19 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

El san'atları teknolojiye yenildi

Afyonkarahİsar Kültür ve Turizm İl Müdürü Ali İhsan Narlı, kapalı ekonomilerde önemli bir geçim kaynağı olan el san'atlarının bugün gelişen teknoloji karşısında yok olmakla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Afyonkarahisar Valiliği Kültür ve Semt Evinde, keçe san'atı ustası Gülenay Yalçınkaya ve Afyonkarahisarlı keçeci esnafları tarafından ‘Geçmişten günümüze keçecilik ve Afyonkarahisar’a yansımaları’ konulu konferans düzenlendi.

Konferansta konuşan Müdür Narlı, insanlık tarihi var olduğundan bu yana süregelen el emeği göz nuru dediğimiz el san'atlarının özellikle ulusumuzca büyük bir değer taşıdığını kaydetti. Kapalı ekonomilerde önemli bir geçim kaynağı olan el sanatlarının, bugün gelişen teknoloji karşısında yok olmakla karşı karşıya olduğunun altını çizen Narlı, gelenek el san'atlarının Türk milletini ulus yapan, bir arada tutan, tarihten gelen kültürel miras olduğunu bildirdi. Bu mirasın en güzelinin, en anlamlısının, dünya uygarlık tarihine mal olmuş keçecilik olduğunu vurgulayan Narlı, keçeciliğin günümüzde de yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini söyledi. Keçe san'atı ustası Gülenay Yalçınkaya da Türklerin keçeyi binlerce yıldır bildiğini ve kullandığını söyledi.

Keçenin atkısı, çözgüsü olmayan dokunmamış bir kumaş olduğunu dile getiren Yalçınkaya, yapısal özelliğinden dolayı yünün keçe yapmaya elverişli bir elyaf olduğunu belirtti. Kolay bulunması ve ekonomik olması yüzünden keçe yapmakta en çok koyun yününün kullanıldığını aktaran Yalçınkaya, “Keçe yünün bütün fiziksel özelliklerini korur. Nem yalıtımı, ısı yalıtımı, ses yalıtımı, ışık yalıtımı ve elektrik yalıtımı özellikleri vardır. Ham maddesi yündür. Canlı hayvanın sırtından makasla kesilerek elde edilir. Kuzunun ve oğlağın ilk kırkımı keçede tercih edilir. Yetişkin hayvanların ise ikinci kırkım yünleri daha uygundur. Yün, lifi inceldikçe kalitesi yükselir.” diye konuştu.

19.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  El san'atları teknolojiye yenildi

  TRT’den “Halk Hikâyeleri”

  Harry Potter’in yazarına intihal dâvâsı

  Bu Keloğlan, o Keloğlan değil

  Türkiye’nin en uzun isimli derneği Rize’de

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl