06 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Fransa’da başörtülü aday

Fransa’da Mart ayında iki turlu düzenlenecek bölgesel seçimler öncesi, Troçkist radikal sol partinin aday gösterdiği başörtülü İlmam Moussaid, sol ve sağ partilerden kendisine yöneltilen eleştirileri cevapladı.

Marsilya’da üniversite öğrencisi olan 22 yaşındaki genç kadın, ‘’Hem laik, hem feminist hem de başörtülü olabileceğini’’ söyleyerek, kendisine yöneltilen eleştirilerin haksız olduğunu savundu. Troçkist eğilimli Olivier Besancenot’un liderliğini yaptığı ‘’Yeni Kapitalizm Karşıtı Parti’’nin, başörtülü genç kadını aday göstermesi, sosyalist ve komünist parti temsilcileri ile aşırı sağın sert tepkisine yol açmıştı. Sosyalist Parti temsilcileri ‘’laiklik’’, Komünist Parti ise ‘’kadın hakları’’ için gerileme teşkil edeceği gerekçesiyle radikal sol partiye karşı tavır almıştı. Son kamuoyu araştırması, Martta düzenlenecek iki turlu bölgesel seçimlerde, sol partilerin ortak listesinin yarışı açık farkla önde götüreceğini gösteriyor. 14 ve 21 Mart günlerinde yapılacak iki turlu bölgesel seçimlerin, iktidar için bir anlamda güven oylamasına dönüşmesi bekleniyor. Fransa’da bölgesel seçimler 1986 yılından bu yana yapılıyor. İlk seçimleri, iki bölge dışında, sağ kazanmıştı.

06.02.2010


 

HAİTİ’DE BİLÂNÇO AĞIR

Haiti Başbakanı Jean-Max Bellerive, Amerikan CNN televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Haiti’yi yerle bir eden depremle ilgili olarak ‘’200 binden fazla ölümüz var. Bana gelen son bilgilere göre ölü sayısı 212 bine yükseldi’’ dedi. Başbakan, ölü sayısının ‘’biraz daha artmasından’’ endişe ettiğini de kaydetti.

ÇadIrda hayat mücadelesİ

YIkIcI depremin üzerinden üç hafta geçen Haiti’de evlerini kaybeden halk, mahalle ortalarında kurdukları çadırlarda hayatını sürdürüyor. Birkaç yatak, birkaç tabak-çanaktan başka bir şey bulunmayan çadırlarda birçok kişi yere serdiği basit örtülerin üzerinde yatıyor.

Günlük yemekleri ise sadece pirinç ve un. O gün herhangi bir yardım gelmezse bir tencerede pişen yemeği bazen bir çadırda kalmakta olan 10’dan fazla kişi paylaşıyor. Su ihtiyaçlarını ise ara sıra mahalleleri dolaşan su kamyonlarından gideriyorlar. Su taşıyan büyük kamyonların önünde uzun kuyruklar oluşturan Haitililer, ellerindeki bütün kova ve büyük tencerelerle su almaya çalışıyorlar. Su kamyonunun uğramadığı günlerde ise şehrin bazı yerlerinde bulunan ve içine pis suların da karıştığı akıntılardan su ihtiyaçlarını gideriyorlar.

Bu yüzden çadırlarda kalanların en büyük ihtiyaçlarından birinin de temizlik olduğu göze çarpıyor. Çadırlarda yaşayan çocuklar, neşelerini kaybetmemiş bir şekilde çadırların önünde oynuyorlar. Hatta bu kamplara arada bir gelen yardım malzemelerinden daha önce hiç tatmadıkları yemekleri tadıyorlar. Bu yardımlardan biri de Türk doktorlar ve yardım kuruluşlarından geldi. TİKA ve ÜHDER’in işbirliği ile Haiti’de yardım faaliyetleri gerçekleştiren doktorlar, El Fatiha Camii’nde kampta kalanları ve civar halkını sağlık taramasından geçirdi. Dört kişiden oluşan doktor ekibi, 180’i çocuk 300 kadar Haitiliyi muayene etti ve onlara ilâç verdi.

HAİTİ’DE ÖLÜ SAYISI 212 BİN

Haİtİ’yİ yerle bir eden depremde ölü sayısının 212 bine yükseldiği bildirildi. Haiti Başbakanı Jean-Max Bellerive, Amerikan CNN televizyon kanalına yaptığı açıklamada, ‘’200 binden fazla ölümüz var. Bana gelen son bilgilere göre ölü sayısı 212 bine yükseldi’’ dedi. Başbakan, ölü sayısının ‘’biraz daha artmasından’’ endişe ettiğini de kaydetti. Bu arada, Haiti polisi, 12 Ocaktaki depremin ardından cezaevinden kaçan 4 bin mahkûmdan 100’ünün yakalandığını açıkladı. Polis açıklamasında, başşehir Port-au-Prince’te bulunan ve depremle yıkılan ana cezaevinden kaçanlardan 100’ünün ülkenin çeşitli yerlerinde yakalandığı, diğerlerinin aranmasına devam edildiği kaydedildi.

06.02.2010


 

Dubai polisi, Netanyahu’yu tutuklayabilir!

Dubaı polisinin, bir Hamas komutanının öldürülmesinin arkasında İsrail gizli servisi Mossad’ın olduğuna dair delil bulunması halinde, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun tutuklanmasını isteyebileceği bildirildi.

Dubai Emniyet Müdürü Dahi Kalfan Tamim, The National gazetesine yaptığı açıklamada, cinayette Mossad’ın parmağının olduğunun ortaya çıkması halinde İsrail hükümetinin liderinin, bundan şahsen sorumlu tutulacağını belirtti. Tamim, “İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Dubai’de El Mabhuh’un öldürülmesi kararını imzalayan biri olarak adaletin arayacağı ilk kişi olacaktır” dedi. BAE polisi olayda Mossad’ın parmağının olması ihtimalini araştırdıklarını açıklamıştı. BAE’nin İsrail ile diplomatik ilişkisi bulunmuyor.

06.02.2010


 

İsviçre’nin başı alkolle dertte

İsvİçre’de çocuklar alkol için senede 220 milyon Frank harcıyor.

Sivil bir toplum kuruluşu olan İsviçre Alkol ve Diğer Uyuşturucu Sorunları Merkezi (Schweizerische Fachstelle für Alkohol- und andere Drogenprobleme) SFA’nın Federal Sağlık Bakanlığı namına yürütüğü güncel bir araştırma sonuçlandı. Kamuoyuna açıklanan sonuçlara göre 220 milyon Frank’lık harcamanın 2007 senesine ait olduğu, daha önceleri bu tür bir hesaplama yapılmadığı belirtildi. Bu harcamanın 150 milyon Frank’lık kısmını kanunen kendilerine alkollü içki satılması yasak olan yaş grubuna ait olduğu belirtildi. SFA başkanı Michel Graf, “Elde edilen neticeler İsviçre’de gençliği koruma uygulamalarının ne denli yetersiz olduğunu göstermektedir” dedi. SFA’nın raporunda “sadece Bern ve Zürih eyaletlerinde geçerli olan parasız dahi olsa küçüklere alkol verilmesinin yasaklanmasının olumlu neticesi İsviçre’de genelleştirilmelidir” denildi. İsviçre Federal Hükümeti’nin yeni tahminlerine göre 7,5 milyon nüfuslu İsviçre halkı alkole yılda 10 milyar Frank harcıyor. Alkol içilmesinin hafife alınmasına yakınan SFA başkanı, “15 yaşında bir erkek çocuğu günde ortalama yarım bardak alkol içiyor, 17 yaşındakilerde bu bir bardak. Yaşı küçüklerin içtikleri alkolün hacmi gittikçe artması kaygı vericidir” dedi.

06.02.2010


 

Olof Palme cinayetinde zamanaşımı olmayacak

İsveç’te, 1986 yılında bir suikasta kurban giden eski Başbakanı Olof Palme’nin dosyası zaman aşımından dolayı kapatılmayacak.

Ülkede “ciddî sonuçlar doğuran cinayet ve suikast suçlarıyla ilgili zaman aşımını ortadan kaldıran” yasanın meclis tarafından kabul edilmesiyle birlikte, Palme cinayetiyle ilgili soruşturmaya da devam edilebileceği bildirildi. Söz konusu yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, önümüzdeki yıl zaman aşımına uğraması beklenen Olof Palme soruşturması da rafa kaldırılmaktan kurtuldu. Böylece 28 Şubat 1986 yılında Stockholm’de uğradığı silâhlı saldırı sonucu ölen İsveç’in eski Başbakanı Palme ile ilgili soruşturma, katil bulunana kadar devam edecek. Mecliste kabul edilen ve 1 Temmuz 2010 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek yeni yasa ile birlikte, ülkede “ciddî sonuçlar doğuran cinayet, terör saldırıları ve suikastlar hakkındaki soruşturmalarla ilgili” zaman aşımı ortadan kaldırıldı.

06.02.2010


 

Perm faciası ders oldu: Rusya kulüpleri kapatıyor

Rusya’da yangın güvenliği gerekçesiyle, iki ay içinde iki bin 729 restoran ve gece kulübü kapatıldı. Perm şehrindeki bir gece kulübünde geçtiğimiz yıl Aralık ayında çıkan yangında, 155 kişi ölmüş, 70’den fazla kişi yaralanmıştı.

Olaydan sonra Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Başbakan Vladimir Putin, eğlence merkezleri ve restoranlara yönelik denetimlerin arttırılmasını ve güvenli olmayan işletmelerin de kapatılmasını istemişti. Bu talimat üzerine Rusya Acil Durum Bakanlığı yetkilileri, 17 binden fazla eğlence mekânında incelemelerde bulundu. Bakanlık müfettişleri, eğlence yerlerinde yangın güvenliği kurallarını ihlal edildiğine ilişkin 116 binden fazla vak'a tesbit etti. Denetim çerçevesinde yerel mahkemelerin verdiği karar gereği, iki bin 729 eğlence yeri, restoran ve disko kapatıldı. Aralık’ta Perm şehrindeki bir eğlence mekânında havai fişeklerin yol açtığı feci yangın, Rusya’da büyük yankı uyandırmıştı. Yangında gözaltına alınan işletme sahibi ve havai fişek üreticisi firmadan 6 kişi hakkında soruşturma devam ediyor.

06.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl