04 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

 

Hesabı sorulacak

Dışişleri Bakanı Ahmet Davudoğlu, İsrail’in haksız saldırısı ile ilgili soruşturmada bütün uluslararası forumların ve uluslararası kurumların harekete geçirileceğinin altını çizerek, “Şundan herkes emin olmalıdır: Tek bir vatandaşımızın hukukunu dahi korumaya kararlıyız. Bunun hesabı sorumlu olan kişilerden, ülkelerden sorulacak” dedi.

Davutoğlu: Hesabı sorulacak

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Şundan herkes emin olmalıdır: Tek bir vatandaşımızın hukukunu dahi korumaya kararlıyız. Bunun hesabı sorumlu olan kişilerden, ülkelerden sorulacak” dedi. İsrail’in saldırısında yaralanan ve tedavi için Türkiye’ye getirilen vatandaşların kaldırıldıkları Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ziyaretin ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Davutoğlu, bir gazetecinin İsrail’e ne gibi yaptırımlar uygulanabileceğini sorması üzerine, bu konuların daha sonra konuşulması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: ‘’Bugün birinci öncelik, vatandaşlarımızın buraya ulaşması. BM Cenevre Ofisi’nde İnsan Hakları Komitesi’nde yapılan oylamada 33 ülkenin desteğiyle bu konuda uluslar arası bir soruşturma komisyonu kurulması kararı alındı. Bu soruşturmanın en sıhhatli bir şekilde yapılması için bütün uluslar arası forumları, bütün uluslararası kurumları harekete geçireceğiz. Şundan herkes emin olmalıdır: Tek bir vatandaşımızın hukukunu dahi korumaya kararlıyız. Bunun hesabı sorumlu olan kişilerden, ülkelerden sorulacak. Vatandaşlarımızın dönmesiyle birlikte bu dâvânın peşini bırakmış değiliz. Ortada kaybettiğimiz vatandaşlarımız var. Nasıl İsrail 1 asker için 5 yıldır mücadele ediyor. Biz vatandaşlarımızın hukukunu yerde bırakmayız. Sonuna kadar takipçisi olacağız. Dünyanın her yerinde takipçisi olacağız. Bundan herkes müsterih olsun.’’

“GAZZE’DEKİ ABLUKA, DEVAM EDERSE

İNSANLIK İÇİN YÜZ KARASI OLUR”

Davutoğlu, yeni yardım gemilerinin Gazze’ye ulaşmak istemesi halinde Türkiye’nin ne yapacağının sorulması üzerine ise, şunları söyledi: ‘’Artık ümit ediyoruz ki; bütün uluslar arası toplumun böylesine bir faciayı katliâmı, barbarca saldırıyı gördükten sonra eğer Gazze’deki abluka devam edecekse bu hepimiz için yüz karasıdır. Yeni yardım gemilerinin Gazze açıklarına gitmesinden daha önce düşünmemiz gereken şey bu ablukanın kalkmasıdır. Türkiye bu konuda herşeyi her türlü girişimi yapacak. Bu abluka, insanlık dışıdır. Zaten abluka kalktığında da bu tür, hiçbir karşılık beklemeden, bütün insanlık adına Türk vatandaşlarının böylesine yolculuklara çıkmasına gerek kalmayacaktır.’’ Davutoğlu, bir başka soru üzerine de gelişmelerden sonra Mısır’ın Refah sınır kapısının açıldığını ve daimî olarak açık tutulmasını istediklerini kaydetti.

Kuzey Irak’tan tam İşbİrlİğİ beklentİsİ

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetiminden terörle mücadele konusunda tam bir işbirliği beklendiğini söyledi. Davutoğlu, Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani ile Dışişleri Bakanlığındaki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, görüşmelerde kesin bir karar aldıklarını belirterek, “Türkiye ile Irak arasındaki bu yakın ilişkilerin bir köprüsü olarak, Türkiye ile kuzey Irak arasında da tam bir ekonomik entegrasyon çalışması yürütülecek” diye konuştu. Ortak bir enerji, ticaret ve ulaştırma stratejisi geliştirileceğini belirten Davutoğlu, THY’nın Erbil seferlerini en kısa zamanda başlatılması için çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti. Davutoğlu, Ziraat Bankası ve İş Bankası gibi Türk bankalarının Erbil’de şube açmasını da planladıklarını ifade ederek, “Aydınlar, öğrenciler, eğitim kurumlarımız arasında öyle bir yakın ilişki olsun ki, ortak kardeşliğe dayalı yeni bir tarih bilincine, yeni bir gelecek vizyonuna sahip bir geçlik yetişsin istiyoruz” dedi. Davutoğlu, “Bu ortak perspektife baktığımızda, bunu tehdit eden en önemli unsur, hâlâ kardeşliğimize fitne tohumu ekmeye çalışan terör faaliyetleridir. Terörün olduğu yerde vizyon, huzur, güvenlik ve gelecek olmaz. Onun için bütün Iraklı kardeşlerimizinden, özellikle Irak Kürt Bölgesel Yönetiminden bu konuda tam bir işbirliği bekliyoruz. Son dönemde bu işbirilğinin artmasından memnuniyet duyuyoruz” dedi.

04.06.2010


 

Şehidler dualarla uğurlandı

İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere düzenlediği saldırıda hayatlarını kaybeden 9 yardım gönüllüsünden 8’inin cenazesi için Fatih Camii’nde cenaze töreni düzenlendi.

Tekbirler ve İsrail aleyhine atılan sloganlar eşliğinde Fatih Camisi avlusuna alınan İbrahim Bilgen, Ali Haydar Bengi, Çetin Topçuoğlu, Necdet Yıldırım, Fahri Yaldız, Cengiz Songür ve Cengiz Akyüz ile Türk asıllı ABD vatandaşı Furkan Doğan’ın Türk bayrağına sarılı cenazeleri, masalarla artırılan musalla taşlarına konuldu. Burada şehitler için cenaze namazı kılınarak dua edildi. Bu arada, aynı saldırıda hayatını kaybeden İHH çalışanı gazeteci Cevdet Kılıçlar için ise bugün yine Fatih Camii’nde tören düzenlenecek. Cenaze namazından sonra şehitler memleketlerine gönderildi. Cenaze törenine bakanlar, belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

ELİF NUR KURTOĞLU

04.06.2010


 

Yıldız: İsrail ile yeni enerji projesi düşünmüyoruz

ENERJİ ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “İsrail ile süreç normale dönmeden Mavi Akım ve Manavgat suyu projeleri başlamayacak” dedi.

TBMM’nin hükümete “İsrail ile ilişkileri gözden geçirin” çağrısının ardından Ankara, Tel Aviv ile enerji konusunda yeni proje düşünmüyor. Enerji Verimliliği Konferansı’nda soruları cevaplayan Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Süreç normalleşinceye kadar enerji başlıklarını başlatmayı düşünmüyoruz diye konuştu. İsrail ile yaşananların ardından enerji konusunda ilişkilerin nasıl bir seyir izleyeceğinin sorulması üzerine Yıldız, Manavgat’taki suyun kullanımı fizibilitesiyle ilgili veya Mavi Akım 2’in gaz taşımacılığı ile ilgili konularda herhangi bir süreci başlatmak niyetinde olmadıklarını belirtti. Yıldız, son gelişmelerle birlikte enerjide İsrail ile ilgili süreç normalleşinceye kadar herhangi bir projenin gelişimini düşünmediklerini bildirdi.

04.06.2010


 

Eski YARSAV Başkanı beraat etti

YARGITAY Cumhuriyet Savcısı ve eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Yargıtay 4. Ceza Dairesinde yargılandığı ‘’yargı görevi yapanı etkileme’’ suçundan beraat etti.

Eminağaoğlu’nun yargılanmasına Yargıtay 4. Ceza Dairesinde devam edildi. Duruşmaya Eminağaoğlu ve avukatı Ahmet Akgül katıldı. Yargıtay 4. Ceza Dairesi Başkanı Osman Yaşar, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı ve eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun, ‘’yargı görevi yapanı etkileme’’ suçundan beraatına karar verildiğini açıkladı.

04.06.2010


 

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcısı inceleme başlattı

BAKIRKÖY Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Adagül, Gazze’ye insanî yardım götürürken İsrail askerlerinin saldırısına uğrayan gemilerde bulunan yardım gönüllülerinin talepleri üzerine inceleme başlattıklarını bildirdi.

Başsavcı Adagül, Gazze’ye insani yardım götüren gemilerde bulunan insanların birçoğunun kendilerine müracaat ettiğini belirtti. İşletilen mekanizmanın henüz ‘’soruşturma’’ olarak adlandırılamayacağını söyleyen Adagül, şu aşamada gelen kişilerin taleplerini aldıklarını ifade etti. Talepte bulunan insanları, durumlarının tespiti için Adli Tıp Kurumu’na yönlendirdiklerini kaydeden Adagül, ‘’Şu anda müracaat edenlerin bazı iddiaları var. Tabiî bunlar anında tespit edilmesi gereken olaylardır. Gelen insanların yaşamış oldukları olaya saygı anlamında, taleplerini ciddiye alarak hemen bir inceleme başlattık’’ dedi.

04.06.2010


 

Cumhurbaşkanı Gül: Türkiye bu saldırıyı asla affetmeyecek

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere yaptığı saldırıyla ilgili “Türkiye kendi vatandaşlarına ve kendi gemisine karşı uluslar arası sularda yapılan böyle bir saldırıyı asla affetmeyecektir” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çorum Valiliği’ni ziyareti sırasında gazetecilerin İsrail’in, Gazze’ye yardım götüren gemilere yönelik saldırısına ilişkin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, saldırı karşısında dünyadan gelen tepkileri yeterli görüp görmediğine ilişkin sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Gül, saldırılarda ölenlere rahmet dileyerek, ‘’Bu kişiler aslında şehittir’’ dedi. Yardım gönüllülerinin insanlara yardım etmek gibi ulvi bir amaçla hareket ettiğini, ellerinde silah ya da başkalarına zarar verecek bir şey taşımadığının altını çizen Gül, şöyle konuştu: ‘’İsrail tarihin en önemli hatalarından birisini yaptı. Bu yanlışın ne büyük bir yanlış olduğunu ileride çok daha fazla anlayacaktır. Şüphesiz ki Türkiye kendi vatandaşlarına ve kendi gemisine karşı uluslararası sularda yapılan böyle bir saldırıyı asla affetmeyecektir. Bunu hiçbir zaman unutmayacağız.’’ Saldırının dünyada çok büyük yankı uyandırdığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, BM Güvenlik Konseyi’nde saldırının oy birliğiyle kınanmasının ve olayla ilgili bağımsız komisyon kurulmasının önemli olduğunu kaydetti. Komisyonun bağımsız bir komisyon olacağını vurgulayan Gül, ‘’Bu komisyon asla İsrail makamlarının kurduğu bir komisyon olmayacaktır. Böyle bir komisyonu kabul etmemiz mümkün değildir’’ dedi. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye-İsrail ilişkilerinin seyrinin bundan sonra nasıl olacağına ilişkin soruyu şöyle cevapladı: ‘’Bu saatten sonra Türk-İsrail ilişkileri hiçbir zaman eskisi gibi olmaz. İsrail yaptığı hatayı anlar, bunu çok açık bir şekilde, kabul edilebilir bir şekilde giderebilirse ancak o zaman belki telâfi edebilir. Ama hiçbir zaman eskisi gibi olmayacağı da artık ortadadır.’’

04.06.2010


 

Başbakan Erdoğan: Biz artık bu zorbalığa, göz yummayız

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’in yaptığı zorbalığa birilerinin göz yumabileceğini ve görmezden gelebileceğini belirterek, “Ama biz artık bu zorbalığa, saldırganlığa göz yummayız, boyun eğmeyiz, görmezden gelemeyiz” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 17. Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Erdoğan, Gazze’ye yardım götüren gönüllülere saldıran İsrail’e sert eleştiriler yöneltti. Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: “İsrail de İsrail halkı da kazanç sağlayamaz. Gazze’de, Kudüs’te, Akdeniz’de bir haydut yaklaşımıyla, bir korsan yaklaşımıyla hukuksuz şekilde yürütülen şiddet politikalarıyla tüm dünyayı karşısına alan, meydan okumalarla, benzer politikalarla birileri hiçbir şey elde edemez. Birileri buna göz yumabilir. Zoraki kınamalarla, gönülsüz açıklamalarla birileri bu zorbalığı teşvik edebilir. Ama biz artık bu zorbalığa, saldırganlığa göz yummayız, boyun eğmeyiz, görmezden gelemeyiz.” İsrail’in, yaklaşımlarını ivedilikle gözden geçirmesini isteyen Erdoğan, kendilerinin İsrail halkı ile sorunlarının olmadığını kaydetti.

04.06.2010


 

Gazze’ye sonbaharda yeni filo hazırlığı

Özgür Gazze Hareketi, İsrail’in ablukaya aldığı Gazze Şeridi’ne sonbaharda gönderilmek üzere yeni yardım filosu organize ettiğini bildirdi.

Hareketin sözcüsü Greta Berlin, örgütün Rum kesimindeki bürosundan yaptığı açıklamada, grubun, Eylül ya da Ekim ayında Gazze’ye en az 3 yardım gemisi göndermek için “Avrupa Kuşatmayı Sona Erdirme Kampanyası”yla birlikte çalıştığını belirtti. Berlin, bu filoya İnsani Yardım Vakfının (İHH) da katılmasından memnuniyet duyacaklarını söyledi. Sözcü, ayrıca aralarında Nobel barış ödüllü Mairead McGuire’nin de yer aldığı ondan fazla yardım gönüllüsünün bulunduğu bir yük gemisinin Gazze’ye doğru yol aldığını ve geminin “gelecek haftanın başlarında” varmasının beklendiğini ifade etti.

04.06.2010


 

Tel Aviv Büyükelçisi Çelikkol Ankara’ya geldi

TÜRKİYE'NİN Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol Ankara’ya geldi.

Çelikkol, Esenboğa Havaalanında basına yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanlığından aldığı talimat gereği istişarelerde bulunmak üzere dün sabah ilk uçakla Türkiye’ye döndüğünü söyledi. Büyükelçi, Tel Aviv’de son iki gün kalmasının sebebini de İsrail’deki tüm Türk vatandaşlarının Türkiye’ye gönderilmesi için yapılan müzakereleri yürütmek ve önceki geceki operasyonun tamamlanmasını beklemek olarak gösterdi. Çelikkol, “Bunlar tamamlandıktan sonra, talimatlar gereğince istişarelerde bulunmak için geri geldim” diye konuştu. Önceki gün 490 kişi, 19 yaralı ve 9 cenazenin gönderildiğini söyleyen Çelikkol, iki yaralının durumlarının ağır olması nedeniyle İsrail’de kaldığını söyledi.

04.06.2010


 

Paket mesaisi Salı’ya kaldı

Anayasa Mahkemesi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemine ilişkin incelemeye 8 Haziran’da devam edecek.

Anayasa Mahkemesi, ‘’5882 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın bazı maddelerinde değişiklik yapılması hakkında kanuna ilişkin incelemenin 8 Haziran 2010 Salı günü sürdürülmesine oy birliğiyle karar verdi. Yüksek Mahkeme, yaptığı ilk incelemede, dosyada eksiklik bulunmadığına karar verirse, dâvâyı daha sonra belirlenecek bir günde esastan karara bağlayacak. Yüksek Mahkeme’nin dâvâyı esastan incelemeye karar vermesi halinde, yürürlüğün durdurulması istemi hakkında öncelikli olarak karar vermesi bekleniyor. Anayasa Mahkemesi’ne başvuran 111 milletvekili Anayasa değişikliğinin şeklen tümünün, esas bakımından da 3-5 maddesinin iptalini ve yürürlüğünün durdurulmasını istemişti.

04.06.2010


 

6 maden ocağI kapatIldI

Zonguldak’ta havalandırma, alev sızdırmaz malzeme ve gaz izleme sistemi eksiklikleri belirlenen 6 maden ocağının kapatılması kararı alındı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Zonguldak Bölge Müdürlüğü müfettişleri, Nisan ayında Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ile özel sektöre ait maden ocaklarında denetim yaptı. Müfettişlerin hazırladığı raporlarda, TTK’da ocakların kapatılmasına sebep olacak eksikliğe rastlanmazken, özel işletmelerden Balçınlar, Yanar Elmas, Ofton ve Demir Madencilik’e ait 6 maden ocağının kapatılmasına karar verildi. TTK Karadon Müessese Müdürlüğü’nde patlamanın meydana geldiği alanda da Nisan ayındaki denetimlerde, tahkimat eksikliği konusunun giderilmesi için Yapı-Tek firmasına uyarıda bulunulduğu öğrenildi. Havalandırma, alev sızdırmaz malzeme kullanımı ve gaz izleme sistemleri gibi önemli eksiklikler tesbit edilen özel ocakların sahiplerinin, iş güvenliği tedbirlerinin tamamlanmasının ardından ilgili bakanlığa başvurmaları durumunda, kapatma kararının kaldırılabileceği bildirildi. Yetkililer, denetimlerin 6 ayda bir yapıldığını, kapatma kararı alınan ocaklarla ilgili valiliğe, emniyete bildirilmek üzere yazı yazıldığını kaydettiler.

04.06.2010


 

Oktay’ın ifadesini Çolakkadı alacak

“Ergenekon” soruşturması kapsamında1 Haziran’da, Ankara’da gözaltına alınan Oktay’ın ifadesinin eski Adalet Bakanı olması dolayısıyla 1 Ocak 2006 tarihli Adalet Bakanlığı genelgesi gereği Başsavcılık tarafından alınacağı belirtildi.

Dün bazı gazetelerde yer alan, “Oktay ile ilgili soruşturma, Savcı Öz’den alındı” haberlerinin gerçeği yansıtmadığı belirtilirken, soruşturmayı Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılarından Zekeriya Öz’ün yürüteceği kaydedildi. Bu arada, Oktay’ın avukatlarınca İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne,”gözaltı kararının kaldırılması” yönünde itiraz başvurusu yapıldığı öğrenildi. İtiraz başvurusu nedeniyle mahkeme tarafından incelenen soruşturma dosyasının, başvuruyla ilgili verilecek kararın ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı’ya iletileceği dile getirildi

04.06.2010


 

Emekli Tuğgeneral Tanyeri ifade verdi

“Balyoz Planı’’ iddiaları soruşturması kapsamında tutuklanan emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri, Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesine getirildi.

Tutuklu bulunduğu Silivri Ceza ve İnfaz Kurumundan, cezaevine ait bir ring aracıyla Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesine getirilen Tanyeri, araçtan indirilerek adliyenin nezarethanesine alındı. Tanyeri’nin ‘’Balyoz Planı’’ iddialarına ilişkin soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcılarından Mehmet Ergül’e ifade vereceği öğrenildi.

04.06.2010


 

Belediye başkanının aracı kurşunlandı

amasya'nIN Merzifon ilçesi Belediye Başkanı Mehmet Kadri Aydınlı’nın özel otomobilinin, evinin önünde park halindeyken kurşunlandığı bildirildi.

Edinilen bilgiye göre, Başkan Aydınlı’nın 05 DR 636 plâkalı özel otomobili, Camicedit Mahalllesindeki evinin önünde kurşunlandı. Otomobile 3’ü cam, 3’ü de kaporta bölümüne olmak üzere 6 kurşun isabet ettiği öğrenildi. Bölgedeki bir güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde olayı bir kişinin gerçekleştirdiği anlaşılırken, şüphelinin kimliğinin belirlenmesine çalışılıyor. Merzifon Kaymakamı Kazım Tekin, söz konusu görüntülerde yeterli netlik olmadığını, bu nedenle Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin şüphelinin kimliğinin belirlenmesi konusunda çevredeki diğer güvenlik kameralarının görüntülerinden de yararlanacağını ifade ederek, ‘’Emniyet güçlerimiz olayı araştırıyor’’ dedi.

04.06.2010


 

İskenderun'da bir piskopos öldürüldü

Anadolu Katolik Kilisesi Episkoposu Luigi Padovese, Hatay’ın İskenderun ilçesindeki evinin bahçesinde bıçaklanarak öldürüldü.

Olay, ilçeye bağlı deniz kenarındaki Karağaç Beldesi Sultanköy Sitesi’nde dün saat 14.25 sıralarında meydana geldi. 4 katlı binanın ön bahçesinde bıçaklanan ve Anadolu ve Suriye’deki Katolik kiliselerinden sorumlu olduğu belirtilen Padovese, hastaneye kaldırılırken yolda hayatını kaybetti. Cinayetin şoförü tarafından gerçekleştirildiği belirtildi. İhbar üzerine olay yerine gelen polis, çevre güvenliği alarak inceleme başlattı. Katil zanlısı olduğu iddia edilen şoför ise aranıyor. Padovese, önceki gün Hatay’ın İskenderun ilçesinde uzun yıllar sinema olarak kullanılan ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek kiliseye dönüştürülen Süryani Katolik Kilisesi’nin ilk ayinine katılmış, burada İsrail’in saldırısını kınamıştı.

04.06.2010


 

Erdoğan Kılıçdaroğlu’na ‘hayırlı’ olsun dedi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin 17. Olağan Genel Kurulu’nda bir araya geldi.

İki lider el sıkışırken, Başbakan, Kılıçdaroğlu’na “Hayırlı olsun” dedi. Kılıçdaroğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin 17. Olağan Genel Kurulu’ndan ayrılırken gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin toplantıya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığını ancak kendi konuşmasının ardından ayrıldığını hatırlatarak değerlendirmesini sorması üzerine Kılıçdaroğlu, “Sayın Başbakan bir randevusu olduğunu söyledi. O nedenle erken ayrılmak durumunda kalacağını söyledi. Dinleyip dinlememek Sayın Başbakan’ın takdirindedir” diye konuştu. Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’ın kendisine “hayırlı olsun” dileğinde bulunduğunu da ifade etti.

04.06.2010


 

Trabzon’da ‘Ergenekon’ gözaltısı

“Ergenekon’’ soruşturması kapsamında, Trabzon’da bir emekli albayın gözaltına alınıp İstanbul’a gönderildiği belirtildi.

Trabzon Emniyet Müdürlüğüne bağlı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcılığının talimatı doğrultusunda, Emekli Jandarma Albay C.B’yi kentin Çaykara ilçesinde gözaltına aldı. Götürüldüğü hastanede sağlık kontrolünden geçirilen C.B’nin şubedeki işlemlerinin ardından İstanbul’a gönderildiği öğrenildi.

04.06.2010


 

Sınavlar sınıfları boşalttı

SBS ve LYS’ye sayılı günler kala, ilköğretim ile lise öğrencilerinin, okullara gitmeyerek devamsızlık haklarını sonuna kadar kullanmaları, sınıfların da boşalmasına sebep oldu. SBS ve LYS’ye girecek öğrenciler, yaklaşan sınavlara daha iyi motive olmak ve son kez dersleri gözden geçirebilmek için okulları yerine dershaneye gitmeyi ya da evde ders çalışmayı tercih ediyor.

Lise öğrencileri, sınavlara hazırlanmak için 20 gün normal, 25 gün de raporlu olmak üzere toplam 45 günlük devamsızlık hakkını sonuna kadar kullanmaya çalışırken, yazılı ve sözlü sınavlarını atlatan ilköğretim öğrencileri de devamsızlık sorunu yaşamadan SBS’ye hazırlanıyor. Öğrencilerin okullarına gitmemesi sebebiyle bazı sınıflarda eğitim yapılamazken, bazılarında ise 4-5 öğrenci ile ders yapılıyor. Devamsızlıkları çok olan öğrenciler ise rapor alarak sınav öncesi zaman kazanmaya çalışıyor.

Adana Millî Eğitim Müdürü Abdulgafur Büyükfırat, ilköğretim okullarında devamsızlık sınırı olmadığını, öğrencinin başarılı olması ve yazılı sınavlarını tamamlaması halinde devamsızlığın dikkate alınmadığını belirtti. Büyükfırat, lise öğrencilerinin ise 45 gün devamsızlık hakkı bulunduğunu, bunun da eğitim öğretim yılı içinde dikkatli davranan öğrenciler için iyi değerlendirildiğini belirtti.

Eğitim-öğretim yılının başlarında okuluna devam eden öğrencilerin devamsızlık haklarını genellikle yıl sonunda kullandığına dikkati çeken Büyükfırat, şöyle devam etti:

‘’Nisan ayına kadar okuluna gelmişse ve okuldaki sınavlarını atlatmışsa, 45 günlük devamsızlık hakkı onlara 2 ayı geçen bir süre tanıyor. Öğrencilere tanınan bu haklar sınav öncesi okulların da adeta boşalmasına neden oluyor. Özellikle ilköğretim okullarında 6, 7 ve 8. sınıfların hemen hemen hepsinde sınıflar boşaldı. Yazılı ve sözlü sınavları başarıyla tamamlayan öğrenciler okulun önünden bile geçmiyor. Maddî durumu iyi olanlar dershaneye gidiyor, dar gelirliler ise evlerinde ders çalışıyor.’’

Büyükfırat, öğrencilerin devamsızlık haklarını kullanarak aslında doğru bir yöntem izlemediğini vurguladı. Okulda verilen eğitimin, son derece önem taşıdığını ifade eden Büyükfırat, şunları kaydetti: ‘’Sınav soruları Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) müfredatı ve tavsiye edilen kitaplardan geliyor. Bu nedenle devamsızlığı başarılarına değil, başarısızlıklarına neden olur. Çocukların bunu bilmeleri gerekir. Derslere girmemek başarıyı getirmez.’’

Özel Dershaneciler Birliği Başkanı Faruk Köprülü de öğrencilerin yaklaşan sınav maratonunda daha iyi derece yapmak için çabaladığını ifade ederek, ‘’Üniversite sınavlarına girecek öğrenciler, günlerini dershane ve evlerinde ders çalışarak geçiriyor’’ dedi. Öğrencilerin, dershanelere ilgisinin her geçen arttığını ifade eden Köprülü, ‘’Sınav tarihinin yaklaşmasıyla deneme sınavlarımız da çoğaldı. 2-3 günde bir deneme sınavı yapılıyor. Kalan zamanlar ise sınav çözümlemesi ile geçiriliyor’’ diye konuştu.

04.06.2010


 

Otobüslerde çocuklar için kemer tartışması

YIllardIr uygulanan Karayolu Taşımacılığı Kanunu yönetmelikleri ve 1 Haziranda uygulanmaya başlanan Trafik Kanunu’nun ilgili yönetmeliğinin birbiriyle çeliştiği öne sürülürken, bu durumun hem otobüsçüleri hem de aileleri sıkıntıya soktuğu bildirildi.

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Yönetim Kurulu Başkanı Rüştü Terzi, 1 Haziran'dan itibaren uygulamaya giren Trafik Kanunu’nun ilgili yönetmelikleri uyarınca çocukların otomobillerde çocuk koltuğu ile seyahat edeceğini söyledi. Çocuk koltuğunun otobüslerde zorunlu kılınmadığını ifade eden Terzi, şöyle konuştu: ‘’06 yaş çocuğu ücretsiz mi alacağız, koltuk mu satacağız? Bu çelişki dolayısıyla hem otobüsçülerin hem aileler zorda kalacak. Aile 4 yaşındaki çocuğunu ücretsiz taşımak istiyor. Tamam, sorun yok. Ancak, ‘emniyet kemeri kullanması zorunlu’ diyoruz. Bu durumda biz ne yapacağız? Otobüsçüler her iki şekilde de cezayla karşı karşıya kalıyor. Bu durumda yeni bir düzenlemeye ihtiyaç duyuluyor"

04.06.2010


 

Karagöl’e nur gezisi

Emek'li Can Kardeş ve Genç Yaklaşım okuyucularını biraraya getiren Karagöl gezisi memnuniyetlere vesile oldu.

İlkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerinin birarada olduğu geziye 70 kişilik bir katılım oldu. Voleybol, futbol, piknik, göl turu, lâtifeli ve nükteli oyunlar gibi birçok faaliyetin yapıldığı programda, yeşillikler üstünde kılınan namazlar kalplerde huzuru netice verdi. Zahmeti bitip rahmeti kalan programda memnuniyetlerini dile getirenler, bu gibi programların sürekliliğini temenni ederek, gezide emeği geçenlere teşekkürlerini sundular.

04.06.2010


 

Cep telefonu elimizden düşmüyor!

Türkİye, 195,7 dakika olan ortalama aylık mobil kullanım süresi ile Fransa ve İrlanda’dan sonra Avrupa’da 3. oldu.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Sektörel Araştırma ve Stratejiler Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan ‘’Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü 3 Aylık (2010 Yılı 1. Çeyrek) Pazar Verileri Raporu’’na göre, bu yılın Mayıs ayı itibariyle elektronik haberleşme sektöründe faaliyet gösteren işletmecilere verilen yetkilendirme sayısı 390 oldu. Raporda, bir abonenin aylık ortalama konuşma süresi Turkcell’de 163 dakika, Vodafone’da 200 dakika ve Avea’da 264 dakika olarak gerçekleştiği bilgisine yer verildi. Buna göre, aylık ortalama mobil kullanım süresi Fransa’da 249 dakika, İrlanda’da ise 231 dakika oldu. Türkiye, 195,7 dakika olan ortalama aylık mobil kullanım süresi ile İngiltere, İspanya, İtalya, Portekiz ve Almanya’nın üstünde 3. sırada yer aldı.

04.06.2010


 

İnternet, telİf hakkI SORUNLARINI ARTTIRDI

BasIm Yayın Meslek Birliği ve İstanbul Ticaret Odası’nın müşterek düzenlediği sempozyumda ‘Elektronik Yayıncılığın Ticari - Teknik Altyapısı ve Telif Hakları’ konuları ele alındı.İstanbul Ticaret Üniversitesi Eminönü kampusunda düzenlenen programa, meslek birliği temsilcileri ve çok sayıda yayıncı katıldı.

Basım Yayın Meslek Birliği Başkanı Hüseyin Doğru yaptığı açılış konuşmasında fikrî ürünün sayısı çoğalıp, ticarileştirildiğini, buna bağlı olarak da telif ihtilâfında büyük artışlar yaşandığına işaret etti. Doğru, “Ülkemizde telif hakları, en ihtilâflı ve üzerinde uzlaşma sağlanamayan konulardan birisidir. Bunun temelinde konunun yeterince bilinmeyişi yatmaktadır. Konu hakkında temel bilgilerin kamuoyu ile paylaşılması, konunun daha iyi anlaşılmasına bağlıdır. Diğer yandan uygulamada kullanılan telif sözleşmeleri oldukça sorunludur. Yayınevleri ve yazarlar, çizerler, çevirmenler neye imza attığını bilememektedirler. Çünkü yapılan sözleşmelerde genel ifadeler kullanılmaktadır. Bu tür sözleşmeler ise, mahkemelerce geçerli kabul edilmemekte ve yıllar sonra mağduriyetlere neden olabilmektedir” diyerek yayıncılık sektörü için “Telif Hukukunda Yayın Sözleşmesi Örnekleri” adıyla İstanbul Ticaret Odası’nca Kitap ve CD yayınladıklarını duyurdu.

HUKUK, TEKNOLOJİNİN

GERİSİNDE KALDI

Sempozyumda konuşan Doç. Dr. Tekin Memiş, dijital yayıncılığı hukukî açıdan değerlendirdi. Basılan bir yayını dijital ortama aktarmada hukuksal sorunlar çıktığını anlatan Memiş, bir kitabın cd’ye aktarılıp satılmasının, çoğalma hakkını ihlâl ettiğini ancak umuma iletim hakkını etkilemediğini söyledi. Almanya’da bir gazetenin karikatürleri cd ortamına kopyalayıp dağıtmasıyla başlayan hukukî süreci örnek veren Tekin Memiş, karikatür sahibinin cd’ye alınan eserden telif talep ederek dâvâ ettiğini ve mahkemenin eser sahibini haklı bulduğunu belirtti. Rekabet Kurulu İkinci Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ateş ise hukukun teknoloji karşısında geri kaldığını bunun da normal olduğunu ifade etti. Teknolojinin ilerlemesine insanların da yetişemediğini kaydeden Ateş, “Çocuklarımızla bizim aramızda asırlar geçmiş gibi fark oluştu. Hukuk dijitalleşmenin ortaya çıkardığı sorunlara çözüm bulmalı” dedi.

Katılımcılardan gelen soruların da cevaplandırılmasının ardından toplantı sona erdi.

04.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.