16 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

Ortaöğretimde zaafiyet var

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, ÖSS’ye giren 1 milyon 324 bin kişi içinde 30 bin öğrencinin hiçbir soruya cevap vermemesini “beklenen bir olay” olarak değerlendirirken, “Bu durum ortaöğretimde bir zaafiyet olduğunun işaretidir’’ dedi.

Bu durumun bir sebebinin üniversite sınavları da olabileceğini ifade eden Özcan, çözüm için üniversiteden başlayıp geriye doğru gidilmesi gerektiğini söyledi.

Ortaöğretimde bir zaafiyet var

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, ‘’ÖSS’ye giren 1 milyon 324 bin kişi içinde 30 bin öğrencinin soruya cevap vermemesi gerçekten ortaöğretimde bir zafiyet olduğunun işaretidir’’ dedi. YÖK Genel Kurulu’nun aldığı ‘’ÖSS baraj puanlarının aşılmasını kolaylaştıran’’ kararıyla ilgili eleştirileri ‘’yersiz’’ bulduğunu söyleyen Özcan, ‘’hem kontenjanları artırıp, hem de kontenjanların boş kalmasına yol açmanın akıllıca bir iş olmadığını’’ kaydetti. Özcan, ÖSS’den 30 bin adayın ‘’sıfır’’ puan almasını değerlendirirken, ‘’bunun beklenmedik bir olay olmadığını’’ söyledi. Özcan, ÖSS’de geçen yıl da 23 bin civarında adayın sıfır aldığını, önceki yıl ise sıfır puan alanların sayısının 47 bin olduğunu hatırlattı. Yök Başkanı Özcan, sınavdan sıfır alınmasının sebepleri ile ilgili olarak, ‘’Bunun pek çok nedeni olabilir. Birincisi, öğrenci yeteri kadar sınavlara hazırlanmamıştır, liseden iyi gelmiyordur. Veya imtihana girdiğinde birkaç soruya bakar, soruların çok zor olduğunu anlar ve hiçbirine cevap vermemeye karar verir. Böyle bir psikolojik neden de olabilir. Ama her ne nedenle olursa olsun 30 bin kişi çok büyük bir rakam. ÖSS’ye giren 1 milyon 300 bin kişi içinde 30 bin öğrencinin soruya cevap vermemesi gerçekten ortaöğretimde bir zafiyetin olduğunun işaretidir. Yani her halükârda ortaöğretimimiz için iyi bir haber değil. İnşallah bundan sonra takip edilecek politikalarda bu rakamın azaltılması yoluna gidilebilir” şeklinde konuştu.

ÜNİVERSİTE SINAVI DENGELERİ BOZDU

Bu konuda nasıl tedbirler alınabileceği sorusuna Özcan, şu cevabı verdi: ‘’Her halde çok ciddî değişiklikler yapılması gerekiyor. Belki ortaöğretimde böyle bir neticenin ortaya çıkmasının sebebi üniversite sınavlarıdır. Üniversite sınavları yüzünden ortaöğretimdeki dengeler bozulmuş olabilir. Belki biz üniversiteye girişi daha rasyonel bir hale getirirsek ortaöğretim kendiliğinden düzelecektir. İnsanlar son yıllarını dershanelerde değil de lisede derslerini görerek geçireceklerdir. Belki daha çok şey öğreneceklerdir. Yani üniversite sınavından başlayıp geriye doğru gitmek lâzım. Öğretmenlerin kalitelerine dikkat etmek lâzım, belki müfredatı biraz gözden geçirmek lâzım. Alınacak ciddî tedbirler olabilir.’’

ELEŞTİRİLER YERSİZ

YÖK’ün, bu yıl ÖSS’ye girenlerin barajı aşmasını kolaylaştıran kararının çeşitli eleştirilere yol açtığının hatırlatılması üzerine Özcan, şunları söyledi: ‘’Bence bu eleştiriler yersiz. Şu unutulmamalıdır: Bu ülkede yükseköğretim talep eden herkese yükseköğretim imkânlarını hazır hale getirmeliyiz. Üniversitelerimizi biraz da zora sokup kontenjanların artmasını sağladık. Bu sene 90 bin kontenjan artışı oldu. Bir taraftan kontenjanları arttırıp, bir taraftan taban puanları yüksek tutup insanların o kontenjanları doldurmamasını sağlamak çok akıllıca bir iş değildi. Madem böyle bir kontenjan yaratılıyor en akıllıca iş o kontenjanları dolduracak durumu da yaratmaktı puanlar bakımından.’’

YENİ SİSTEM

YÖK Başkanı Özcan, yeni sistemle alakalı olarak, “Gelecek yıl yapılacak sınavın iki avantajı olacak. Bir tanesi, öğrencilerin stresini azaltacak çünkü iki aşamalı olacak. İkinci aşamayı da belki iki gün veya bir hafta arayla yapmayı düşünüyoruz. O stresin azalması söz konusu olacak. İkincisi de çok kategoride test olduğu için öğrenciler yapmak istedikleri mesleğe yönlenme bakımından daha avantajlı olacaklar. Bu iki açıdan bugünkü kullandığımız sisteme nazaran daha çağdaş ve daha modern, öğrenci için daha avantajlı bir sistem diyebiliriz’’ dedi.

16.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Her 4 gençten biri işsiz

  FAİZ GİDERLERİ YÜZDE 31.4 ARTTI

  Cinnet faciası

  Sınırda bayramlaşmaya 6 bin kişi gidecek

  ÖTV zammı geri alınmalı

  Çin’e hukuk çağrısı

  Nabucco Türkiye’yi, Avrupa’ya bağladı

  Bosnalı Gaziler: Biz mücadelemizle konuştuk

  Ortaöğretimde zaafiyet var

  Sınırı geçen inek gözlem altında

  Sigara bir bağımlılık hastalığıdır

  Memur adaylarından tercih alınacak

  Vakıf üniversitelerinin bir kısmı zam yaptı

  Meteorolojiden sel, yıldırım ve heyelan ikâzı

  Çocuklara sanal âlem tehdidi

  Yayıncı bulamadı, romanını Twitter’da yayınladı

  Kediler insanlarla konuşuyor

  Bütün bilgisayarlar risk altında

  Kanser vejetaryenlerden uzak duruyor

  Fareleri zayıflatan ilâç obeziteye umut oldu

  Mars’a yolculuk testleri tamam

  Ay'daki ilk adımlar internette

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.