28 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Röportaj

FERHAT ÖĞMEN

Gazetemiz ile evimiz ‘aile mektebi’ne döndü

Bize kendinizi tanıtır mısınız?

Adım Ali İhsan Çakal. 1953 yılında Konya’nın Akşehir ilçesinin Erdoğdu Köyünde doğdum. 1975 yılında İzmir’e taşındık. Evliyim. 2 çocuğum var. Çamdibi Yeşilova’da oturuyorum. Emekliyim. Demir doğrama esnaflığı yapıyorum. 5 yıllık Kur'ân kursunda okudum.

Yeni Asya’yı nasıl ve ne zaman tanıdınız?

Yeni Asya’yı askerden geldikten kısa bir zaman sonra tanıdım. Yeni Asya’yı tanımadan önce dindar bir insandım, fakat maneviyatımın daha iyi olmasının arayışları içindeydim. MSP’de görev yapıyordum, fakat manevî boşluğumu dolduramıyordum. Bir gün Ali Ergün Ağabey ile camide tanıştık. Bana "Ali İhsan kardeş gel bu akşam sohbete gidelim" dedi. Ben de "Ali Ağabey ben MSP’de görevliyim, gelemem" dedim. Ali Ağabey de "Bir kere gel, bir daha gelmezsin" dedi. Ben de 'peki' dedim ve o akşam İzmir Basmane semtindeki dershaneye gittim. Oradaki cemaati görünce çok etkilendim. Ayrıca o günlerde İzmir’de sık sık deprem oluyordu. Dersler devam ediyordu, deprem olduğu halde. Cemaat gayet rahat, telâşları yok. Ben onların o halinden etkilendim ve bende de deprem korkusu kalmadı. O ilk dersten sonra devamlı derslerimize gidiyoruz. İnşallah son nefemize kadar Cenâb-ı Allah bizleri bu dâvâdan ayırmasın. Âmin.

Sizi Yeni Asya’ya bağlayan asıl sebepler nelerdir?

Yeni Asya’nın attığı başlıklar, yaptığı yayınlar her konuda isabetli görüşleri beni cezbediyor. Bütün anti demokratik uygulamalara karşı çıkması da beni Yeni Asya’ya bağlayıcı unsurlar oldu.

Yeni Asya’yı farklı kılan özelliği nedir?

Yeni Asya’nın tavizsiz istikrarlı duruşu, sözünün arkasında durması, olaylara objektif bir gözle bakması ve söylediği her şeyin günü geldiğinde doğru çıkması. Meselâ cuntacıların ihtilâl yaptığında 'siz yanlış yapıyorsunuz' deyip karşı çıkması. Milletin seçtiğini yine milletin değiştirmesi gerektiğini yazması, haykırması. 1982 Anayasasının bu millete zorla, yalanla, hileyle onaylatılmasının millete ve devlete çok pahalıya mal olacağını yazması. 27 yıldan bu tarafa anayasanın millete nasıl dar geldiğini söylemesi, yazması. Yeni Asya’nın ne kadar isabetli yayın yaptığını dost düşmana göstermiştir. Cenâbı Hak Yeni Asya’yı kıyamete kadar payidar etsin. Âmin.

Yeni Asya’nın size ve ailenize kazandırdığı değerler nelerdir?

Yeni Asya gazetesini okumaya başladıktan sonra okuma alışkanlığı kazanmış oldum. Gazeteyi okudukça, sosyal hayatımızda değişmeler başladı. Meselâ bir topluma girdiğimiz zaman güncel meseleleri konuşurken, sözlerimize itibar edip, tasdik ediyorlar. Yeni Asya evimize gireli evimiz cennetin bir bahçesi haline geldi. Evimizde birlik, beraberlik, saygı, sevgi, sosyal, içtimaî, dinî ve siyasî konularda beraberlik sağlandı. Kısacası evimizi bir aile mektebine döndürdü. Onun için Yüce Rabbime ne kadar şükretsek azdır.

Yeni Asya ile ilgili ilginç bir hatıranız var mı?

Yeni Asya ile ilgili çok hatıralar var, ama meseleleri uzatmamak için 1-2 tanesini anlatacağım.

1'incisi: 1982 Anayasasının oylamasında 'hayır' dediğimiz için Cuntacılar Yeni Asya’yı kapatmışlardı. Tasvir gazetesini çıkmaya başladı. O zamanlar onun attığı ihtilâl ile ilgili başlıklar çok güzeldi. Komşum olan bir bakkal vardı. O zaman 2 adet gazete alıyordum. Gazetemin birini o bakkala veriyordum. Gazete bayisi ona ve bana yakın olduğu halde kendisine 'gazeteyi kendin oradan al' diyordum. Fakat kendisi ihtilâlcilerden korktuğu için "Ali İhsan kardeş, gazeteyi bana getirirsen severek okurum, getirmezsen ben oradan alıp okuyamam" derdi. Gazeteyi verdiğim zaman ilk önce başlığına bakıyordu ve bana "Siz bu başlıkları nasıl cesaret edip atabiliyorsunuz" derdi. Gazeteyi çok beğendiğini ve dinî bilgilerini arttırdığını ve kendisine çeki düzen verdiğini söylerdi. "Gazete benim hayata bakışımı değiştirdi" diye söylüyordu. Ona gazeteyi geç getirdiğimde beni arar "Neden gazetemi getirmedin" diye bana sitem ederdi. Kendisi de bu gazetenin görüşleri ışığında yaşamaya başladı ve o hal üzerine vefat etti. Cenâb-ı Allah ona gani gani rahmet etsin. Âmin.

Diğer bir hatıram ise hatıradan çok daha genel bir durum. O da şu: Arkadaşlar arasında herhangi bir soru sorulduğu zaman cevabını veremediğimiz soruların, bir bakıyorduk ki 2'nci gün gazetemizde bu sorulan sorularla ilgili cevaplar veriliyordu. Arkadaşlar değişik sorular sorduğu zaman "Cevabını gazetemiz verir" derdik ve çok defa bu haller tevafuk ediyordu. Bu konular ve olaylar beni çok etkiliyor ve beni gazeteme daha bağlı hale getiriyor. Kıyamete kadar da Cenâb-ı Hak beni ve bütün cemaatimizi Hakka ittibatan ayırmasın. Âmin.

FERHAT ÖĞMEN / İZMİR

28.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Röportaj

  (27.07.2009) - ORDUYU YANLIŞ YÖNLENDİRMEK İSTİYORLAR

  (26.07.2009) - Yeni Asya, Risâle-i Nur’un tanınmasına vesile oldu

  (22.07.2009) - Yeni Asya benim ve çocuklarım için bir mektep

  (20.07.2009) - AKP, halka verdiği sözü tutmadı

  (17.07.2009) - BURSA’DA İKAMET EDEN 40 YILLIK OKUYUCUMUZ MUSTAFA ŞAHİN:

  (13.07.2009) - Ordu siyasetin göbeğinde

  (12.07.2009) - MAO'DAN SONRAKİ BÜYÜK DEĞİŞİM

  (07.07.2009) - Yeni Asya; her zaman rotayı düzgün tutar!

  (06.07.2009) - Başbakan yargılanıyorsa, G. Kurmay Başkanını da yargılayabilmeliyiz

  (29.06.2009) - Bediüzzaman erkeklerin kadınlar üzerindeki baskısına kızıyor

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.