Güncel |
Bu restoran israfı cezalandırıyor |
New York’ta bir Japon restoranı israfın önüne geçmek için bir ceza sistemi geliştirdi. Restoran tabağındaki yemeği bitirmeyen müşterilerinden fazladan para alıyor. Ismarlanan tabaktan sadece birkaç çatal alıp, gerisini bırakmak çok sık görülen bir şey. Hem nakit, hem de korkunç bir yemek israfı. New York’ta bir Japon restoranı, bu sorunu çözmeyi başarmış. Eğer ısmarladığınız yemeği bitirmezseniz, o tabak için yüzde 30 fazla para istiyorlar. Manhattan’da bulunan Hayashi Ya‘da, açık büfe yemeğin fiyatı kişi başı 26.95 dolar. Eğer bitiremediğiniz bir tabak görürlerse, fazladan 8 dolar daha alıyorlar. İşin ilginç tarafı; restoran bu politikayı 2 senedir sürdürüyormuş ve şimdiye kadar hiçbir şikayetle karşılaşmamış. Yemek israfının en yüksek seviyede olduğu New York şehri için çok yapıcı bir önlem. Associated Press‘in hazırladığı rapora göre, ABD’deki besinlerin yaklaşık yüzde 30’u çöpe gidiyor ve bunun faturası senede tam 48 milyar dolar. |
17.11.2009 |