29 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Bilişim-Teknik

Büyük çocuklar ve İnternet

AÇIKLAMA: İlk iki yazımızda internetin çocuklar üzerindeki etkilerine değinmiştik.

Yine yazımın başlığının çocuklar olduğuna bakmayın. Burada kastettiğim 20 yaş ve üzeri tüm bireyler yani bizler. Bilgisayarın başında, insanların bazen çocuklaştığını düşünürsek, bu başlığım çok da tuhaf kaçmış olmayacaktır. Mesela bir arkadaşınızın yanına gitmişsinizdir, bir kahve içeyim, sohbet edeyim diye. Muhterem arkadaşımız bilgisayarın başında çok önemli bir iş yapmakla meşguldür. Ve arkadaşa ağzının ucu ile “hı hı, ya ya, evet” gibi cevaplar vermektedir. Siz ise arkadaşınızın çok yoğun olduğunu düşünür ve ekrana bir göz atmak istersiniz; o da ne! Arkadaşınız facebook’ta sohbet ediyor. Yanıbaşındaki arkadaşını görmeyen arkadaşınız, dünyanın öbür ucundaki insanlarla güya iletişim kurmakta ve sohbet etmektedir. Bu acı bir örnek tabi. Diyeceksiniz; “Üç yazıdır televizyona ve internete vuruyorsunuz. Allah aşkına! Bunların hiç mi güzel bir yönü yok?” Güzel yönleri yeterince reklam yapılıyor zaten. Ben biraz farklı olsun diye olumsuz yönlerini anlatıyorum o kadar. Ayrıca Türkiye’mizde bu elektronik aygıtların çok da iyi amaçlar için kullanıldığını söylemek zor. Televizyon ve Internet çıktı, akraba ziyaretleri, kşam ev sohbetleri bitti. Çocuklarla sadece ağız ucuyla ilgileniyoruz artık, kumanda ya da mouse elimizde iken.

Verilecek çok fazla örnek var, ama detaylı örnekler yerine şu şekilde üzerinden geçmek istiyorum. İnternette oynan bazı multimedya oyunların o kadar bağımlılık yaptığını ve bu bağımlılık sonucu onlarca hatta yüzlerce yuvanın yıkıldığı ve yıkılmakta olduğunu size söylediğimde, sanırım yukarıda neden bu kadar olumsuz cümleler kurduğumu ve üç yazıdır ısrarla teknolojinin olumsuz yönlerine değindiğimi anlayacaksınız.

Benim işim internet ve bilgisayarla alakalı olmasına rağmen, ben duâ ediyorum: “İnşallah bir gün evimden bilgisayarı kaldıracağım” diye. Geçen yazımda zaten belirtmiştim; televizyon kullanmıyorum ve bundan da gurur duyuyorum. Sizlere de tavsiye ediyorum. Bakınız televizyonsuz bir evde hemen neler olmaya başlayacak;

Çocuklarınızı daha iyi anlamaya başlayacak ve onlarla daha iyi ilgilenebileceksiniz.

Eşinizin size yarım saat boyunca anlatmaya çalıştığı şeyi sırf kafanızda televizyon ya da internet var diye anlayamıyordunuz ya onu bir kaç dakika içinde anlayabileceksiniz.

Bu teknolojik aygıtların başında (lüzumlu çalışmaları kastetmiyorum) geçen zaman içerisinde kaç tane hadis, kaç tane ayet ezberleyebileceğinizi hatta kaç sayfa Risâle-i Nur okuyabileceğinizi test ettiğinizde kendiniz dahi şaşıracaksınız.

Televizyon ve İnternetin insanın hayatını monotonlaştırdığı ve psikolojik yönden sıkıntıya soktuğu gerçeğini, bu gün Avrupa bile kabullenip hastanelerde teknolojik rahatsızlıklar, internet psikolojisi gibi bölümler açmaya kadar gittiğini biliyor muydunuz?

TELEVİZYON VE İNTERNETİ

HAYATTAN ÇIKARMAK

Peki bu televizyon ve interneti nasıl hayatımızdan çıkaralım. (İşinizin bilgisayar ya da internet olmadığını varsayıyorum, ekmeğini bu işten kazanan birisi için elbette bilgisayar ve internet vazgeçilmez bir durumdur.)

