20 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

ADI YENİ ASYA İLE ÖZDEŞLEŞEN SANATÇI 81 YAŞINDA VEFAT ETTİ

Cumartesi gecesi rahatsızlanarak kaldırıldığı 29 Mayıs Hastanesinde önceki gece Hakkın rahmetine kavuşan karikatür ustası Vehip Sinan, dün kalabalık bir cemaatin iştirakiyle Fatih Camiinde öğleyin kılınan cenaze namazının ardından Topkapı Mezarlığında dualarla toprağa verildi. 81 yaşında vefat eden Sinan, İttihad ve Yeni Asya başta olmak üzere çok sayıda gazete ve dergide çizmiş; özellikle 70'lı yıllarda Yeni Asya'ya çıkan siyasî karikatürleri çok ses getirmişti.

UZUN YILLAR YENİ ASYA’DA ÇİZMİŞTİ

Vehip Sinan Hakk’a yürüdü

HAYATINI karikatüre ve çizgi sanatına adayan ve bu sanatını inançlı çizgisinden asla taviz vermeden sürdüren, günlük karikatürler ve bant çizgi romanlarıyla Cumhuriyet tarihimizin 60 yılına damgasını vuran, ünlü karikatürist Vehip Sinan vefat etti. Vehip Sinan, gazetemizde 70’li yıllarda oldukça ses getiren siyasi karikatürler çizmişti.

Sinan, uzun ve bereketli ömrü boyunca özellikle “Topuz” karakteriyle çocukların gönlünde taht kurdu. 1950’li yıllardan itibaren günlük siyasî karikatürleri ve çizgi romanlarıyla çizgi sanatına büyük katkı sağlayan Sinan, kalabalıklardan uzakta mütevazı bir hayatı tercih etmiş olmasına rağmen ismi en çok tanınan ve duyulan isimlerden biri oldu.

İlk çizimleri Ceylan Yayınları’ndan çıkan Ceylan Dergisi'nde 1955’te yayınlanan Vehip Sinan, 1967 yılına kadar bir çok yayında çalışmalarına devam etti. 1967’de gelindiğinde, yayın hayatına başlayan İttihad Gazetesi'nde çizmeye başladı. Hemen ardından Şubat 1970’te yayınlanmaya başlayan gazetemiz Yeni Asya’da, 1977’ye kadar her gün siyasî karikatürler çizmeye devam etti.

Vehip Sinan’ın gerçek anlamda tanınması da bu yıllara rastlar. Yine Yeni Asya’da Topuz ve Bay İlerici ile Adil Bey başlıklı bant çizgi romanlara imza attı. Sonraki yıllarda Bizim Anadolu, Son Havadis, Tercüman, Türkiye, Zaman Gazeteleri'nde ve Yol, Köprü, Çaylak, Boğaziçi, Yeni Düşünce dergilerinde çeşitli karikatür ve çizgi roman çalışmaları yaptı.

CAN KARDEŞ’E ÇİZMEYE BAŞLIYOR

1981 yılında yayına giren Yeni Asya bünyesinde çocuk dergiciliğinin temel taşı olan Can Kardeş'te çizmeye başlayan Vehip Sinan, aynı dönemde çıkan Türkiye Çocuk dergisinde de çizgilerini konuşturdu. Ünlü çizgi kahramanıTopuz’un çok sayıda macerasını ve dergilerin arka kapakları için de Dalgacı Dündar adlı tek sayfalık çalışmalar hazırladı. Ayrıca Can Kardeş’te Topuz benzeri Cin Ali, Mıstık ve Keloğlan dışında siyasî konularıyla Bay İlerici ile Adil Bey bantlarıyla mizahî temalı Transistor Seyfi, Ali Baba ve Gül Mahmut’a imza attı.

1980’li yıllarda o zaman ismi Yeni Asya Yayınları olan yayınevimiz bünyesinde üç adet Topuz cildi yayınlandı. Yine Yeni Asya Yayınları logosuyla 1980’lerin ortasında okuyucu ile buluşan Mıstık çizgi roman serisi ve Nisan 1989 tarihinde Adil Bey adlı bant albümleri ile birkaç tane karikatür albümü vardır. Yine aynı yıl içinde Beberuhi ve Ali ile Veli çalışmaları yayınlandı. Temiz çizgi stili ve yuvarlak hatlı figürleriyle kendine has bir tekniğe sahipti. Bilhassa çocuk dergilerine çizdiği Mıstık ve Topuz’da şiddet ve argo hiç yer almadı. Fantastik temalar, serüvenlerle yoğrularak rahat anlatımı olan kendi yazdığı senaryolarla biçimlendi.

Karikatürlerinden dolayı beş defa soruşturma geçiren Sinan, bunların hiçbirinden ceza almadı. Bir süre deneme yazarlığı da yapan Vehip Sinan, gazetemizde Velhasıl köşesini yazdı ve yine çeşitli gazetelerde ara ara bazı makaleler kaleme aldı.

MİLLİ VE MANEVİ

DEĞERLERDEN TAVİZ VERMEDİ

Pek çok ödüle lâyık görülen Vehip Sinan, 1984 yılında verilen Boğaziçi Başarı Ödülleri’nde “yılın sanatçısı” seçildi. 2008 yılında Bosna Dayanışma Grubu tarafından verilen Necdet Konak Gümüş Çizgi Ödülü”nü aldı. 2009 yılında da ESKADER tarafından Topuz serisinden dolayı “Yılın Çizgi Romanı” ödülüne lâyık görüldü. Meslek hayatı boyunca bütün işlerini evinde yaptı. Yaklaşık yarım asır, çizgileriyle gündeme mizah penceresinden baktı, pek çok çizer onun çizgilerine özenerek çizerliğe başladı. Hayatı boyunca, millî ve manevî değerlerden hiç taviz vermedi.

Uzun bir zamandır şeker hastalığı tedavisi gören Sinan, geçen Cumartesi gecesi rahatsızlanarak 29 Mayıs Hastanesine kaldırıldı. Yoğun bakıma alınan Vehip Sinan (81), Pazar gecesi 23.00 sularında vefat etti. Ünlü karikatüristin cenazesi, dün Fatih Camiinde öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Edirnekapı Şehitliği Kozlu Mezarlığında defnedildi

27 Şubat 2010 Cumartesi günü, kültür ve sanata ciddi katkı sağlamış ilim ve sanat insanlarını hatırlama amacı taşıyan “yaşayanlara saygı” programında Vehip Sinan konuşulmuştu. İBB Kültür AŞ tarafından düzenlenen program “Sevimli Çizgilerin Sevecen Babası Vehip Sinan” başlığıyla Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilmişti.

VEHİP SİNAN KİMDİR?

1929 yılında İstanbul-Şehremini’de doğdu. Baba tarafından kökeni Suriye’ye dayanıyor, anne tarafı ise İstanbullu. Babası uzun yıllar istihkâm subayı olarak orduda görev yaptı, binbaşı rütbesiyle emekli oldu. Beş kardeşin ortancasıydı. Kendisinden büyük bir ağabeyi, bir ablası, iki de kendisinden küçük kız kardeşi var. İlkokulu 45. İlkokul’da (bugünkü adıyla Aksaray Mahmudiye İlköğretim Okulu) okudu. Sonra sırayla Yenikapı Ortaokulu’nu ve Pertevniyal Lisesi’ni bitirdi. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık bölümüne kaydını yaptırdı. Buraya iki yıl devam etti, sonra bıraktı. Askerliğini yaptıktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümüne kaydoldu. Babasının vefatı, ağabeyinin de askere gitmesi üzerine ailenin geçim yükü üzerine kaldığı için bu bölümü de yarıda bırakmak zorunda kaldı. Genç denecek yaşta ağabeyinin de vefat etmesiyle uzun yıllar annesine ve kız kardeşlerine kendisi baktı. Bu sebepten dolayı hiç evlenemedi. Eli kalem tutmaya başladığı günden itibaren çizmeye başladı. İlk yıllarda kendisi de bir ressam olan ağabeyinden, sonraki yıllarda ise Walt Disney ve Cemal Nadir’den etkilendi. İlk çizimleri Ceylan Yayınları’ndan çıkan Ceylan dergisinde 1955’te yayınlandı. Burada çeşitli vinyetler ve Nasreddin Hoca başlıklı bir bant çizdi. Aynı yayınevinin Küçük Afacan ve Armağan dergilerinde çeşitli resim ve illüstrasyonlar çizdi. Bir süre Teksas ve Tommiks çizgi romanlarının kaligrafisini yaptıktan sonra çizgi roman kahramanı olan Topuz’u ilk olarak burada çizmeye başladı. Bu maceracı küçük çocuğun ilk serüvenleri Küçük Afacan’da basıldı. Minik bir bebeğin maceralarının işlendiği Tombik de yine bu dergide yer aldı. Daha sonra Yeni İstanbul Gazetesi'nde o dönem çok sevilen Cin Ali tiplemesine imza attı. 10 Ekim 1965 tarihinden itibaren Babıali’de Sabah Gazetesi'nde performans sergilemeye başlayan Sinan, burada da bant çizgi romanlar çizdi. 1977 senesinde yayına başlayan Tercüman Çocuk adına aynı yıl ve ertesi yıl içinde Mıstık ve Topuz başlıklı iki ünlü çizgi roman kahramanının maceralarını hazırladı.

1980'li yılların başlarında Yeni Asya bünyesinde çalışmaya başlayan Vehip Sinan, ağırlıklı olarak Can Kardeş'te çizdi. Günlük karikatürleri yayınlandı. 1984 Nisanı’ndan başlayarak Türkiye Çocuk sayfalarından Binbir Gece Masalları başlığında bir çizgi roman daha yayınlatmaya başladı. Yine bu dergi için aralarında Küçük Kahraman, konuşan ve düşünen bir köpeğin başından geçenlerin anlatıldığı Meraklı Doli, Ali Kardeş gibi yeni başlıklar çizdi. 1990’lar boyunca da Türkiye Çocuk için çalışmalarını sürdüren Sinan, en şöhretli başlığı Topuz tiplemesine çok benzeyen Harun, tek macerayla Öğrenci Mahmut ile Kuçu ve Dilaver adlı tek sayfalık iki çizgi romana daha imza attı. Derginin 2000 yılında büyük boy yayınlanmaya başlamasıyla beraber hazırladığı Çılgın İntikamcı adlı bir macera usta çizerin burada çizdiği son başlık oldu. 1990’ların başından itibaren Gül Çocuk Dergisi'nde Gül Mahmut başlığındaki çizimleri ve 1995’ten sonra da bir süreliğine çıkan Yeni Şafak Gazetesi’nin ilavesi Şafak Çocuk dergisinde Topuz’un yeni maceraları yayınladı. Bir ara müzik enstrümanlarına da ilgi duydu. Kaval, ağız armonikası ve mandolin çalmayı öğrendi.

Vehip Sinan 2000'li yılların başlarında bir müddet Yeni Asya'da tekrar günlük karikatürler çizdi.

VEHİP SİNAN DUALARLA UĞURLANDI

Pazar gecesi İstanbul’da vefat eden gazetemizin eski karikatüristlerinden Vehip Sinan, Fatih Camiinde dün öğle namazı sonrası kılınan cenaze namazının ardından ebedî âleme uğurlandı.Vehip Sinan’ın cenaze namazına eski Kültür Bakanı İsmail Kahraman olmak üzere çok sayıda seveni katıldı. Uzun yıllar Yeni Asya ve Can Kardeş dergisinde karikatürler çizen Vehip Sinan’ın cenaze namazına gazetemiz yazarları ve meslektaşları da katılarak son görevlerini ifa ettiler. Sabah gazetesi karikatüristi Salih Memecan ve gazetemiz çizeri İbrahim Özdabak da Sinan’ın tabutunu bir müddet taşıdı. Memecan, cenazede gazetecilere yaptığı açıklamada “Ben kendisini tanıyamadım, ama onun çocukları ne kadar çok sevdiğinin farkındayım. Başarısının altında da bu çocuk sevgisi yattığını düşünüyorum” dedi. Topkapı’daki eski Kozlu Mezarlığına defnedilen Sinan’ın cenazesine gazetemiz imtiyaz sahibi Mehmet Kutlular, Milli Gazete yazarı Mehmet Şevket Eygi, Kültür AŞ Genel Müdürü Nevzat Bayhan, Niyazi Birinci, ESKADER Başkanı Mehmet Nuri Yardım ve eski çalışma arkadaşları da katıldı.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

20.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  ADI YENİ ASYA İLE ÖZDEŞLEŞEN SANATÇI 81 YAŞINDA VEFAT ETTİ

  “İYİ OLUR, GELMELİDİR” DİYEMEM

  Kuzu: Türkiye sistemi tartışmalı

  3 ilçeye 20 saat su yok

  Mustafa Tuncel ifade verdi

  Gazze, Guantanamo gibi

  Niye ambargo altındayız?

  AB Komisyonu, Eroğlu'na destek verecek

  Kıbrıs Rum kesimi sonucu beğenmedi

  Davutoğlu: Müzakerelerin arkasındayız

  Gül: KKTC'ye desteğe devam edeceğiz

  Erdoğan: Bizi zorlu bir süreç bekliyor

  Bakan Yıldız’a yumruk

  Yıldırım düştü: 1 astsubay şehit

  Vesayet anayasasının savunulacak tarafı yok

  “Barajı kaldırmayarak biz de yanlış yaptık”

  Sigara yasağından geri adım yok

  Soros’un kirli ilişkileri

  Hanımlar hayırda yarıştı

  Manhattan’da ebru renkleri

  At-eşek etine ilânlı tepki

  Erdemli’de Kutlu Doğum coşkusu

  Kutlu Doğumda çaylar bedava

  Şehitliklere ziyaretçi akını

  Merdiven tırmanan sandalye icat etti

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım