24 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Bilişim-Teknik

Proje-1 Eczahane -3

Bu hafta PROJE uygulamamız, ASÂ-YI MUSÂ 6. Meseleye devam ediyoruz.

Dolaplar

Dolabımızı “Shift + D” tuşu ile kopyalayıp karşı tarafına üst tarafı bitişik olacak şekilde taşıyoruz. Ve iki dolabı da seçerek “Ctrl + J”( join objects) ile 2’sini tek objeye dönüştürüyoruz.

Aynı şekilde 6x2 yani 12 adet X ekseni hizasında

kopyalıyoruz ve tekrar “Ctrl + J” ile tek obje yapıyoruz.

Daha sonra önceki hafta çizdiğimiz kavanozları raflara taşıyıp çoğaltıyoruz. Bunun için taşıma göstergelerini ve “Shift + D” kopyalama aracını kullanıyoruz.

Kavanozları çoğaltırken düzenli görünmesi açısından her rafa tek çeşit kavanoz yerleştirdik. Raflardaki kavanozların boyutlarında ufak değişiklikler yaparak farklı görünmesini sağlayabilirsiniz. Bir dolaba kavanozlarımızı yerleştirdikten sonra yerleştirdiğimiz tüm kavanozları seçip kalan dolaplara hızlı bir şekilde kopyalıyoruz.

Son olarak ışıklandırma ve Render ayarlarından sonra haftaya sahnemiz tamamlanmış olacak.

Dersin devamını “muhabbetfedaileri.com” ”3d tasarım ve animasyon” başlığından takib edebilir ve sorularınızı sorabilirsiniz…

24.11.2009


BİLİŞİM DÜNYASINDAN KISA KISA... BİLİŞİM DÜNYASINDAN KISA KISA...

Internet Explorer 9 geliyor. Explorer 7 ile tarayıcı testlerinde dibe vuran Microsoft Explorer 8 ile bu durumu aşmaya çalışmıştı. Şimdi de Explorer 9 ile Windows kullanıcılarının en hızlı tarayıcıya sahip olacaklarını ifade ediyor Microsoft. Opera, Chrome, Safari ve Firefox tarayıcılarının kullanımı her geçen gün artarken Windows’ta tarayıcı dünyasında kapabileceği en büyük payı almak istiyor.

Askerler 3G ile hasret gideriyor. Cihan’da yer alan bir habere göre, çarşı iznine çıkan askerler 3G özelliğine sahip telefonları 10 TL’ye kiralıyorlar ve yakınları ile görüntülü konuşma yaparak hasretlerini gideriyorlar.

Google’ın çıkaracağı Chrome OS (İşletim sistemi) resmi olarak tanıttı. Yalnızca işletim sisteminin gelişmiş bilgisayarlar için değil, netbook ve pda türleri için geliştirilmiş olması dikkatleri çekiyor. İşletim sisteminin Google hızını sadeliğini ve güvenini bir arada toplayacağı düşünülüyor. Ayrıca bu işletim sistemi indirilemeyecek, sadece yeni bir cihaz satın alınarak sahip olunabilecek.

3G nin hayatımıza girmesiyle mobil cihazlar ile internete girme oranlarında ciddî artışlar oluyor. ESET firmasının COMPEX 2009 Uluslararası Bilgisayar ve Tüketici Elektroniği Fuarı’nda dünyada mobil cihazlar için ilk Türkçe antivürüs programını ESET Mobile Antivirus’u tanıttı. Mobil cihazları kullanma oranımız ve bunlarla internete bağlanma oranımız arttıkça buna benzer güvenlik araçlarına ihtiyacımız da giderek artacaktır.

24.11.2009


Alıntı

Bu kâinatın öyle bir donanımcısı vardır ki, bütün mevcudatı ve onların içinde yeryüzünü create etmiş, güneşi bir power source, ay’ı bir system clock yapmış. O power source’dur ki kesintiye uğramaz ve o system clock’tur ki şaşmaz ve şaşırmaz. O donanımcının ilminin ve sanatının nihayetsizliğini gösterir.

Aynı zamanda öyle yüce bir programcıdır ki, şu muazzam dünya üzerinde çalışacak şekilde koca hayat programını yazmış, yüzbinlerce yıldan fazladır, error verdirmeden, crash ettirmeden çalıştırıyor.

Eğer onun ne kadar iyi bir programcı olduğunu anlamak istersen, önce kendine bak. Gözünle göremediğin küçücük bir hücrene bütün kodunu save etmiş ve yine o küçücük hücrende execute ettiriyor. Madem ki DNA’nın bir program olduğu apaçıktır ve bir program programcısız olamaz, demek ki senin programcılığın o büyük zatın programcılığına ancak bir ayna hükmündedir.

Yine seni hücrelerden oluşturduğu network’ün içinde sınırsız protokollerle hücrelerini birbiriyle konuşturduğu gibi, senin de diğer insanlarla türlü dillerde ve protokollerde konuşabilmen için gerekli donanımı yanına vermiştir, öylece de gördürüyor, konuşturuyor ve dinletiyor. Ve sen, etrafındaki bütün cisimlerden haber alasın diye ışık, ses gibi türlü media hazırlamış kullandırıyor ve sen bunları keşfeder kullanır fakat bir yenisini ekleyemezsin. O halde öyle büyük bir network uzmanı vardır ki senin her türlü ihtiyacını bilir, ona göre teçhizatını verir. Senin network’çülüğün O’nun sonsuz ilminden sana verdiği bir küçük parça ve bir büyük nimettir. Arkadaş aldanma! Şu güzel dünya hayatı programı bir sınırlı süreli bir trial versiyondur, görüyorsun ki elde ettiğin malı mülkü hiç bir surette save edemiyorsun.

Öyle ise, bu kainat yazılımını yazanı tanı. Hem hiç mümkün müdür ki bir programcı bu kadar güzel bir program yapsın ve yaptığı programda about bölümü koyup kendini tanıtmasın. Öyle ise bu kâinatın en büyük donanımcısı, programcısı, networkçüsü ve system administrator’ı olan zatın heryere işlediği about bölümlerini gör, öğren, full versiyonu kazanmak için çalış.

Unutma ki hiç bir hareketin atlanmadan çok dikkatli loglar tutuluyor....

Sayfa Sorumlusu: Zübeyir Ergenekon — Furkan Demir— Muharrem Özel

24.11.2009


Bilgisayarınızın bileşenlerini öğrenin!

HWM BlackBox, bilgisayarınızı oluşturan temel bileşenler hakkında size maksimum detay ve doğrulukta bilgi sunmak için tasarlanmış bir yardımcı programdır. BlackBox size sadece bilgisayarınızın işlemcisi, bellek modülleri, anakartı, sabit diskleri, ekran kartı vb. bileşenler hakkında bilgi sunmakla kalmaz, aynı zamanda bu bileşenlerin hızı, sıcaklığı, çalışma gerilimleri, fan devir hızları gibi kritik parametreleri hakkında da detaylı ve gerçek zamanlı bilgiler verir. Ve aynı zamanda bilgisayarınızın performansını sınamak için size Microsoft Vista ve Microsoft Windows 7 ile uyumlu test araçlarına sahiptir.

HWM BlackBox sayesinde bilgisayarınızın içinde hangi donanımların olduğunu doğru olarak bilmek yanında bu donanımların sağlıklı koşullar altında çalışıp çalışmadığını ve performanslarının hangi seviyede olduğunu da dilediğiniz zaman sınayabilirsiniz.

ÖZELLİKLERİ:

İşlemci: Intel 386-486, AMD K5 serisi gibi 10-15 yıllık işlemcilerden, günümüzün Intel Corei7, AMD PhenomX4 gibi yeni nesil işlemcilere kadar tüm donanımlarda %99.999 doğruluk oranı sunar.

Bellek: SDR, RDRAM, DDR, DDR2, DDR3 olmak üzere tüm popüler hafıza modüllerine ait bilgilere %100 doğruluk oranı ile yine bu arabirimden ulaşabilirsiniz.

Grafik: 1999 yılından günümüze kadar çıkmış tüm nVIDIA ve ATi ekran kartlarına destek verir.

Sistem: HWM BlackBox sistem tanımlama arabirimi anakartınızın üreticisi, model, BIOS üreticisi, BIOS sürümü ve sürüm tarihi, ekran kartınızın modeli, bellek miktarı ve sürücü detaylarından, sabit diskinizin modeli, türü, kullandığı arabirim ve kapasitesine kadar sisteminiz üzerindeki tüm detayları maksimum doğruluk oranı ile sunar.

Performans: 5 adet işlemci testi, bir hafıza testi, 6 grafik kartı testi ve bir sabit disk testi olmak üzere toplam 13 adet test ile sisteminizdeki temel tüm bileşenler hakkında detaylı performans bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.

Üretici Sitesi: http://blackbox.hardwaremania.com

İndirme Adresi: http://blackbox.hardwaremania.com/download

24.11.2009


Yazılım Mühendisliği (Software Engineering)

“ESKİDEN” kavramı bilgisayar söz konusu olduğunda 100 yıl değil 10-20, en fazla 30 yıl öncesi anlamına gelir, daha öncesi tarih öncesi anlamına gelir. Ellisini geçenler hemen alınmasın bahsettiğimiz insan değil, makine ve teknoloji!

İşte eskiden bilgisayar programlarının çok daha az yer kaplayıp çok daha az bilgisayar kaynağını tükettiğini rahatlıkla görebiliriz. Dolayısıyla bu bilgisayar programlarının yapılması yani programlanması da aynı oranda az insan kaynağı gerektirirdi. O kadar ki Bill Gates’in meşhur ve de zengin olmasına vesile olan en önemli aşamayı birkaç gün evine kapanıp bir arkadaşıyla birlikte atladığını bilgisayar tarihi söylüyor… Hakikaten bir bilgisayar programcısı için 10000 (on bin) satır tek başına altından kalkılabilecek bir yüktür. Eski programlara bakarsanız bunların bir çoğu on bin civarı veya daha az satır tutan programlamalardır.

İnsanoğlunun acayip işleri de bilgisayarda yapabilecek olmasını keşfettikten sonraki günlerde hızlı bir gelişme gösterdi yazılım teknolojileri. Şimdilerde bir bilgisayar programından birden fazla şey isteniyor. Aslında tek bir amaca yönelik bir çok şey isteniyor. Bu da programların boyutunu çok büyük hale getiriyor. Bir de görsel, işitsel unsurlar eklenince günümüzün programları neredeyse 4,5 GB’lık DVD’lere bile zor sığacak hale gelmeye başladı.

Haliyle bu tür programların programlaması da milyonlarca satırlarla ifade ediliyor. Yani, tek bir insanın takatini hayli aşan bir durumla karşılaşılıyor. Bir de programların artık dinamik bir hale gelmesi söz konusu, yani program yapıldıktan sonra iş bitmiyor. Ayrıca kullanıcısının isteği doğrultusunda ya da yeni verilerin eklenmesiyle değişiklik yapılması gerekebiliyor.

Bu noktada artık bilgisayar programlama ve yazılım geliştirme kesinlikle takım işi haline geliyor. Ve yazılım, tasarım, test vb. aşamalardan oluşan parçalı bir iş haline geliyor. Bu da bir hiyerarşiyi zorunlu kılıyor. Şimdi hadiseyi klasik bir örnekle biraz somutlaştıralım:

Klasik üretim yapan büyük bir fabrikada patronlar vardır. Sermayeyi ve işi bulan ve önünüze koyan insanlardır bunlar. Bir de işçi sınıfı vardır ki asıl işi yapanlar bunlardır. (Yanlış anlaşılmasın. Komünist de değilim kapitalist de!) Bir de bu arada işin her safhasını bilmek zorunda olan başmühendis ya da şef adı verilen takım liderleri vardır.

Bu örneği yazılım dünyasına uygularsak; Patron her yerde patrondur. (para her yerde paradır yani) Klasik fabrikadaki işçilerimizin yerini yazılım endüstrisinde programlamacılar alıyor. Ve nihayet şefimiz de YAZILIM MÜHENDİSİMİZ oluyor.

Yazılım mühendisi bir yazılım projesinde bütünlüğü sağlar. İşverenin ya da kullanıcının isteklerini programcılarına bilgisayar dilinde aktarır. Burada örneğimize uymayan şey yazılım mühendisi aynı zamanda bu projenin insan kaynağı, bilgisayar kaynağı ve zaman bakımından maliyetini de hesaplayan kişidir. Yani normal bir üretim çarkında bu işleri işletmeci, insan kaynakları müdürü gibi farklı insanlar yaparken bizim gariban yazılım mühendisi bunlardan da sorumludur. Çünkü genelde bir işletmeci bilgisayar programlamadan pek anlamaz. İnsan kaynakları için bilgisayar sadece bir makinedir. Ayrıca yazılım mühendisi, yazılımın tasarım dediğimiz bir nevi planlama aşamasında daha çok ön plandadır. Test aşamasında da test ekibinin başındadır. Burası teknik detaylarla çok fazla açılabilir ancak burada bunu gereksiz görüyorum. (Teknik detaylarla ilgilenenler için SAS yayınevinden çıkmış olan ve ODTÜ’de yazılım mühendisliği dersi veren A.Hikmet Doğru’nun Yazılım Mühendisliği kitabını tavsiye edebilirim. Bildiğim çok fazla Türkçe kaynak da yok maalesef.)

Yazılım mühendisliği yoğun bilgisayar kullanımı gerektiren, kişinin hayatını oturup program yazarak geçirdiği bir meslek değildir. Burada da tıpkı bilgisayar mühendisliğinde olduğu gibi hesap-kitap yani hendese-mühendislik söz konusu. Ancak ülkemizde gerek bu işleyişi düzenli gerçekleştirebilecek programcı sayısının azlığı, gerekse firmaların bir insandan her şeyi bekler hale gelmeleri yazılım mühendisliği kavramının da aşınmasına sebep olmuştur. (Hangi kavram aşınmadı sorusu da mantıklı olabilir. )

AHMET TAHİR UÇKUN

24.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl