30 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Terör dine dayandırılamaz

DünyanIn dört bir yanından tanınmış Müslüman din adamlarının katılımıyla İngiltere merkezli Küresel Yenilik ve Rehberlik Merkezi (GCRG) ile Canopus Consulting düşünce kuruluşlarının Mardin’de düzenlediği “Barış Diyarı Mardin” konferansında terörist grupların eylemlerinin cihad değil, keyfi cinayetler olduğu bildirildi.

Global Centre for Renewal and Guidance (GCRG) ile Canopus Danışmanlık tarafından 27-28 Mart tarihlerinde Mardin Artuklu Üniversitesi’nde düzenlenen zirvede terör eylemlerinin dinî gerekçelere dayandırılması reddedildi. Bu tür eylemleri kınamak için İslâm dünyasından dünya çapında tanınmış bir grup din adamının, ilâhiyatçının ve akademisyenin bir araya geldiği tarihî zirve sona erdi.

Moğol istilası altındaki Mardinlilerin isteği üzerine, İslâm dünyasının önde gelen din adamlarından İbn-i Teymiyye tarafından 1300’lü yılların başında verilen ve Müslümanları, işgalcilere karşı savaşmaya çağıran ‘Cihat Fetvası’ 700 yıl sonra ortaya çıktığı Mardin’de, barışçıl bir dile çevrildi. Artuklu Üniversitesi’nin ev sahipliğini yaptığı, GCRG ile Canopus Consulting düşünce kuruluşlarının orgenize ettiği iki günlük ‘Barış Diyarı Mardin’ başlığını taşıyan konferans sonunda sonuç bildirgesi yayınlandı. Sonuç bildirgesinde teröre karşı birlikte durma kararı alındı.

GCRG editorü Şeyh Abdullah Bin Beyyeh tarafından açıklananan sonuç bildirgesinde şu ifadelere yer verildi: “Bildiri, Suudi Arabistan, Türkiye, Yemen, Hindistan, Senegal, Kuveyt, Bosna, İran, Fas, Moritanya ve Endonezya’nın da dahil olduğu ülkelerden ve geniş bir yelpazedeki İslâmî düşünce okullarından gelen âlîm ve ilâhiyatçının tecrübe ve uzlaşısına dayanmaktadır. Terörist grupların eylemlerinin cihad değil, keyfi cinayetler olduğunu öne sürmektedir. Mardin fetvasının yanlış yorumlandığını ve terörizm veya şiddeti haklı çıkarmak için hiçbir şekilde kullanılamayacağını öne sürmektedir. Bütün Müslümanlara, İslâmiyet’in getirdiği en yüksek hukuki ve etik standartlara uygun yaşamaları çağrısında bulunmaktadır. İslâmiyetin ayrım gözetmeksizin adam öldürme ve cinayeti kati biçimde yasakladığı açıktır. Teröristlerin, yanlış eylemleriyle İslâmiyet adına kendi inançlarını yok ettikleri ve İslâmiyet’in ve Müslümanların itibarını dünyanın nezdinde sarstıkları açıktır.”

İSLÂMİYET CİNAYETİ KINAR

Beyyeh bildirinin devamında, “Bu tarihi ve önemli zirve bize şunu göstermiştir: ‘İbn Teymiyye ve özellikle de Mardin fetvası terörizme gerekçe olarak kullanılamaz. Bu zirve, İbn Teymiyye’nin böyle bir tutum sergilemeyeceğini ve de ana akım İslâmi yaklaşımlarının buna izin veremeyeceğini ortaya koymuştur. Bu zirve, İslâmiyet içinde farklı kanaatlerden gelen ilâhiyatçı ve alimleri bir araya getirerek şu görüşte birleşmesini sağlamıştır: İslâmiyet terörizmi ve ayrım gözetmeksizin cinayet işlenmesini kınamaktadır” dedi.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

30.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Hâlâ darbe anayasası ile yönetiliyoruz

  ÖZGÜRLÜK, ÇOĞULCULUK, DİN-SİYASET İLİŞKİLERİ

  Acil anayasa değişikliğine ihtiyaç var

  Cindoruk’tan Başbakan Erdoğan’a çağrı

  Almanya Başbakanı Angela Merkel Ankara’da

  TİB’de uygulamalı dinleme tespiti

  Teklif bugün Meclis’e geliyor

  Bülent Arınç: Pakete bir madde ilave olabilir

  Deniz Feneri e.V davası adli yardım dosyası tamam

  Başörtülü doktorlar toplantıya alınmadı

  İNDİRİMLİ KART İÇİN BAŞÖRTÜSÜ ŞARTI

  16 bin 337 mülteci ve sığınmacı var

  Emekliler “sendika hakkı” istiyor

  Müşterilerden önce gelip bankayı soydular

  Bin 780 iş yerine “sigara”dan ceza

  Terör dine dayandırılamaz

  Zeugma Antik Kenti'ne dev yatırım

  Eğitimcilerin sorunları ne?

  Mısırlılardan Âkif’e vefa

  Öğretmenin sınırı yok

  Mucit öğrencilerden ilginç projeler

  Uzaydaki çöpleri uydu toplayacak

  ABUR CUBUR YİYECEKLER UYUŞTURUCU GİBİ

  Yunus parkları işkence parkı gibi

  Mangal yakmak artık çile olmayacak

  Yeni lazer teknolojisine Türk damgası

  Dünyanın en güçlü böceği

  2. Dünya Savaşından kalma bomba buldu

  Vanlı çocuklardan arkadaşlık köprüsü

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl