03 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

 

YAŞ DEVAM EDİYOR

Yüksek Askerî Şûrâ’nın (YAŞ) ikinci gün çalışmaları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında başladı.

Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’ndaki toplantıda, terfi sırasında bulunan general, amiral ve albayların bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleri ele alınıyor. Disiplinsizlik ve ahlâkî durumları dolayısıyla Türk Silâhlı Kuvvetleri’nden (TSK) ayrılacak personelin durumu da toplantıda değerlendiriliyor. Şûrâda, TSK’yı ilgilendiren diğer konular da görüşülüyor. YAŞ toplantısında alınan kararların 4 Ağustos Çarşamba günü, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunulduktan sonra kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

03.08.2010


 

BEŞ ŞEHİDİN AİLESİ EYLEMDE

Geçtiğimiz 27 Mayıs'ta Hakkari Çukurca'da mayın patlaması sonucu şehit düşen beş askerin aileleri, mayınların PKK'ya değil, TSK'ya ait olduğu iddialarının basında yer alması üzerine YAŞ toplantısının yapıldığı Genelkurmay Karargâhı önünde protesto eylemi yaptı.

HİÇBİR İŞLEM YAPILMADI

Ailelerin avukatı: “Çukurca'da patlayan mayınlarda can veren yavrularımızın şehadetinde kusurları ortaya çıkanlar hakkında hiçbir işlem yapılmadı. Müşteki vekillerinin dosyaya erişmeleri de engelleniyor. Şüphelilerin ivedilikle görevden alınmasını istiyoruz.”

YAŞ önünde protesto

HakkÂrİ Çukurca’da mayın patlaması sonucu şehit düşen askerlerin aileleri, mayınların PKK’ya değil TSK’ya ait olduğu iddialarının basında yer alması üzerine dün YAŞ toplantısının yapıldığı Genelkurmay Karargâhı önünde protesto gösterisi yaptı. 27 Mayıs 2010 tarihinde Çukurca’da yola döşenen mayının patlaması sonucu vatanî görevlerini yaparken Ziya Bener, Adil Yıldız, Kemal Özevin, Cafer Çelik ve Deniz Demirci şehit düşmüştü. Genelkurmay Başkanlığı, olayın ardından yaptığı açıklamada terör örgütünü işaret etmişti. Ancak basına yansıyan haberlerde mayının ordu tarafından döşendiği iddiaları yer almıştı. Bunun üzerine bölge komutanları Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğgeneral Zeki Eş hakkında askerî mahkemede dâvâ açılmıştı. Şehit aileleri bugüne kadar bir cevap alamamaları üzerine sorumlu tuttukları komutanlar Kaya ve Eş’in terfilerinin görüşüldüğü YAŞ toplantısının gerçekleştiği karargâh önünde gösteri yaparak tepkilerini ortaya koydu.

03.08.2010


 

CHP, 35. maddede samimî değil

Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, CHP’nin 35. madde ile ilgili başvurusundan çok önce partisinin 35. maddenin kaldırılmasını talep ettiğini söyledi.

“Üsküdar’da sabah oldu” diyen Kurtulmuş, CHP’yi eleştirdi. Bir televizyon programında konuşan Kurtulmuş, kongre ile ilgili soruları da cevapladı. Kurtulmuş, “Bu teknik bir meseledir. Partide görevlendirdiğimiz hukukçu arkadaşlarımız bu çalışmaları yürütüyorlar. Makul bir zamanda kongre yapılacak. Genel İdare Kurulu’muzda yer ve zaman için bir belirleme yapılacaktır” dedi. Kurtulmuş’a, “11 Temmuz’daki kongrenin sloganının ‘Kongre’den İktidara’ olduğu ve yaşanılan gelişmelerin bu söylemi nasıl etkilediği” sorulduğunda Saadet lideri, “Kongreden İktidara hedefimiz bu doğrultuda daha da güçlenmiş ve şevkimiz artmıştır. Saadet Partisi şu anda iktidar alternatifi olan tek partidir. Onun için bütün bu sıkıntıları da çekiyoruz” diye cevap verdi. Necmettin Erbakan ile yaptığı görüşmeye dair açıklamada bulunan Kurtulmuş, “Hepimizin hürmet ettiği birisidir, katkıları ortadadır. Geçen hafta Cuma günü görüştük. Kendisiyle dün nasıl görüşüyorsam bugün de, yarın da görüşürüm. Benim açımdan bir nezaket ziyaretiydi” diye konuştu.

03.08.2010


 

YARGIDA AĞIR İŞ YÜKÜ ADALETİ GECİKTİRİYOR

YargIçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV), ‘’2009-2010 adlî yılı da sona ermiş ancak önceki yıllarda olduğu gibi yargının sorunları çözümlenememiş, hatta bu sorunlar artarak devam etmiştir’’ görüşünü bildirdi.

YARSAV Yönetim Kurulundan adli yılın tatile girmesi dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, adli yıl süresince sorunlarla boğuşan yargı çalışanlarının büyük bir özveriyle adaleti gerçekleştirme adına çalışmaya, emek sarf etmeye devam ettikleri belirtildi. Ağır iş yükünün sadece yargıç ve cumhuriyet savcılarını etkilemediği, halkın adalete erişimini de güçleştirmeye ve adaleti geciktirmeye devam ettiği ileri sürülen açıklamada, siyasal iktidarın yargıdaki sorunları çözüme kavuşturmak için herhangi bir çaba sarf etmediği, aksine bu sorunlardan beslenerek, kendi politik yargısını oluşturmak için fırsat olarak gördüğü iddia edildi.

03.08.2010


 

UNVANLI HAKİMLER KARARNAMESİ HSYK'DA

Adalet Bakanlığının unvanlı hakim ve cumhuriyet başsavcılarıyla ilgili 2010 Adlî Yargı Yaz Kararname Taslağı’nı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna (HSYK) gönderdiği öğrenildi.

HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, yaptığı açıklamada, 138 mahkeme başkanı ve cumhuriyet başsavcılarını kapsayan kararname taslağının dün sabah Adalet Bakanlığınca kurula gönderildiğini söyledi. Özbek, HSYK’nın seçilmiş üyelerinin taslağı incelemeye aldığını, taslak üzerinde çalışmalara en kısa zamanda başlanacağını ifade etti. Kararname, Adalet Bakanı Sadullah Ergin veya Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman’ın HSYK toplantısına katılımıyla görüşülecek.

03.08.2010


 

EMEKLİ İKİ ASKER İNTİHAR ETTİ

Ankara’da, emekli albay, evinin balkonundan atlayarak, Bilecik’in Bozüyük ilçesinde emekli bir astsubay, beylik tabancasıyla intihar etti.

Edinilen bilgilere göre, Ankara’nın Çankaya ilçesi Simon Bolivar Caddesi 4. Basın Sitesi C Blok’ta ikamet eden Cezmi Köksal Özkan (71), oturduğu evin 7. katından atlayarak canına kıydı. Eşi ve çocukları uyuduğu saatte intihar eden Özkan’ın beyin ameliyatı geçirdiği, psikolojik sorunları olduğu öğrenildi. Özkan’ın cesedi, olay yerinde yapılan incelemenin ardından otopsi için Ankara Adlî Tıp Kurumuna gönderildi. Bilecik’in Bozüyük ilçesinde ise Yeşilkent Mahallesi Şehit Vahit Elmas Caddesi’nde yalnız yaşayan emekli Astsubay Mustafa Gürel (68), beylik tabancasıyla boynuna ateş ederek intihar etti. Üç çocuk babası Gürel’in, intihar etmeden önce oğlunu arayarak helâllik istediği öğrenildi. Gürel’in, 4 yıl önce kanser olan eşi öldükten sonra, bunalıma girdiği iddia edildi.

03.08.2010


 

Habur Sınır Kapısı’nda sandıklar kuruldu

ŞIrnak’In Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı’nda referandum için sandıklar kuruldu.

Edinilen bilgiye göre, Silopi İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı görevlileri, Habur Sınır Kapısı’ndaki Habur Gümrükler Başmüdürlüğü tarafından tahsis edilen binada, 12 Eylül’de yapılacak referandum için 2 sandık kurdu. Sandıkta görevli ekiplerin 5 vardiya halinde ve 40 gün boyunca çalışacakları belirtilirken, oy verme işleminin bu gece yarısından sonra başlayacağı bildirildi.

03.08.2010


 

Başkan Baydemir hakkında soruşturma

Tuncelİ’de bir panelde yaptığı konuşma sebebiyle, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir hakkında, Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

Edinilen bilgiye göre, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in, Munzur Kültür ve Doğa Festivali faaliyetleri kapsamında, 31 Temmuzda Tunceli Belediyesi konferans salonunda düzenlenen ‘’Kürt sorununda muhataplık konusu ve demokratik özerklik’’ isimli panelde yaptığı konuşmanın ardından, Tunceli Emniyet Müdürlüğü tarafından çekilen görüntü ve ses kayıtlarının çözümü yapıldı. Daha sonra ses kaydı, görüntü ve ilgili belgeler, Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunuldu. Bunun üzerine, Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı, Baydemir’in konuşmasıyla ilgili yaptığı incelemenin ardından soruşturma başlattı.

03.08.2010


 

Huzurun bozulmasına müsaade etmeyeceğiz

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ülkede barış, huzur ve kardeşliğin bozulmasına müsaade etmeyeceklerini söyledi.

Ergin, Hatay’ın Yayladağı ilçesine bağlı Yoncakaya Köyünde düzenlenen ‘’Birlik ve Beraberlik Festivali’ne katıldı. Sadullah Ergin, festivalin açılışında yaptığı konuşmada, bu yıl 18’incisi düzenlenen etkinliğin birlik ve dayanışmaya en çok ihtiyaç duyulan dönemde yapılmasının anlamlı olduğunu söyledi. ‘’Ülkede barış, huzur ve kardeşliğin bozulmasına müsaade etmeyeceğiz’’ diyen Ergin, şöyle devam etti: "Her yıl büyük bir coşkuyla kutladığınız festivalin ülkemize ve ilimize hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bu birlikteliğinizi devam ettirin, daha da geliştirin. Hatay’ın hoşgörü kenti olduğunu bir kez daha dünyaya haykırın’’ diye konuştu. Festivale Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, İl Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç, AKP İl Başkanı Adem Yeşildal ve vatandaşlar katıldı.

03.08.2010


 

Yolsuzluk zanlıları adliyeye sevk edildi

İstanbul’da düzenlenen rüşvet ve yolsuzluk operasyonunda gözaltına alınan 64 zanlı adliyeye sevk edildi.

Eksik belgelere sahip personel servislerinin belgelerini rüşvet karşılığı eksiksiz gösterdikleri ve yolsuzluk yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan, aralarında komiser ve polis memurlarının da bulunduğu 64 kişiden 28’i Bakırköy, 18’i Beşiktaş, 18’i Beykoz adliyelerine gönderildi. Operasyonda gözaltına alınan 75 zanlıdan 11’i serbest bırakılmıştı.

03.08.2010


 

Trene mayın

Divriği ile Erzincan arasında sefer yapan yolcu ve yük vagonlarından oluşan karma trenin 8 yük vagonu, teröristlerce yola döşenen mayının patlatılması sonucu raydan çıktı. Kazada ölen ve yaralanan olmadı.

Demiryoluna mayınlı saldırı

Divriği ile Erzincan arasında sefer yapan yolcu ve yük vagonlarından oluşan karma trenin 8 yük vagonu, teröristlerce yola döşenen mayının patlatılması sonucu raydan çıktı. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, bu sabah, Divriği ile Erzincan arasında sefer yapan yolcu ve yük vagonlarından oluşan karma trenin 8 yük vagonu, Alp ile Erzincan arasında teröristler tarafından yola döşenen mayının patlatılması dolayısıyla raydan çıktığı bildirildi. Kazada ölen ve yaralanan olmadı. Raydan çıkan trenin yolcularının Erzincan’a ulaşımının demiryoluyla sağlandığı, kaza dolayısıyla Çetinkaya’da bekletilen Doğu Ekspresi yolcularının ise karayoluyla Erzincan ve ilerisine ulaştırılacağı belirtildi. Demiryolunun trafiğe açılmasına yönelik çalışmalar sürdürülüyor. Dumanlı ve Alp tren istasyonları arası Pelitli mevkisindeki tünel girişinde meydana gelen saldırıda, 42822 sefer sayılı 22 askerî araç (ünivok) yüklü trenin 22 vagonun 8’i patlamanın şiddetiyle raydan çıktı. Bölgede geniş çaplı operasyon başlatılırken, ikinci bir bomba olma ihtimali üzerinde duran ekipler geniş güvenlik tedbirleri aldı. Bu arada trenin ilk üç vagonunda 150 yolcu bulunduğu, ancak ölen ya da yaralanan vatandaş bulunmadığı belirtildi.

03.08.2010


 

Kışlada yolsuzluk dâvâsı zamanaşımına takıldı

Elazığ’daki 8. Kolordu Komutanlığı inşaat ihalesinde usulsüzlük yapıldığı iddiasına ilişkin olarak, eski Kolordu Komutanı emekli Korgeneral Ethem Erdağı ile emekli iki albay hakkında devam eden dâvâ zamanaşımı nedeniyle düştü. Genelkurmay Askerî Mahkemesi, zamanaşımı süresinin 1 Temmuz 2010 itibarıyla dolduğu gerekçesiyle dâvânın düşürülmesine karar verdi. Sanıklar hakkındaki mahkûmiyet kararları, Askerî Yargıtay tarafından bozulmuştu.

Usûlsüzlük dâvâsı zaman aşımından düştü

Elaziğ’dakı 8. Kolordu Komutanlığı inşaat ihalesinde usulsüzlük yapıldığı iddiasına ilişkin olarak, eski Kolordu Komutanı emekli Korgeneral Ethem Erdağı ile emekli 2 albay hakkında devam eden dâvâ zaman aşımı dolayısıyla düştü. Edinilen bilgiye göre, dâvânın son celsesi, 30 Temmuz Cuma günü Genelkurmay Askerî Mahkemesinde görüldü. Askeri Mahkeme, eski 8. Kolordu Komutanı emekli Korgeneral Ethem Erdağı ile eski 8. Kolordu Komutanlığı Maliye Bütçe Şube Müdürü emekli Maliye Kıdemli Albay Yücel Boztuna ve İstihkâm Şube Müdürü emekli İstihkam Kıdemli Albay Erdoğan Yılmaz hakkındaki dâvâda, isnat edilen suç tarihinin 31 Aralık 2002 olduğuna dikkati çekti. Dava zaman aşımı süresinin 1 Temmuz 2010 itibarıyla dolduğunu göz önüne alan mahkeme, sanıklar hakkındaki davanın, 765 sayılı eski Türk Ceza Kanununun (TCK) 102. ve 104. maddeleri uyarınca düşürülmesine karar verdi. 8. Kolordu Komutanlığı’nda, 2002-2003 yıllarındaki inşaat ihalesine ilişkin davayı gören Genelkurmay Askeri Mahkemesi, emekli Korgeneral Erdağı’yı, ‘’görevi kötüye kullandığı’’ iddiasıyla 11 ay 25 gün hapis, 213 YTL adlî para ve 2 ay 28 gün memuriyetten men cezasına mahkûm etmişti. Sanıklardan emekli Albaylar Boztuna ve Yılmaz’ın da arasında bulunduğu 8 sanık daha Erdağı ile aynı hapis ve para cezasına çarptırılmış, sanık Nusret Altıncı dışındakilere ayrıca 2 ay 28 gün memuriyetten men cezası verilmişti. Bir sanık ise 10 ay 5 gün hapis, 182 YTL adli para ve 2 ay 15 gün memuriyetten men cezası almıştı. Mahkeme, bütün sanıklara verilen hapis cezalarını para cezasına çevirerek, para ve memuriyetten men cezalarını ertelemişti.

03.08.2010


 

Siyaset, zaman içerisinde çıkar yapılanmasına döndü

Yurt Partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan, siyasetin zaman içerisinde çıkar yapılanmasına döndüğünü gördüklerini söyledi.

Tantan, Konya Gazeteciler Cemiyetinde düzenlediği basın toplantısında, siyasetin zaman içerisinde çıkar yapılanmasına döndüğünü gördüklerini, Türkiye’nin bugün de halen aynı tabloyla karşı karşıya olduğunu ileri sürdü. Refah içerisinde, güvenilir, insanların sürekli zihinsel ve fiziki anlamda yönetim içinde olabileceği bir ülke olmak için karakterli, yüksek bir siyasî yapılar zincirine ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Tantan, ‘’Bugün parlamentoda bulunan partiler içinde çok düzgün, namuslu insanlar bulunmasına rağmen genel başkan ve etraflarının tutsaklığı bütün herkesi tutsak almış durumda. Bu dürüst insanlar, hareket ve kabiliyetlerini ülkenin ve halkın menfaatine yönlendiremiyor’’ dedi.

12 Eylülde yapılacak referanduma değinen Tantan, şöyle konuştu: ’’Darbe anayasası, ‘’12 Eylül Anayasası’ diye takdim ediliyor. Toplumda hemen hemen herkes yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu hep vurguluyor. Anayasa kabul edildiği günden bugüne kadar bütün siyasî partiler değiştire değiştire anayasanın bütün sistematiği, özü itibariyle tamamen boşalmış vaziyettedir. Ancak ‘darbe anayasasını kaldırıyoruz’ denilerek getirilen değişiklik Adalet ve Kalkınma Partisi’ni gelecekte yargılanmaktan kurtarmak için kamuoyuna takdim edilen bir değişiklik.’’

03.08.2010


 

E. Org. Çetin Doğan’ın tansiyonu düşmüyor

‘’Balyoz Planı’’ dâvâsı kapsamında hakkında yakalama emri bulunan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın, yapılan anjiyo sonucunda damarlarının birçoğunda tıkanıklık tesbit edildiği belirtildi.

Doğan’ın avukatı Celal Ülgen, bunun yanısıra Doğan’ın tansiyonunun 21’e kadar yükseldiğini, tansiyonda bir düzenlenme sağlanamadığını ve sürekli iniş çıkışların olduğunu belirterek, tansiyonun düzelmesi halinde, bundan sonraki süreci basınla paylaşacaklarını kaydetti.

03.08.2010


 

KEY’e 1.3 milyonluk yeni liste

Tasfiye Halindeki Emlâk Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, KEY hesaplarının tasfiyesi kapsamında, 1,3 milyon kişilik yeni listenin hazırlandığını bildirdi. Liste kapsamındaki kişilere 282 milyon lira ödenmesinin öngörüldüğünü kaydeden Sayın, ‘’Ödemelerin bu ay içinde yapılmasını bekliyoruz’’ dedi.

KEY ödemelerinde yeni liste hazırlandı

Tasfıye Halindeki Emlak Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarının tasfiyesi kapsamında, 1,3 milyon kişilik yeni listenin hazırlandığını bildirdi. Sayın, yaptığı açıklamada, kurumların Mart ayından sonra gönderdiği bilgiler üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda 1 milyon 309 bin 284 hak sahibini kapsayan bir liste hazırlandığını ve bunun Emlak Konut GYO’ya gönderildiğini söyledi. Liste kapsamındaki kişilere 282 milyon lira KEY parası ödenmesinin öngörüldüğünü kaydeden Sayın, ‘’Emlak Konut GYO’nun gerekli incelemeleri yapmasından sonra listeler Resmî Gazete’de yayımlanacak. Ödemelerin bu ay içinde yapılmasını bekliyoruz’’ dedi. Halen Tasfiye Halindeki Emlak Bankası KEY Birimi’nin, TC kimlik numarası çakışan 203 bin 445 kişilik bir liste üzerinde çalıştığını da açıklayan Zeki Sayın, ‘’Bu hatanın giderilmesi için çalışıyoruz. Sanıyorum en az 100 bin kişinin sorunu çözülebilecek. Bu durumda, ödeme yapılacak kişi sayısı 1,5 milyona yaklaşabilir’’ diye konuştu.

03.08.2010


 

SARIMSAK TARLALARINDA HIRSIZLIK NÖBETİ

SARIMSAK diyarı olarak bilinen Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde hasadı tamamlayan sarımsak üreticileri şimdi de tarlada kurutmaya bıraktığı ürünlerini hırsızlara karşı korumak için geceli gündüzlü nöbet tutuyor.

Son yıllarda Kastamonu’nun bazı bölgelerinde meydana gelen sarımsak hırsızlığı dolayısıyla aynı hezimeti yaşamak istemeyen çiftçiler çeşitli tedbirler aldı. Kimi çiftçiler tarlalarında çadırlar kurarak sarımsakların başında beklerken, kimileri de traktör römorklarını hayat alanına çevirerek ailece ürünlerini korumaya çalışıyor.

Ellerinde silâhlarla nöbet tutan çiftçilerden Arif Sönmez, kurumadan tarladan kaldırdıkları ürünlerin kısa ömürlü olduğu belirterek, hasat sonrası sarımsakların tarlalarda bir süre bekletildiğini söyledi. Yaklaşık 15 gün önce hasat yaptığını ve tonlarca sarımsağı tarlada kurumaya bıraktığını belirten Sönmez, kilosu 3 liradan alıcı bulan mahsulün hırsızların iştahını kabarttığını söyledi. Tarlada geceli gündüzlü nöbet tuttuklarını ifade eden Sönmez, ‘’Geçtiğimiz yıllarda bazı çiftçi arkadaşların başına gelen hırsızlık olaylarının bizim de başımıza gelmemesi için tarlada çoluk çocuk nöbet tutuyoruz. Tek amacımız binbir zahmetle ürettiğimiz sarımsağımızdan alın terimizin karşılığını alabilmek’’ dedi. Bademci köyü çiftçilerinden Cevdet Yılmaz da iki hafta önce hasada başladıklarını ve mahsullerini tarlada kurumaya bıraktıklarını anlatarak, sarımsaklarının çalınmaması için tarlada traktör römorklarında ve araba bagajlarında nöbetleşe uyuduklarını kaydetti. Afşar Köyünden Fahri Doğan ise önceki yıllarda bölgede yaşanan hırsızlık olayları dolayısıyla bir yıllık emeklerinin karşılığı olan ürünlerinin çalınmaması için akşam saatlerinden itibaren günün ilk ışıklarına kadar nöbet tuttuklarını dile getirdi.

03.08.2010


 

İzmir’den Kamerun’a sağlık köprüsü kuruldu

KAMERUN Sağlık Bakanlığının davetlisi olarak, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığının (TİKA) öncülüğünde bu ülkeye giden Ege Sağlık Gönüllüleri Derneğine (EGESADER) üye doktorlar, ülkedeki ilk diş kanal tedavisini yaptı. EGESADER Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Emin Şimşek, yazılı açıklamasında, 28 Temmuz’da geldikleri Kamerun’da 7 Ağustos’a kadar hizmet vereceklerini, 20 Türk doktorun Cite Verte, Biyem-Assi, Mfou District, Obala ve Mbalmayo hastanelerinde görev yaptığını belirtti.

Kamerun Sağlık Bakanı Andre Mama Fouda’nın davetlisi olarak ülkeye geldiklerini, yapacakları sağlık taramaları ve ameliyatların yanı sıra yerel doktorlar ile çalışarak sağlık alanında eğitim ve meslekî tecrübe paylaşımını öne çıkaracaklarını kaydeden Şimşek, Kamerun Sağlık Bakanlığının sağlık taraması boyunca kendilerine özel cip ve şoför tahsis etmesini Türkiye’nin dünya konjonktüründe geldiği olumlu noktanın sağlık alanında da görüldüğünün işareti olduğunu ifade etti.

Kamerun’a gelmeden birkaç gün önce kilise, cami, radyo ve yerel televizyon kanallarından Türk doktorlarının geleceği yönünde anonsların yapıldığını belirten Şimşek, açıklamasında şunları kaydetti: "5 hastanede ilk gün 800’e yakın hasta muayene ettik. Belirlemiş olduğumuz 7 bin hasta muayene hedefini 14 bin olarak revize ettik. Diş doktorlarımız Kamerun’da daha önce yapılmayan diş kanal tedavisini yaparak, bu işlemle Kamerun’un ilk kanal tedavisini gerçekleştirmiş oldu. 1 tona yakın ilâç, tıbbî malzemeler, bebek mamaları ve bebek bezleri insanî yardım olarak dağıtılmaya başlandı.’’

1. Kamerun Sağlık Organizasyonunda yer alan İzmir Sağlık İl Müdür Yardımcısı Dr. Güney Aktaş da çalıştıkları Mbalmayo Hastanesi’nde kendilerine tahsis edilen kliniğin anahtarının daha ilk günden kendilerine emanet edilmesini anlamlı bulduklarını ifade etti.

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi ve aynı zamanda KBB ve Baş-Boyun Kanserleri uzmanı Prof. Dr. Orhan Gazi Yiğitbaşı’nın da hasta muayenelerinin yanı sıra bu ülkedeki akademisyen ve uzman doktorlara, uzmanlık alanlarıyla ilgili Türkiye’de uyguladıkları son yöntem ve metotlar hakkında eğitim verdiği bildirildi.

03.08.2010


 

Üç orman yangını kontrol altına alındı

BOLU’NUN Göynük, Muğla’nın Fethiye ve Manisa’nın Demirci ilçelerindeki orman yangınları kontrol altına alındı. Göynük ilçesi Kaşıkçışıhlar köyü Sarıkaya Deresi mevkiinde 31 Temmuzda henüz belirlenemeyen sebeple çıkan yangının kontrol altına alındığı, soğutma çalışmalarının 15 hektar alanda sürdürüldüğü bildirildi. Bolu Orman Bölge Müdür Vekili Hasan Türkyılmaz, yangının sarp bir bölgede çıktığını, bu sebeple müdahalede zorlandıklarını ifade ederek, ‘’Soğutma çalışmalarına başladık’’ dedi. Türkyılmaz, yangının sebebinin araştırıldığını bildirdi. Muğla’nın Fethiye ilçesine ilçeye bağlı Yanıklar Köyü Çayboğazı mevkiinde ormanlık alanda sabah saatlerinde henüz belirlenemeyen sebeple iki ayrı noktada yangın çıktı. Fethiye Orman İşletme Müdürü Reşat Tunç, yangına Fethiye, Dalaman, Göcek Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı 12 arazöz, 100 orman işçisiyle müdahale ettiklerini söyledi. Tunç, ‘’Yangının ilk çıktığı yer yerleşim yerlerine çok yakın. Şu an kontrol altına alındı ve soğutma çalışmalarına başladık’’ diye konuştu. Manisa’nın Demirci ilçesine bağlı Örenköy yakınlarındaki ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı. Yangının 2,8 hektarlık alanda etkili olduğu öğrenildi.

03.08.2010


 

VAKIF ZEYTİNLİĞİNDE YANGIN

ANTALYA Ticaret Borsası’nın Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden 20 yıllığına kiraladığı Vakıf Zeytinliği’nde çıkan yangında, yaklaşık 15 dönümlük alanın zarar gördüğü bildirildi. Alınan bilgiye göre, Antalya şehir merkezindeki zeytinlikte henüz belirlenemeyen bir sebeple yangın başladı. Yangına Antalya Büyükşehir Belediye İtfaiyesi arazözleri ile Antalya Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait bir yangın söndürme uçağı, iki helikopter ve 2 arazöz katıldı. Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Emin Pehlivan, yaptığı açıklamada, yürütülen çalışmalarla yangının kontrol altına alındığını, bölgedeki soğutma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. Pehlivan, yangında yaklaşık 15 dönümlük alanın zarar gördüğünü belirterek, alanda yaklaşık 300 zeytin ağacının yandığını kaydetti. Yangının, zeytinliğin yola bakan bölümünde başladığına dikkati çeken Pehlivan, ‘’Yangında ateş kaynağı var. Yani yol kenarından başlamış ve içeri doğru sirayet etmiş. Yüzde 80, sigara izmariti olabilir diye düşünüyoruz’’ dedi.

03.08.2010


 

Gölete giren 2 kardeş boğuldu

KOCAELİ’NİN Gebze ilçesinde gölete giren 2 kardeş boğuldu. Alınan bilgiye göre Denizli Göleti çevresine piknik yapmak üzere gelen ailenin 2 çocuğu Ersin (11) ile Adnan Yılmaz (13) kardeşler serinlemek için gölete girdi. Bir süre yüzen çocuklar daha sonra gölette kayboldu. Jandarma ve İtfaiye ekiplerine haber verilmesinin ardından gölette arama çalışmaları başlatıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye dalgıçları 2 çocuğun cesedini göletten çıkardı. Çocukların cesetleri Gebze Belediyesi Mezarlığı morguna kaldırıldı.

03.08.2010


 

Yayla şenliğinde tribün çöktü: 1 ölü, 16 yaralı

SAMSUN’UN Alaçam ilçesinde düzenlenen Bafra Alaçamlılar Yayla Şenliği’nde seyircilerin bulunduğu tribünün çökmesi sonucu 1 kişi öldü, 16 kişi yaralandı.

Tepebölmesi Köyü, Hüseyindede mevkiinde Bafra Alaçamlılar Derneği’nce düzenlenen Bafra Alaçamlılar Yayla Şenliği’ne yoğun bir katılım oldu. Çok sayıda vatandaşın çıktığı tribünün çökmesi sonucu 80 yaşındaki Murat T. vefat ederken, 1’i ağır 16 kişi de yaralandı. Yaralıların bir kısmı şenlik alanında bekletilen 112 acil servis ambulansları ve jandarma araçları ile Alaçam ve Bafra ilçesi devlet hastanelerine kaldırılarak tedavi altına alındı.

03.08.2010


 

Siirt’te kaza: 1 ölü, 2 yaralı

SİİRT’İN Aydınlar ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 1 kişi ölürken, 2 kişi de ağır yaralandı. Edinilen bilgiye göre, Murat Metin Altunç yönetimindeki 56 AT 804 plâkalı otomobil, direksiyon hakimiyetinin yitirilmesi sonucu ilçe girişindeki aydınlatma direklerine çarptı. Kaza sonucu Remziye Alp (23) vefat eterken, Mehmet Hakan Danış (27) ile sürücü Murat Metin Altunç ağır yaralandı. Kaza dolayısıyla ilçe girişinde trafik bir süre aksadı. Yaralılar, Siirt Devlet Hastanesine kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

03.08.2010


 

Arkadaşına kızdı yangın çıkardı

OSMANİYE’DE aynı evde kalan iki bekar arkadaş arasında ‘’bulaşık yıkama’’ meselesinden tartışma çıktı. Tartışmanın ardından sinirlenen gençlerden biri, yangın çıkardığı iddiasıyla gözaltına alındı. Alınan bilgiye göre, Adnan Menderes Mahallesi Metin Tamer Sitesi’nde, aynı evde olarak oturan öğrenci Yunus Emre T. ile Osmaniye F Tipi Cezaevinde gardiyan olarak görev yapan Mehmet Ç, ‘’bulaşık yıkama’’ meselesinden tartıştı. Tartışmanın ardından evden ayrılan Yunus Emre T. bir süre sonra geri döndü ve evde yangın çıkardı.

03.08.2010


 

Afyonkarahisar’da tüm ilçelere birer baraj sözü

ÇEVRE ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, ‘’Afyonkarahisar’da tüm ilçelere birer baraj yapacağız. Bunun için de tüm çalışmalarımız devam ediyor’’ dedi. Bakan Eroğlu, Kızılören ve Sinanpaşa Belediye Başkanlıkları ile AKP ilçe teşkilatlarını ziyaret etti. Kızılören Belediyesini ziyaretinde belediye önünde toplanan vatandaşlara seslenen Bakan Eroğlu, hükümetinin verdiği tüm sözleri yerine getirmeye de devam edeceğini belirtti. Eroğlu,’’Afyonkarahisar’da tüm ilçelere birer baraj yapacağız. Bunun için de tüm çalışmalarımız devam ediyor. Kızılören’in yıllardır konuşulan ama bir türlü yapılamayan barajın aralık ayında temelini atacağız’ diye konuştu.

03.08.2010


 

Yağmur duâsı

Rusya Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill ülkenin dört bir yanında devam eden yangınların durması ve yağmur için halkı duâya çağırdı. Kiliselerle birlikte harekete geçen inananlar, yağmur yağması için kırlarda toplanarak dua ettiler. Kirill, “Toprağımıza yağmurun inmesi için tüm inananları duaya dâvet ediyorum” dedi.

Kilise yağmur duâsına çıktı

Rusya Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill ülkenin dört bir yanında devam eden yangınların durması ve yağmur için halkı duaya çağırdı. Kiliselerle birlikte harekete geçen inananlar, 30’dan fazla insanın öldüğü yangınların sona ermesi ve yağmur yağması için kırsallarda toplanarak dua etti. Mevsim normallerinin çok üzerinde seyreden sıcaklara dikkati çeken Kirill, yangınların en çok etkilendiği Nijni Novgorod bölgesinde incelemelerde bulundu. Burada inananlarla birlikte dua eden Kirill, “Ülkemize keder ve üzüntü hakim. Yaşamını yitirenler var. Yüzlerce aile evlerini kaybetti. Aralarında çocukların da olduğu binlerce kişi korumasız kaldı” değerlendirmesinde bulundu. Kirill, “Toprağımıza yağmurun inmesi için tüm inananları duaya dâvet ediyorum” dedi.

Mevsim normallerinin çok üzerinde seyreden hava sıcaklıkları sebebi ile çıkan yangınlar genişlemeye devam ediyor. Son olarak Olağanüstü Hal Bakanlığı’nın verilerine göre 771 ayrı bölgede yangınlar sürüyor. Rusya’nın 14 ayrı bölgesinde etkili olan yangınlar sebebiyle bin 875 konut kül oldu. Toplam zarar ise 4,6 milyar ruble (150 milyon dolar). 1972’den bu yana en kurak yaz mevsiminin yaşandığı ülkede, son beş haftadır hava sıcaklıkları 35 derecenin üzerinde. Önümüzdeki günlerde de kısa sürede hava sıcaklıklarının düşmesi beklenmiyor.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin bütçeden 5 milyar ruble (165 milyon dolar) bütçe ayrılmasını istedi. Evleri yok olan aileler için 3 milyon ruble (100 bin dolar) ve ölenler için de 1 milyon ruble (33 bin dolar) ödeme yapılacak. Putin, yok olan kasabaların yeniden inşası için 1 Kasım’a kadar süre tanıdı. İnterfax Basın Merkezinde geçen hafta düzenlenen toplantıda konuşma yapan Rus Ortodoks Kilisesi Toplum İlişkileri Sorumlusu Vsevolod Çaplin, sıcaklıkların kendiliğinden gelmediğinin düşünülmesi gerektiğini söyledi. Çaplin, “İnsanlar şunu anlıyor: Acaba doğru yaşıyor muyuz? Birbirimize yardım ediyor muyuz?” sorusunu yöneltmişti. Aşırı sıcaklığın insanlara acziyetlerini hatırlattığının altını çizen Çaplin, “Ara sıra bazı gazetelerde sıcaklık Allah’ın insanlara gönderdiği ceza olarak verilmeye çalışılıyor. Bu çok basit bir yaklaşım. Bence bu konuya böyle bakılmamalı. Bu tabiî ki bir ceza değil, ancak insan ahireti de unutmamalı” şeklinde konuşmuştu.

03.08.2010


 

3,5 saniyede 95 km’ye çıkıyor

ElazIğ’da sanayi sitesinde üretilen ve elektrik enerjisiyle çalışan ‘Çelebi’ isimli prototip ile hız denemesi yapıldı.

2 beygir güç ve 4 bin devir elektrik motorlarıyla çalışan prototip, 95 kilometre hıza yaklaşık 3,5 saniyede ulaştı. Torna atölyesinde ilköğretim öğretmenlerinden Ramazan Eryıldız, Hikmet Doğan ve sanayi sitesinde tekniker olarak çalışan iş adamı Hikmet Koşar tarafından yapılan elektrikli araba kısa sürede ulaştığı hız ile görenleri hayretler içinde bıraktı. Deneme sürüşünde, Çelebi isimli prototiple son model spor bir otomobille yarıştırıldı. Yapılan gösterinin ardından, basın mensuplarına açıklama yapan aracın mucitlerinden Hikmet Koşar isimli esnaf, organizasyonun amacının, protatipin kısa sürede ne kadar sür'ate kavuştuğunu göstermek olduğunu söyledi.

03.08.2010


 

Gökyüzü internet ağı ile donatılıyor

Rekabet edebilmek için müşteri odaklı hizmetlerini genişletme çalışmaları sürdüren havayolları şirketleri, uçaklarda kablosuz internet hizmetini kurmak ya da yaygınlaştırmak için çalışmalarını sürdürüyor.

In-Stat şirketinin raporundan derlenen bilgilere göre, hali hazırda bazı şirketler tarafından verilen söz konusu hizmet, ivme kazanacak ve küresel ölçekte uçaklarda genişbant alet yatırımları 2013 yılında 500 milyon dolara ulaşacak. Rapora göre bu yıl sonu itibarıyla yaklaşık 2 bin uçakta, kablosuz internet hizmeti sunulmuş olacak. Söz konusu raporda mevcut internet erişim ücretlerinin ise yüksek olduğuna işaret edilerek, yolcuların bu hizmeti kullanabilmeleri için fiyatların düşürülmesi gerektiği kaydedildi.

03.08.2010


 

Japonlar döneri sevdi

Japonya’da, ana malzemesi çiğ balık ve pirinç olan geleneksel yemek ‘’suşi’’ye alternatif sunan Türk dönercilerin sayısının her geçen gün arttığı bildirildi.

Başşehir Tokyo’da yoğunlaşan onlarca döner ustasından birisi olan Birol Gündüz, 10 yıl önce Japonya’ya geldiğini söyledi. Çiğ balık ve pirincin ana malzemeyi oluşturduğu suşinin Japonlar’ın ana yemeği olduğunu, ayrıca ziyarete gelenlerin de severek tükettiğini belirten Birol Gündüz, ‘’Bu yüzden suşi seven, damak tadı Türkler’le benzerlik bile taşıyamayan Japonlar, dönere kolay alışmadı’’ dedi.

03.08.2010


 

Pandaların sayısı arttı

Çİn’İn Sichuan eyaletinde, tabiî ortamda yaşayan pandaların sayısının son 30 yılda yüzde 33 artarak bin 206’yı bulduğu bildirildi. Şinhua ajansının haberine göre, Sichuan’daki dağlarda yaşayan pandalar bütün ülkedekilerin yüzde 76’sını oluşturuyor. Wolong ve Çengdu’daki araştırma merkezlerinde 246 panda bulunuyor. Çinli uzmanlar, “utangaç” oldukları için soyları tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan pandaların yetiştirilmesinde son yıllarda başarı kaydedildiğini ifade etti. Çin Ormancılık İdaresi, 2004 yılında 1590’ı tabiî ortamda, 161’i ise koruma altında olmak üzere Çin’de 1751 panda bulunduğunu açıklamıştı.

03.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.