28 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Aile-Sağlık

Aİlede kavga, çocuklarI bozuyor

EĞİTİMCİ-YAZAR CANTEN KAYA, AİLEDE EŞLER ARASINDAKİ KAVGA, SÜRTÜŞME VE İLETİŞİMSİZLİĞİN ÇOCUKLARIN RUH YAPISINI BOZDUĞUNU SÖYLEDİ.

Türkİye Tabipler Vakfı Şifa Tıp Merkezi, çalışanları ile düzenlenen aile içi iletişim seminerinde biraraya geldi. Ailede eşler arasındaki kavga, sürtüşme ve iletişimsizliğin çocukların ruh yapısını bozduğunu dile getiren kişisel gelişim uzmanı Canten Kaya, ailelerin çocuk eğitimi konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini savundu. Türkiye Tabipler Vakfı Şifa Tıp Merkezi tarafından düzenlenen seminer Tepekule Kongre merkezinde gerçekleştirildi. ‘Mutlu Aile ve Başarılı Çocuk Yetiştirme’ konulu seminerde konuşan kişisel gelişim uzmanı Eğitimci-Yazar Canten Kaya, mutlu hayatın sırları, aile içi iletişim ve bireyler arası iletişim konularında bilgiler verdi. Eşler olarak anne ve babadan alınan kalıplarla evlenildiğini belirten Canten Kaya, çiftlerin birbirlerini olduğu gibi kabul etmelerinin mutluluk getireceğini ifade etti.

Evlilik öncesi eşlerin birbirlerini iyi tanımalarının ilk şart olduğunu vurgulan eğitimci yazar Kaya, evli çiftlerin kendilerine göre tabuları olduğunu ve her iki tarafın da anlayış ve hoşgörü içinde olmaları durumunda sorunları aşabileceklerini söyledi. Ailede eşler arasındaki kavga, sürtüşme ve iletişimsizliğin çocukların ruh yapısını bozduğunu, bu sebeple eşler arasındaki diyaloğun çok önemli olduğunu kaydeden Kaya, gelişen teknoloji, özellikle bilgisayar ve internetin aile içi iletişimi zayıflattığını, yüz yüze iletişimi geri plana ittiği içinde çocuklarda özgüven eksikliğine yol açtığını dile getirdi. Kaya, “Aileyi kaybettiğimiz zaman çocuklarımızı zaten kaybetmiş oluruz. Başarılı çocuk, bilinçli bir ailede yetişir. Çoğu zaman haklılığı ararken, mutluluğu kaybediyoruz.” dedi. İzmir / cihan

28.12.2009


Böbrek hastalarının çok su içmesi faydalı değil

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı uzmanı Dr. Gülay Aşçı, “Böbrek yetmezliği çeken hastaların çok su içmesi sakıncalı. Bu hastalar sadece susadıkları zaman su içmeli” dedi.

Dr. Gülay Aşçı, insanlarda susama ihtiyacını belirleyenin, alınan tuz miktarı olduğunu belirterek, “Sağlıklı kişilerin bol bol su içmesi gerekiyor. Ancak böbreklerinde sorun olanlar su içmek için kendilerini zorlamasın” diye konuştu. Tüketilecek günlük su miktarının çok iyi hesaplanması gerektiğini bildiren Aşçı, şu bilgileri verdi: “Çok su içmek, çok idrara çıkmaya neden olur. Bu böbrek çok çalıştığı için değil, siz ihtiyacınızdan fazla su aldığınız ve gerekmeyen miktarı idrarla attığınız içindir. Çok su içmenin böbreklere bir yararı yoktur. Çok nadir ve özel bazı durumlarda, örneğin böbrek taşlarının varlığı gibi, idrar miktarının 2 litrenin üzerinde tutulması faydalı olacağından bol su içmek önerilebilir.” Böbrek yetmezliği olan kişilerin yeterli miktarda su içmelerini öneren Aşçı, “Böbrekleriniz tam çalışmıyorsa zorla su içmek zararlı. Aldığınız suyun atılımı normal olmayacağından, fazla su alımına bağlı olarak, su fazlalığı dediğimiz tıbbi tablo ortaya çıkar” diye konuştu. Dr. Gülay Aşçı’nın su ile ilgili sorulara verdiği cevaplar:

ANNE ADAYLARI BOL SU İÇMELİ

Anne adayları dışarıda dolaşırken sıvı ihtiyaçlarını karşılamak için bol su içmeli. Özellikle yaz aylarında yanlarında su bulundurmaları şart. Günde en az 8-10 bardak su tüketmeleri tavsiye ediliyor. Yaz aylarında uygulanacak beslenme programı da önemli. Düşük kalorili az yağlı yiyecekler tercih edilmeli. Pişirme metodu olarak kızartma uygulanmamalı.

NEDEN SUSARIZ?

Susamak, tiroid bezinin ağız yoluyla bize ulaştırdığı bir mesaj olup; sulanmaya ihtiyacın var anlamını taşır. Ancak bu kişisel ve psikolojik boyutları olan ve kişiden kişiye farklılık gösteren bir ihtiyaç. Kimi insanlar günde 2 bardak su içerken, kimilerinin tükettiği su miktarı 2 litre olabilir.

SU ZAYIFLATIR MI?

Elbette hayır. Aynı şey maden suyu için de geçerli. Bir gram bile kaybetme ihtimaliniz yok. Durmadan su içmenin ve ardından tuvalete gitmenin kesinlikle incelmenize bir katkısı bulunmuyor. Hatta dolaşım sisteminden kaynaklanan ve yaygın bir şekilde selüliti olanların ise fazla su içmekten dolayı şişebileceğini de belirtmekte yarar var. Aşırı su içmenin sonunda vücudun atmakta zorlandığı su, bünyede tutularak ödemlere dahi sebep olabilir.

YAZIN KIŞA

ORANLA DAHA

FAZLA SU İÇMEK GEREKİR Mİ?

Evet kesinlikle yazın daha fazla su içmeliyiz. Özellikle yaz aylarında vücut ısındıkça daha fazla terler ve su kaybeder. Dolayısıyla su stokunu sık sık ve kışa oranla daha fazla miktarlarda yenilemek şart.

MADEN SUYU MU YOKSA

KAYNAK SUYU MU?

Her su tadına özellikle de içindeki madeni tuzlara ve oligo-elementlere göre diğerlerinden ayrılır. Kaynak suyuyla, maden suyu arasındaki temel fark ise kaynak suyunun sağlık üzerinde özel bir takım etkilerinin olmadığı ve maden suyu gibi değişmez bir muhtevasının bulunmadığıdır. Bununla birlikte maden suyunun kaynak suyuna attığı fark öyle pek ahım şahım sayılmaz ve beslenmeye özel bir katkısı da olmaz.

SU İÇMENİN

DOĞRU ZAMANI

Su içmek için doğru zamanı seçmek, suyun insan vücudundaki faaliyetini en üst seviyeye çıkaracaktır.

Uyanır uyanmaz 2 bardak su: İç organları harekete geçirir. Her yemekten 30 dakika önce 1 bardak su: Yiyecekleri hazmetmeye yardım eder. Banyodan önce 1 bardak su: Tansiyonun düşmesine yardım eder. Uykudan önce 1 bardak su: Kalp krizini ve felci önler.

28.12.2009


Nefes almayı öğrenin

Fransa’da yaşayan Türk psikopatolog Deniz Keziban Çakıcı, Türkiye’de pek çok kişinin çeşitli sıkıntılar ve stres sebebiyle öfkesini kontrol etmekte zorlandığını, bunun çözümünün doğru nefes almayı öğrenmek olduğunu söyledi. Çakıcı, ailesinin Konya’da yaşadığını, ancak kendisinin Fransa’da 4 yıllık bir fakülte bitirerek psikopatolog unvanını aldığını, bu bilimdalının, farmakolojik (kimyasal ilâç) unsurlar yerine ihtiyaç duyan kişileri psikoterapi yoluyla iyileştirmeyi amaçladığını belirtti.

Psikolojik desteğin, sadece psikolojileri çeşitli sebeplerle bozulmuş ya da bozulma eğiliminde olanları değil kanser hastalarında da göz ardı edilemeyecek olumlu sonuçlara sebep olduğunun ispatlandığını dile getiren Çakıcı, şunları kaydetti: ‘’Dünya büyük bir ekonomik krizden geçiyor ve Türkiye’de işsizlik oranları, hayat şartları belli... Pek çok kişinin aldığı ücret yetmiyor, bu da çeşitli psikolojik sorunların artmasına neden oluyor. Dikkat edilirse, özellikle büyük kentlerde yaşayanlar çok agresif... Adeta kıvılcım bekleyen barut gibi, hoşgörü gösterilebilecek bir durum karşısında bile hemen öfkeleniyor, ya da işi daha ileri boyuta götürüp kavga edebiliyor. Öfkemize hakim olmanın formülü sakinleştirici hap kullanmak değil. Kısa kısa değil uzun ve düzenli nefes almayı öğrenen kişi öfkesini kolaylıkla yenebilir. Bu öfkelenen ve sonradan pişman olan kişiler için, ücretsiz bir çözüm şekli... Solunum tekniklerine, herkes internetten kolayca ulaşabilir, bu tekniği öğrenip uygulayabilir. Bu teknikte uzun uzun alınacak nefes, beyne daha çok oksijen gitmesine, böylece vücuttaki bütün sinirlerin yeterli oksijenle rahatlamasını sağlıyor.’’ Sakinleşme ve sağlıklı kalmada yeterli su içilmesinin de büyük etken olduğunu anlatan Çakıcı, ‘’Vücudumuzun her gün en az 2.5 litre suya ihtiyacı var. İçtiğimiz çay ya da kahve kesinlikle bu hesaba dahil değildir. Su içme alışkanlığı kazanmalı, mümkünse çantamızda sürekli şişede su bulundurmalıyız. Su içmek, özellikle iç organlarımızı önemli oranda rahatlatır ve ‘iç organlarında büzüşme’ ile başlayan hastalıkların ortaya çıkmasına engel olur’’ diye konuştu. Konya / aa

28.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl   oktay usta yemek tarifleri