bazında ihracat rakamlarında ise ihracat haziran ayında yüzde 15,70 gerileyerek 12 milyar 496 milyon 980 bin lira oldu.

TİM, faiz lobisine karşı MB’yi uyardı

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, krizin tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye’yi de ciddi bir şekilde etkilediğine vurgu yaparak, önceki gün açıklanan yüzde 13,8’lik küçülme ile beraber tüm beklentilerde revize yapılacağını ifade etti. Ekonomide küçülme işaretlerinin 2009’un ilk çeyreğinde şiddetlenerek devam ettiğinin görüldüğünü belirten Büyükekşi, faiz lobisinin Merkez Bankası’na (MB) baskı yaptığını söyledi. Mehmet Büyükekşi, morallerin bozulmadan 2010’u ve daha sonrasının kurtarılması gerektiğine dikkat çerekek, bu bunalım döneminin aşılmaya çalışıldığını ifade etti. Büyükekşi MB’nin faiz indirimlerine devam edip etmeyeceğinin öncelikli gündem maddeleri arasında olduğuna da işaret ederek, MB’nin mecburen faiz indirmeye devam edeceğini düşündüklerini söyledi. MB’nin faiz indirimlerinin sonuna gelindiğini ima etmesine rağmen, büyüme dinamiklerinin tam olarak oluşmadığı kanaatinde olduğuklarını ifade eden Büyükekşi, bu yüzden faiz indirimlerinin devam etmesini beklediklerini bildirdi. Faiz lobisinin MB’yi tehdit etmesi durumunda kendilerinin de bu durumla mücadele edeceklerini söyleyen Büyükekşi, yabancı yatırımcıların kafalarının karışık olduğuna işaret ederek bu noktadan hareketle üretim ve yatırımın hızlandırılması için faiz indirimlerinin devamının ülke ekonomisinin yararına olduğunu sözlerine ekledi.

FARUK ÇAKIR / MARDİN

02.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  İŞ DÜNYASI ENDİŞELİ

  Üniversite mezunları itfaiye kuyruğunda

  Umut ederiz ki dibi bulmuş olalım

  İsveç: Desteğe devam

  KUR’ÂN KURSLARINDA BİLGİSAYAR HEDİYESİ

  TÜBİTAK, mayın temizleyen “böcek robot” geliştirdi

  TİSK: Gündem ekonomi olsun

  1 çift ayakkabı için 42 saat emek

  Krizden en çok zarar gören ülkelerdeniz

  Kamu-Sen: Ekonomide savaş yıllarını yaşıyoruz

  Yıldız: Elektrik fiyatlarına müdahil olamayız

  KİT’ler, 3 ayda 943 milyon TL zarar etti

  Asgarî ücret zammı yürürlükte

  Can Kardeşler buluştu

  Şişli’deki ekolojik pazar, 3 yaşına girdi

  Katır sırtında hergün 10 km yol katediyorlar

  1 ev alana, 2 ev bedava

  Sağlık Bakanlığı: Kül tablalarını kaldırın

  Konya’da kaza: 5 ölü, 14 yaralı

  Düğünlerde ölçülü olunmalı

  Doğumda fıtrî olanı tercih edin

  Kriz, kuyumcuyu keçi yetiştirici yaptı

  Bu bitkiyi sulamaya gerek yok

  Rusya, alkolle savaşıyor

  Semavî dinler bir araya geldi

  Boğaziçi Köprüsü'nün ihalesi bu yıl yapılacak

  Davutoğlu, Moskova ve Bükreş yolcusu

  DTP’li başkanlar yargı önünde

  TBMM, bu yıl 117 kanun çıkardı

  Serbest kıyafet bu yıla yetişmeyecek

  MGK bildirisinde aynı üslûp: Yıpratmayalım, fayda sağlamaz

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.