04 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Aile-Sağlık

Balı bilinçli yiyelim

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Güler, balın 43 derecenin üzerinde ısıya maruz kalması halinde besin değerini yitirdiğini, bu derecenin üzerinde süt veya çaya konulan balın tatlandırıcıdan öteye geçmeyeceğini söyledi.

‘’Domuz gribi’’ ile birlikte birçok hastalık için vücut direncinin arttırılması için beslenme uzmanları tarafından tavsiye edilen, yüzyıllardır şifa vesilesi olarak gösterilen balın nasıl tüketileceği de önem taşıyor.

Uzun yıllardır arıcılık üzerine araştırmalarını sürdüren Doç. Dr. Ahmet Güler, balın besin değeri korunarak tüketilmesinin son derece önemli olduğunu vurguladı. İçinde yararlı enzimler, proteinler, asitler, vitamin ve mineraller bulunduran balın besin değerinin son derece yüksek olduğunun altını çizen Güler, balın adeta bir enerji ve şifa olduğunu hatırlattı. Balın yüksek derece ısıda besin değerini yitirdiğine işaret eden Güler, şu bilgileri verdi:

‘’Bal 43 derecenin üzerinde sıcaklığa maruz kaldığında besin değerini yitirir, bu derecenin üzerinde süt veya çaya konulan bal tatlandırıcıdan öteye geçmez. Ilık süt, su veya meyve suyuna, çaya konulabilir. Balın kaynatılması ise bütün besin değerini yitirmesine neden olur. Bal yüksek ısıda kaynatıldıktan sonra tüketiciye sunulduğunda buna kesinlikle bal diyemeyiz.’’

KRİSTALLEŞEN BALLAR KALİTELİDİR

Doç. Dr. Ahmet Güler, balın kristalleşmesinin ise halk arasında sanıldığı gibi şekerleşmediğini, bunun ‘’Bal üretiminde şeker kullanıldığını göstermediğini söyledi. ‘’Kristalleşen bal kalitelidir’’ diyen Güler, balın kristalleşmesinin üretilen bitki çeşidine ve üretim yapılan yerin rakımına bağlı olduğunu kaydetti. Balın buzdolabına konulmaması uyarısında da bulunan Doç. Dr. Güler, buzdolabında balın yapısının bozulacağını hatırlatarak, en iyi saklama şartının oda sıcaklığında güneş almayan bir yer olduğunu sözlerine ekledi.

04.12.2009


Öksürüğe en iyi ilâç: Bal

Hepimiz yoğun bir bilgi bombardımanı altındayız. Sağlığımıza neyin iyi gelip neyin gelmediği yönünde yüzlerce haber işitiyoruz.

Faydalı olduğu, ömrü uzattığı iddia edilen bütün yiyecekleri yemeye kalksak mide fesadına uğrarız. Bu yüzden bitkisel de olsa, tekliflerimi yazmadan önce sağlam, bilimsel ispatlar olmasına dikkat ediyorum. Daha önce çocuklarınıza olur olmaz öksürük şurubu içirmemeniz için sizleri uyarmıştım. Bugün bu konuda yayınlanan yeni bir çalışmadan bahsedeceğim. Üst solunum yolu enfeksiyonu dolayısıyla öksürük olan 2-18 yaşları arasındaki 105 çocuk üç gruba ayrılmış. Bir gruba hiç ilâç verilmezken ikinci gruba iki kaşık bal, son gruba ise öksürük şurubu verilmiş. Araştırmacılar her üç grupta öksürüğün şiddetini, süresini ve uyku üzerindeki etkisini takip etmişler. Sonuçta öksürüğü en iyi dindiren ilâcın bal olduğu görülmüş. Antioksidan ve antimikrobik etkisi olan bal, hava yollarındaki mukusu yumuşatarak kolayca atılmasına sebep oluyor. Grip salgınlarının had safhada yaşandığı şu günlerde öksürük şuruplarına sarılmadan önce günde üç kez birer tatlı kaşığı balı denemenizde yarar var. Balı sıcak sütün içine katıp içerseniz rahatlatıcı etkisini daha çok hissedersiniz.

DR. MURAT KINIKOĞLU

04.12.2009


Alerjisi olan hastalar dikkat!

Domuz gribi alerjik hasta gruplarını vuruyor. Alerjik hastaları en çok etkileyen geniz akıntısı, gribal enfeksiyon ile birlikte akciğerleri olumsuz etkiliyor. Grip sebebiyle akciğerlerde oluşan bronşit, alerji yüzünden zatürreye çevirerek, hastanın hayatını tehdit ediyor.

Memorial Hastanesi KBB Bölümü’nden Op. Dr. Pınar Korlu, domuz gribinden en çok etkilenen hasta grubunun alerjik hastalar olduğunu belirtiyor. Alerjik hasta grubu, alerjik nezle ve alerjik astım hastaları arasındaki alerji ile bağlantılı bütün hastaları kapsamaktadır. Alerjik hasta grubunun gribal enfeksiyonlara karşı çok daha dikkatli davranması gerekir. Çünkü alerjik hastalıklar gribin, özellikle de domuz gribinin etkilerinin daha çok ortaya çıkmasına sebep olur; hasta yatağa düşer ve hastalık daha ağır bir tabloyla seyreder.

SOLUNUM YOLLARI DAHA ÇABUK TIKANIR!

Domuz gribinin en karakteristik tablosu, burun ve kulak yolları ile solunum yollarını tıkayıcı bir etkiye sahip olması, dolayısıyla akciğerlere doğru hızla ilerleyerek solunum yetmezliğine sebep olmasıdır. Hastanın geniz yolu tıkandığında kulak tıkanması ve bununla birlikte basınç ortaya çıkar. Kulaklarda açılıp kapanma hissi ve tıkanıklık alerjik olmayan kişilerde bile ortaya çıkabilen bir durumdur. Alerjik bir kişinin solunum yollarında ödem de olduğu için, araya giren ödem arttırıcı faktör olan grip, bu şikâyetleri daha da arttırır.

04.12.2009


İsrail’de neden KKKA riski yok?

Dünya Sağlık Örgütü’nün hazırladığı son kene haritasında, İsrail’in bulunduğu kıyı şeridinde keneye rastlanmazken, aynı bitki örtüsüne ve iklime sahip komşu ülkelerde kene riski olması dikkat çekti.

Domuz gribinin bir “biyoterör ajanı” olduğu, bu sebeple Dünya Sağlık Örgütü’nün tıpkı KKKA virüsü gibi domuz gribi virüsünü de “biyoterör ajanlar listesi”ne alması gerektiğine ilişkin çağrılar sonuçsuz kaldı. Ancak bir biyoterör ajanı olduğu Dünya Sağlık Örgütü tarafından da kabul edilen Kırım Kongo virüsünün dağılım haritası çok ilginç soru işaretleriyle dolu. KKKA virüsünün nasıl çıktığı ve ne şekilde yayıldığı konusunda değişik görüşler ileri sürülürken, Dünya Sağlık Örgütü’nün hazırladığı virüsün yayılma haritası, biyoterör ihtimalini güçlendirdi. Geçtiğimiz yıl biyoterör ajanları listesine alınan ve laboratuvarda üretilebildiği ispatlanan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsünün dünyadaki yayılma biçimi, Dünya Sağlık Örgütü’nün hazırladığı haritada net olarak verilirken, harita birçok soru işaretini de beraberinde getirdi. Haritaya göre bu virüs, dünya üzerinde kıt'a seçtiği gibi, iklim ve bitki örtüsü birbirine çok benzer kimi bölgelerde de ülke dahi seçiyor.

04.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl