16 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

Çocuklara sanal âlem tehdidi

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özcankaya, çocuğun gelişimine olumsuz etki yaptığını belirttiği bilgisayar ve internet oyunlarının gelecekte de gerçekle bağlantısı olmayan, her şeyi sanal sanan, zorlamaya gelmeyen, insanlarla ilişki kuramayan, sosyal ilişkileri zayıf, işsiz gençler yetişmesine sebep olduğunu bildirdi.

Özcankaya, yaptığı açıklamada, bilgisayar ve internet oyunlarının çocuklarda bağımlılık etkisi yaparak, gelecek hayatlarını olumsuz etkilediğini söyledi. Bilgisayardan ve internetten doğru anlamda yararlanılmadığını ifade eden Özcankaya, çocukların ve gençlerin zamanlarının büyük bölümünü bilgisayar başında oyun oynayarak geçirmesinin yanlış olduğunu belirtti. Bilgi teknolojisinde yaşanan hızlı gelişimin, çocuklar tarafından yanlış algılandığını ve internetin amacına uygun kullanılmadığını öne süren Özcankaya, şöyle konuştu: ‘’Bilgisayar, çocuk gelişiminde sağladığı olumlu gelişmelerin yanı sıra olumsuz yönler de sergiliyor. Bilgisayarın başından kalkmayan çocuklar, ya sanal iletişimde ya da oyunlarla vaktini geçiriyor. Çocuklarımız bilgi araştırmak yerine, sanal âlemlere dalıyorlar, kendilerini oradaki oyunlara bırakıyorlar. Bu durum çocukların gerçek dünyadan uzaklaşmalarına sebep oluyor. Çocuklar sanal dünya ile masallar dünyasında yaşadığını hayal etmeye başlıyor. Gerçekle teması önlenen çocuğun gelişimi de olumsuz oluyor.’’

Bilgisayar başında ve internet oyunlarıyla çok zaman geçiren çocuğun, sadece el hareketiyle bir çok şeyin olacağını sanmaya başladığına işaret eden Özcankaya, ‘’Gerçek hayatta başaramadıklarını sanal âlemde yapabildiklerini görüyorlar. Gerçekten kopuyorlar. Çocuk hayallerini bilgisayarda bulabiliyor. Bu da çocuğu bağlıyor. Çocukta bağımlılık oluşuyor’’ dedi.

Ailelere tekliflerde bulunan Prof. Dr. Ramazan Özcankaya, yapılacak en güzel işin çocukların bilgisayarlardan uzak tutulması olduğunu savundu. Çocukların ödevlerini internetten yapmalarına karşı olduğunu vurgulayan Özcankaya, çocukların ödev hazırlarken kitapları karıştırmaları gerektiğini bildirdi. Bilgiye kolay ulaşılmamasının çocuklar açısından büyük katkılar sağlayacağını ifade eden Özcankaya, interneti, profesyonel insanların profesyonel çalışmaları için kullanmalarının daha yararlı olacağını belirtti.

Bilgisayar oyunlarına düşkünüz

Türkİye’de her üç yetişkinden birinin bilgisayar oyunu oynadığı ortaya çıktı. ODTÜ Animasyon Teknolojileri ve Oyun Geliştirme Merkezi (METUTECH-ATOM), Uluslar arası araştırma şirketi GfK Türkiye’ye, Ankara genelini temsil eden bin 347 kişiyle yüz yüze görüşerek bir araştırma yaptırdı. Oyuncuların hangi platformu tercih ettikleri, haftada kaç saat oyun oynadıkları gibi unsurların ele alındığı, Türkiye’deki 15 yaş üstüne uygulanan ve ilk kez yapılan araştırmada, çarpıcı veriler ortaya çıktı. Buna göre, Türkiye’de yalnız çocuklar değil, genç ve yetişkinler de oyun oymaya düşkün. 15 yaş üstündeki her üç kişiden biri oyun oynuyor. Bunların yüzde 87’si bilgisayar oyunlarını tercih ediyor. Ancak, en çok 15-17 yaş grubu oyun oynuyor, bunu 18-24 yaş grubu izliyor. Bunun yanında, oyun oynayanların yüzdesi, yaş azaldıkça veya sosyo-ekonomik statü yükseldikçe artış gösteriyor. Araştırmaya göre, her ne kadar oyun oynayanların çoğunluğu erkek olsa da Türkiye’de oyun oynayanlar içinde, her dört kişiden biri kadın. Ayrıca, oyun oynama süresi erkeklerde haftada 6,5, kadınlarda 4,7 saat. Türkiye’de en fazla oyun oynanan bölge ise Karadeniz... Onu sırayla Ege, Marmara, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu, Akdeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi takip ediyor.

16.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Her 4 gençten biri işsiz

  FAİZ GİDERLERİ YÜZDE 31.4 ARTTI

  Cinnet faciası

  Sınırda bayramlaşmaya 6 bin kişi gidecek

  ÖTV zammı geri alınmalı

  Çin’e hukuk çağrısı

  Nabucco Türkiye’yi, Avrupa’ya bağladı

  Bosnalı Gaziler: Biz mücadelemizle konuştuk

  Ortaöğretimde zaafiyet var

  Sınırı geçen inek gözlem altında

  Sigara bir bağımlılık hastalığıdır

  Memur adaylarından tercih alınacak

  Vakıf üniversitelerinin bir kısmı zam yaptı

  Meteorolojiden sel, yıldırım ve heyelan ikâzı

  Çocuklara sanal âlem tehdidi

  Yayıncı bulamadı, romanını Twitter’da yayınladı

  Kediler insanlarla konuşuyor

  Bütün bilgisayarlar risk altında

  Kanser vejetaryenlerden uzak duruyor

  Fareleri zayıflatan ilâç obeziteye umut oldu

  Mars’a yolculuk testleri tamam

  Ay'daki ilk adımlar internette

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.