Kendinize yeni bir alışkanlık edinin. Daha doğrusu unuttuğunuz ve zevk aldığınız alışkanlıklarınızı yeniden hayata geçirin. Örneğin, kitap okuyarak uyumayı deneyin, aylardır ziyaret etmediğiniz bir arkadaşınızı ziyaret edin, bir bilim dergisine abone olun, Sahihi Buhari’yi ya da İslâm ilmihalini baştan sonu okuyacağım diye, kendinize söz verin.

Spor yapın. Bilgisayar ya da televizyon başında geçirdiğiniz zamanı hem sünnet olan, hem de sağlığımız için son derece önemli olan spora ayırabilirsiniz. Özellikle bir Müslümanın çok fazla kilolu olmaması gerektiğini düşünen biri olarak spor yapmayı da televizyon ve internete bir alternatif olarak size sunuyorum.

Bir sanata ilgi duyun. Örneğin hat kursuna yazılın. Büyükşehirlerde olanlar için belediyelerin düzenlediği o kadar güzel kurslar var ki, duyduğunuzda şaşıracaksınız. (Ney kursu, hattatlık, Osmanlıca vs.)

Eşinize yardım edin. Evet eşinize yardım edin. Televizyondan çok daha fazlasını hak ettiğine emin olduğum eşinize, ev işlerinde yardım etmek hem yuva saadetini artıracak, hem sizi mutlu edecektir.

Pikniğe çıkın. Ailecek boş olduğunuz haftanın bir gününü piknik ya da gezinti günü ilan edin. Ve bugünü tamamen ailenize ayırın!

Daha onlarca alternatif üretilebilir. Ben âcizane bir kaç tanesini saymaya çalıştım. Bundan sonraki yazılarımda teknolojiye ve internete artık vurmayacağım ve iyi yönlerini anlatmaya başlayacağım. Bir işe girmeden o işin olumlu ve olumsuz yanlarını görmeye çalışmanın adil bir karar olduğunu düşündüğümden bu şekilde bir yol izledim. Ve şu üç yazıdır bahsettiğim teknolojinin olumsuz yönleri en başta kendi nefsimedir. Sürç-i lisan ettiysek, kırdığımız kardeşlerimiz varsa haklarını helâl etsinler.

Bilgisayar Programcısı-İnternet Uzmanı

www.celilcan.com / [email protected]

ABDÜLCELİL TOPÇU

29.12.2009


Site tanıtımı: www.empatik.net

www.empatik.net

Sitenin sorumlusu ile sitelerinin neler yaptığını, özelliklerini öğrenmek için, kısa bir söyleşi gerçekleştirdik. Buyrun...

lempatik.net nedir?

empatik.net, “referanslı” iş arayanların “referanslı” işverenlerle buluşması için gönüllü faaliyetleri olan 19 yıllık hizmetler dizisidir. 2005 yılından beri de bu hizmetlerimize “www.empatik.net” insan kaynakları web sitemiz üzerinden destek veriyoruz. Bu siteyi tamamen “referans” eksenli kurgulayıp geliştirdik. Ayrıca 2002 yılından beri gönüllü eğitim faaliyetleri organize etmekteyiz. Hazırlanan kullanıcı ara-yüzüyle kullanıcının yapmak istediği işlemleri en kolay ve etkin bir şekilde yapmasına olanak sağlar. empatik.net sitesi, kendi geliştirdiğimiz insan kaynakları portalı üreten motor ile üretilmiş bir insan kaynakları sitesidir.

lempatik.net'i kim tasarladı?

Burhan Koca’nın 19 yıl önce başlattığı bu hizmetler dizisinin bu gün itibariyle 100’den fazla gönüllü öğretmeni ve bir o kadar da gönüllü hizmet edeni vardır. Kadro olarak, yazılımcıları ve idari personeli vardır. Esasında hizmet verdiğimiz hemen herkes -verdiğimiz hizmetlerden hiç bir maddi beklenti içerisinde olmadığımızı bizzat müşahede ettikleri için- her zaman empatik.net için hizmet etmeye hazır olduklarını beyan etmekteler, dolayısıyla bir kaç yüz tane çalışanımız var desek uygun olur.

l”empatik.net”, bir işveren için neler yapabilir?

19 yıldan beri yapılan faaliyetler sonucunda referanslı insanlardan oluşmuş olan bir özgeçmiş havuzundan, işverenlerin ihtiyacı olan vasıflarda eleman bulmak mümkündür. Ayrıca internet üzerinden işverenin vereceği eleman ilanları ile bu havuza yeni eklenecek referanslı elemanlar bulabilir. Bu referanslı insanlar bizim bizzat tanıdığımız insanlar olabildiği gibi, kişisel referans zinciri ile gelmiş insanlar da olabiliyor. Bu insanların, yerleştirdiğimiz firmalardan bu kişilerle ilgili elde ettiğimiz bilgiler ile bu kişilerin referans değerleri zaman içerisinde daha netlik kazanıyor. Diğer bir hizmetimiz olan “www.StajOkulu.com” vasıtasıyla oluşan havuzdan da firmalara eleman yönlendirmeleri yapıyoruz.

29.12.2009


OpenOffice.org

PROGRAM TANITIMI

OpenOffice.org 3.0, açık kaynak kodlu, gelişmiş, dünya çapında yüz binlerce kurum ve milyonlarca kişi tarafından kullanılan bir ofis yazılımıdır. Kullanıcı arayüzü, diğer ofis yazılımlarına oldukça benzer. Özellikle Microsoft Office kullanıcıları, bir kaç dakika içinde OpenOffice.org’u kullanmaya başlayabilir, arayüzüne çok kısa bir zaman içinde alışabilir. Buna rağmen, OpenOffice.org tamamen ücretsizdir ve serbestçe dağıtılabilir.

Bu yazılım aşağıdaki modülleri içerir:

Writer (Metin ve HTML düzenleyici)

Calc (Excel tarzında bir uygulama)

Draw (Vektörel çizim modülü)

Base (Veritabanı istemi

Impress (Sunum programı)

Math (Formül düzenleyici)

Fonksiyonellik ve özellikleriyle OpenOffice.org, MS-Office gibi iyi bilinen ücretli ofis paketleri ile uyumludur. OpenOffice.org yardımıyla bir çok MS Office dökümanını (Word, Excel, Powerpoint) açabilir, değiştirebilir, MS Office veya OpenOffice.org formatında kayıt edebilirsiniz. Temel farklılık, OpenOffice.org bu dökümanlardaki makroları çalıştırmaz. Fakat bu dokümanları tekrar MSOffice altında açmak isteyebileceğinizi göz önünde bulundurularak makroları saklar.

Web Sitesi: http://www.openoffice.org.tr

29.12.2009


BİLİŞİM SÖZLÜĞÜ

Multimedya: Çoklu ortamlı. Ses, veri, imge, video, grafik gibi birden çok bilgi türünü işleme imkânını içeren.

Multimedya uygulaması: Etkileşimli metin, imge, video, ses, grafik içerikli çoğul ortam belgelerinin oluşturulmasına aracı olan program.

Çoğulortam hizmetleri: Birden çok bilgi işleme ortamını içeren tele-alışveriş, tele-eğlence, tele-eğitim gibi hizmetler.

29.12.2009


Site tanıtımı: www.muhammedrifat.info

BU SAYFA son asrın “Melek Sesli” Kur’ân okuyucusu eş-Şeyh Muhammed Rif’at’ın anısına atfedilmiştir. Bilinen yakın tarihin en güzel sesli Kur’ân Karii kabul edilen Muhammed Rif’at, 1882-1950 yılları arasında yaşamıştır. Yaşantısındaki tevazusu, okuyuşundaki hüznü, makamlara hakimiyeti, kıraat kurallarına uymadaki titizliği, okuduğu Kur’ân’ın manasını tasvirdeki kabiliyeti ve Allah vergisi o güzel sesiyle İslâm âlemindeki milyonlarca Kur’ân âşığının gönüllerinde taht kuran Şeyh Rif’at’ın günümüze ulaşan az sayıdaki ses kayıtlarını ve hayat hikâyesini bulabileceğiniz sitemizin yapılış gayesi hem onun anısını yaşatmak, hem de çeşitli Internet sitelerinden topladığımız elimizdeki ses kayıtlarını sevenleriyle paylaşmaktır. Sitemizde bulunan kayıtlardan farklı ve ses kalitesi daha iyi yeni kayıtlara sahip olan ziyaretçilerimiz olursa ve ellerindeki hazineyi bizlerle paylaşırlarsa gayemiz inşallah hasıl olacaktır. Bu ümitle yola çıktık. Tevfik Allah’tandır. Şeyh Muhammed Rif’at’ı yeni tanıyan kardeşlerimize ana sayfamızda yer alan linklerde onlar için seçtiğimiz kısa ve nadide kesitleri dinlemelerini tavsiye ederiz.

29.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl   oktay usta yemek tarifleri