11 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Ahlat’taki abidevî mezar taşları belgelendi

BİTLİS’İN Ahlat ilçesinde bulunan mezar taşları tek tek fotoğraflanarak belgelendi. 12’nci yüzyıldan günümüze gelen taşlar, dünyanın en büyük açık hava müzelerinden biri olarak görülüyor ve 2’nci Orhun Abideleri olarak adlandırılıyor.

Ahlat Fotoğrafçılık Kulübü üyeleri, Ahlat Kaymakamlığı’nın koordinesinde tarihî mezar taşlarının fotoğraflarını çekerek belgeledi. Yaklaşık iki ay süren çalışmayı fotoğrafçılık kulübü üyeleri gönüllü olarak yaptı. Tarihî Selçuklu Mezarlığı’ndaki 210 dönümlük bir alanda yapılan çalışma ile abidevî mezar taşlarının hepsi ilk kere fotoğraflarla belgelenerek sayısı tespit edildi. Kulüp üyeleri ile birlikte fotoğraf çeken Ahlat Kaymakamı Bilal Şentürk, Ahlat’ın bin yıllık Türk tarihinin her türlü izini taşıyan kutsal bir belde olduğunu, yapılan çalışma ile Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı’nda yer alan mezar taşlarının tamamının dijital ortama aktarıldığını söyledi. Şentürk, yaklaşık 2 aylık özel bir çalışma ile 8 bin 169 adet mezar taşının fotoğraflandığını ifade etti. Kaymakam Şentürk, Selçuklu Mezarlığı’nın dünyanın en büyük İslâm mezarlığı olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: “Bu mezar taşları Anadolu’nun tapu taşıdır. Bu mezar taşları bizim tarihimize ışık tutan önemli delillerdir. Katalog çalışmasına da başladık. En kısa zamanda tamamlamayı hedefliyoruz.”

11.05.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  “İstanbul mimarisinin müziği” projesi

  Ahlat’taki abidevî mezar taşları belgelendi

  Koleksiyonculuk serüveni bir mendille başladı

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım