22 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Spor

 

Sporcusu, antrenörü ve tesisi olmayan federasyon

SPORCUSU, antrenörü ve tesisi bulunmayan Kızak Federasyonu, duyanları hayrete düşürüyor. Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu bünyesi altında yer alan kızak branşı, geçen yıl Mayıs ayında bu federasyondan ayrılarak, ayrı bir federasyon haline getirildi. Yaklaşık bir yıldır ayrı faaliyet gösteren Kızak Federasyonu’nun, hâlâ ne bir sporcusu, ne antrenörü, ne de tesisi bulunuyor. Hatta Türkiye’de bu branşı yapan tek bir kişi bile bulunmazken, 40-60 milyon Avro’ya mal olan kızak tesisinin de yakın bir zamanda yapılma ihtimali pek mümkün görünmüyor. Millî takım kurulması durumunda ise sporcuların, tek bir inişin 40 Avro olduğu yurt dışındaki pistlerde antrenman yapması planlanıyor. Konuyla ilgili konuşan Kızak Federasyonu Başkanı Erol Özer, ayrılma kararının Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ile irtibata geçildikten sonra alındığını belirtti. IOC kurallarına göre bir ülkenin kış olimpiyatlarına ev sahipliği yapabilmesi için o ülkede tüm kış sporlarının bulunması gerektiğini ifade eden Özer, ‘’Bu sebeple Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü (GSGM) geçen yıl böyle bir karar aldı. İleride olimpiyatlara talip olabilmemiz için bu gerekliydi. Ayrıca Uluslararası Kızak Federasyonu’nun da bu konuda kuralları var’’ dedi. Kızağın çok pahalı bir branş olduğunu dile getiren Özer, şöyle devam etti: ‘’Tesis yapmanın maliyeti çok yüksek. Dünyada 120 ülkede bu branş var ama sadece 12 tane tesis bulunuyor. Tesisi olmayan diğer ülkeler de bu ülkelerin pistlerini kullanıyor. Biz de öyle yapacağız. İlk olarak yurt dışından getireceğimiz bir uzman, antrenör yetiştirecek. Daha sonra çekirdek bir milli takım oluşturmak için aday sporcular seçeceğiz. Daha sonra bu sporcular eğitilecek.’’ Kızağın, adrenalini çok yüksek bir spor olduğunu kaydeden Özer, Türk insanlarının bu sporu çok kolay benimseyeceğini düşündüğünü söyledi. Özer, oluşturulacak milli takımla 1-2 yıl içinde olimpiyatlara hazır hale geleceklerini anlatarak, ‘’Bu sporun malzemeleri de çok pahalı ama belli bir kesim tarafından çok sevileceğine eminim. Kızak, adeta kış sporlarının Formula 1’i niteliğinde’’ dedi. Federasyon genel sekreteri Suat Öztin ise Türkiye’ye tesis yapılması halinde bu branşın turizme de çok büyük katkı sağlayacağına dikkati çekerek, şöyle konuştu: ‘’Eğer tesis doğru bir yere yapılırsa çok ilgi görür. Yurt dışındaki tesislerde 1-2 kilometrelik bir pistte tek bir kayışın bedeli 40 Avro. Antrenman yapmak için Avusturya, Hırvatistan gibi ülkelere giden takımların, döviz getirisi de büyük oluyor. Türkiye’de böyle bir tesis yapılırsa kış turizmi inanılmaz bir şekilde canlanacaktır.’’

22.09.2009


 

1. Ligimiz Avrupa’nın 6.’sı

FUTBOLDA Avrupa’nın önde gelen ülkeleri İngiltere, İspanya, Fransa, Almanya ve İtalya’daki ligler içinde Türkiye Birinci Ligi, 118 milyon 600 bin Avroluk değeriyle 25 ülke arasında 6. sırada yer aldı. ‘’Transfermarkt.de’’ internet sitesindeki verilere göre, Turkcell Süper Lig’de geçen sezon sonunda Bank Asya 1. Lig’e düşen Konyaspor, 11 milyon 175 bin Avro ile Türk takımları arasında ‘’en değerlisi’’. Konyaspor’u, 9 milyon 225 bin Avro ile Boluspor, 9 milyon Avro ile Çaykur Rizespor izledi. Öte yandan Dardanelspor, 1 milyon 450 bin Avroluk değeriyle Bank Asya 1. Lig’de 18. ve sonuncu basamakta kaldı. Bank Asya 1. Lig, sırasıyla Yunanistan, Rusya, Hollanda, Belçika, İsveç, Portekiz ve İskoçya gibi ülkelerin aynı kategorideki liglerini geride bırakmayı başardı.

“EN DEĞERLİ’’ LİG ‘’CHAMPIONSHIP”

İngiliz ‘’Championship’’, söz konusu değerlendirmede, 570 milyon 75 bin Avroluk değeriyle lider durumda bulunuyor. Segunda Division (İspanya İkinci Ligi) 445 milyon 750 bin Avro, Ligue 2 (Fransa İkinci Ligi) 281 milyon 825 bin Avro, 2. Bundesliga (Almanya İkinci Ligi), 281 milyon 25 bin Avro ve Seri B (İtalya İkinci Ligi) 250 milyon 725 bin Avro ile İngilizleri izledi. Mehmet Aurelio’nun da forma giydiği İspanyol ekibi Real Betis, 74 milyon 800 bin Avroluk kadro değeriyle tüm liglerdeki takımları geride bırakarak, ilk sıraya yerleşti. İngiliz Newcastle United 62 milyon Avro, İtalyan FC Torino 40 milyon 550 bin Avro, Alman Arminia Bielefeld 25 milyon 400 bin Avro ve Fransız temsilcisi FC Nantes 24 milyon 50 bin Avroluk değeriyle İspanyol takımının ardından sıralandı.

22.09.2009


 

Türkiye, yeni bir sporla tanışıyor

GELİŞMİŞ bir çok ülkede yaygın olarak oynanan, ancak Türkiye’de henüz bilinmeyen curlingin yaygınlaşması amacıyla Buz Pateni Federasyonu’nca lig oluşturulması hedefleniyor. Erzurum’da yapılacak 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları’na bütün branşlarda katılmayı hedefleyen Türkiye, diğer taraftan eksik branşları da gidermeye çalışıyor. Buz Pateni Federasyonu da Kış Olimpiyatları’nın önde gelen branşlarından olan curlingin malzemesini alarak, bu branşı yaygınlaştırmaya çalışıyor. Federasyon başkanı Fahrettin Kandemir, yaptığı açıklamada, şu an sporcu adaylarını ısındırmaya çalıştıklarını söyledi. Özellikle üniversitelerin curling için birer potansiyel olduğunu dile getiren Kandemir, şöyle konuştu: ‘’Polonya’dan 1 takım curling malzemesi aldık. Bilineceği gibi Türkiye’de henüz standartlara uygun curling sahası yok. Şu an sporcu adaylarını ısındırmaya çalışıyoruz. Sporcu için Kocaeli, Sakarya, Ankara, Boğaziçi, Atatürk Üniversitesi gibi 6 üniversiteye gittik. Curling için 480 kişi başvuruda bulundu. Önce üniversitelerde takım oluşturmayı planlıyoruz. Daha sonra iş adamlarının büyük ilgi duyacağını düşünüyoruz. Çünkü curling uzun mesafeli bir satranç olarak biliniyor.’’ Erzurum’da yapımı devam eden salonun 2010 yılında tamamlanacağını ifade eden Kandemir, ‘’Yıl sonuna kadar curlingi başlatmış olacağız. Biz ilk etapta Curling Ligi oluşturmayı planlıyoruz. Gösteri amaçlı 5-6 takım oluşturduğumuzda, hem branşı tanıtmış olacağız hem de sporcuları ısındırmış olacağız’’ dedi. Curling sporuyla ilgili olarak antrenör eğitimini tamamladıklarını anlatan Kandemir, malzemelerin de belirli bir soğuklukta kalması gerektiğini ve bu yüzden de buz pistinde muhafaza ettiklerini sözlerine ekledi. Daha çok İskoçya’da oynanan curling, ABD, Kanada, İngiltere, Fransa, İsveç ve İsviçre gibi Kuzey ülkelerinde yaygın olarak oynanıyor ve müsabakaları yapılıyor. Takım halinde oynanan ve hedef sporları arasında yer alan curling, dörder oyuncu ile iki takımla oynanır ve 10 raunddan oluşur. Oyuncular, 42 m’lik pist (rink) üzerinde 19 kilogram (en fazla 20 kilogram olabilir) ağırlığındaki taşı kaydırarak, disk şeklindeki hedeflere ulaştırır. Çemberden önceki 6.4 metrelik (hog) alana ulaştırılamayan taşlar oyun dışı kalır.

22.09.2009


 

Yendiğimiz İspanya şampiyon oldu

36. Avrupa Erkekler Basketbol Şampiyonası final maçında Sırbistan’ı 8563 yenen ve bizim de gruplarda mağlûp etmeyi başardığımız İspanya, Avrupa şampiyonu oldu. Son Dünya şampiyonu ve olimpiyat oyunları finalisti olan İspanya, Avrupa Şampiyonası’nı altın madalya ile tamamlamasını bilirken, 22.4’lük yaş ortalamasıyla en genç ekip olan Sırbistan da şampiyonayı ikinci olarak bitirerek önemli bir başarı elde etti. Polonya’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen 36. Avrupa Erkekler Basketbol Şampiyonası’nda ilk 8 sıra şöyle oluştu:

1- İspanya, 2- Sırbistan

3- Yunanistan

4- Slovenya, 5- Fransa

6- Hırvatistan, 7- Rusya

8- Türkiye

Diğer yandan, şampiyonayı ilk 6 içinde tamamlayan ekipler, gelecek yıl Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenecek 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası’na katılma hakkı kazandı. Ayrıca, Avrupa Şampiyonası’nın MVP’si (En Değerli Oyuncu) İspanya Millî Takımı’nın yıldız ismi Pau Gasol seçildi.

22.09.2009


 

Kayseri’de yüzler gülüyor

KAYSERİSPOR Basın Sözcüsü Yücel Şahin, ‘’Beşiktaş’tan aldığımız 3 puan, taraftarlarımıza bayram hediyemiz olsun’’ dedi. Şahin, yaptığı açıklamada, İstanbul’da Beşiktaş’ı yenip haftayı 3 puanla kapatan Kayserispor’un, ligde çıkışını sürdüreceğini ifade ederek, şunları söyledi: ‘’Beşiktaş maçı öncesi hedefimizin 3 puan olduğunu söylemiştik. Bu hedefi yakaladığımız için mutluyuz. Beşiktaş’tan aldığımız 3 puan, taraftarlarımıza bayram hediyemiz olsun. Kayserispor kısa bir süre sonra sıralamada daha üst yerlere çıkacaktır.’’ Şahin, Kayserispor’un bu hafta sahasında yapacağı Kasımpaşa maçının hazırlıklarına bugünden itibaren başlayacağını da kaydederek, ‘’Taraftarlarımızı Kasımpaşa karşılaşmasına bekliyoruz. Bu maçtan da 3 puan almak istiyoruz’’ diye konuştu.

22.09.2009


 

Fenerbahçe’de fire yok

Turkcell Süper Lig’de İstanbul Büyükşehir Belediyespor’u 1-0 yenen Fenerbahçe, galibiyet serisini sürdürdü. Sarı-lacivertli ekip, rakibi karşısında elde ettiği sonuçla ligin 6. haftasını da kayıpsız geçmesini bildi. UEFA Avrupa Ligi mücadelesinde Kadıköy’de Hollanda’nın Twente takımına 2-1 mağlup olan sarı-lacivertli ekip, Ramazan Bayramı’nın 1. günü taraftarına galibiyet sevinci yaşattı. Kendisine ters gelen İstanbul Büyükşehir Belediyespor ile ligde daha önce yaptığı 4 maçta 1 galibiyeti bulunan Fenerbahçe, rakibiyle 5. maçında 2. galibiyetini aldı. Fenerbahçeli futbolcu Kazım 65. dakikada yerini Semih’e bırakırken, yedek kulübesinin arkasında bulunan taraftarlarla tartıştı. Oyundan alınırken tribünlerden yuhalanan sarı-lacivertli futbolcunun taraftarlarla tartışmasını takım arkadaşı Roberto Carlos ve teknik heyet önlemeye çalıştı. Kazım, Twente maçında da ortaya koyduğu performans dolayısıyla tribünlerden tepki görmüştü. Vederson’un attığı gol dışında İstanbul Büyükşehir Belediyespor karşısında çok net pozisyon üretemeyen ve etkisiz bir oyun sergileyen Fenerbahçeli oyuncular, ligdeki 6. galibiyete rağmen taraftarların tepkisinden kurtulamadı. Takımlarının 1-0 kazandığı karşılaşmada zaman zaman oynanan futboldan memnun olmadıklarını tepkileriyle gösteren sarı-lacivertli taraftarlar, maçın son bölümünde ise bu tepkilerini arttırdı.

22.09.2009


 

EN FAZLA YABANCI OYUNCU İNGİLİZ LİGİNDE

İNGİLİZLERİN Birinci Ligi olarak adlandırılan ‘’Championship’’, toplam 308 (yüzde 45,8) ile en fazla yabancı oyuncunun forma giydiği futbol arenası olurken, Bank Asya 1. Lig bu kategoride 6. ve son sırada yer aldı. İspanya’da 86 (yüzde 15,9), Fransa’da 158 (yüzde 28,8), Almanya’da 163 (yüzde 33,5), İtalya’da 121 (yüzde 18,6) yabancı oyuncu forma giyiyor. Bank Asya 1. Lig’de ise toplam 42 (yüzde 7) yabancı futbolcu top koşturuyor.

22.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.