03 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Fatih’in, ‘’Bogomilleri” İslâma dâvet ettiği meydanda festival

Fatıh Sultan Mehmed’in Bosna-Hersek’i fethi sırasında, daha önce Hristiyanlığın Bogomil mezhebine mensup Bosna halkını İslâm’a davet ettiği meydanda, geleneksel festival düzenlendi.

Zenitsa kenti yakınlarındaki 1200 metre rakımlı Lastavitsa yaylasında düzenlenen festivale, Zenica Müftüsü Eyüp Dautoviç, Tuzla Müftüsü Hüseyin Kavazoviç ile ülkenin değişik yerlerinden gelen 10 bine yakın Boşnak katıldı. Festival kapsamında Türkçe mevlüt okundu, cemaatle öğle namazı kılındı ve dua edildi. Festivalde ayrıca gülle atma, çuval içinde koşma, ip çekme gibi yarışmalar da yapıldı.

Zenitsa Müftüsü Eyüp Dautoviç, törende yaptığı konuşmada, Müslüman olmalarını sağlayan Fatih Sultan Mehmed’e minnet borçları olduğunu ve onun kalplerinde sevgisinin ayrı olduğunu belirtti. Dautoviç, şu anda Boşnakların yaşadıkları topraklarda birçok sıkıntıları bulunduğunu ifade ederek, bu sorunların birlik ve beraberlik içinde, hayatın her alanında aktif olunarak aşılacağını vurguladı.

Zenitsa Müftülüğü de, bu yıl festivalin gerçekleşmesine destek olan kişilere ödül verdi. ‘’Kulin Ban’’ (İlk Bosna kralı) ödülü Zenitsa-Doboy Kanton Başkanı Miralem Galiyaşeviç’e, ‘’Fatih Sultan Mehmed’’ ödülü ise İlahiyatçı Prof. Dr. Mahmut Karaliç’e verildi.

1000 YILI AŞKIN SÜREDİR DEVAM EDEN FESTİVALİN HİKÂYESİ

Bosnalılar, Lastavitsa yaylasında bin yılı aşkın süredir özgürce düşüncelerini paylaşıyor, maneviyatlarını zenginleştiriyor ve Allah’a verdiği nimetler için şükranda bulunuyor.

Orta Çağ’da Bosna Krallığı’nda yaşayan Bogomil mezhebi (Boşnakların İslâmiyetten önce mensubu oldukları Hristiyanlığın tek Tanrı’yı kabul eden mezhebi) mensupları, her yıl Ağustos ayının ilk haftasında Lastavitsa yaylasında bir araya gelerek bu etkinliği düzenliyordu. Bosna-Hersek’i 1463 yılında fetheden Fatih Sultan Mehmed’in, ordusuyla birlikte bu etkinliğin düzenlendiği alana gelerek, burada toplanan Bogomilleri İslâmiyet’e davet etti.

Bu meydanda büyük çoğunluğu İslâmiyet’i kabul eden Bosna halkı, Fatih’ten her yıl yine Lastavitsa’da toplanıp sohbet ve dua edebilme izni istiyor. Fatih’in izin vermesi üzerine Bosna halkı İslâmiyet’ten önce gerçekleştirdikleri etkinliği, geleneksel olarak halen devam ettiriyor.

03.08.2010


 

Yaylalardan sadece anılarla ayrılmalı

RİZE Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, ‘’Yaylalardan sadece anılarımızla ayrılmalıyız, buralardan hiçbir şey koparmamalıyız’’ dedi.

Rize’nin İkizdere ilçesindeki Anzer Yaylası’nda Anzer Ballı Köy Kalkınma Kooperatifi’nce düzenlenen 7. Anzer Balı, Kültür ve Turizm Şenliğine Vali Hacımüftüoğlu’nun yanı sıra Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, İkizdere Belediye Başkanı Hasan Kösoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, Anzer Bal Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır, davetliler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Vali Hacımüftüoğlu, burada yaptığı konuşmada, kedisinin de Karadeniz yöresinin yaylarında büyüdüğünü belirterek, ‘’Karadeniz’deki yaylaların doğal güzellikleri ve kültürel yapısı çok farklı. Buraları koruyarak, kollayarak yaşatmalıyız. Hepinizden söz istiyorum, buraları koruyacağınıza bana söz veriyor musunuz?’’ diye konuştu.

Yaylaların, bugünün yetişkinlerine çocukların emaneti olduğunu vurgulayan Vali Hacımüftüoğlu, ‘’Gelecek kuşaklara buraları en doğal şekliyle bırakmalıyız. Getirdiklerimizi buralarda bırakmamalıyız, mutlaka geriye götürmeliyiz. Yaylalardan sadece anılarımızla ayrılmalıyız, buralardan hiçbir şey koparmamalıyız’’ dedi.

Konuşmaların ardından festival kapsamında gerçekleştirilen Anzer Balı Güzeli Yarışması’na 11 çocuk katıldı. Yarışmada ilk üçe giren Rümeysa Maşalacı, Melisa Lezgioğlu ve Edanur Koçal’a, para ödülü verildi. Şenlikte, 2010 ürünü 1 kilogram Anzer balı açık artırmayla satışa çıkarıldı. Açık artırma sonucunda iş adamı Bayram Yılmaz, 1 kilogram Anzer balını 6 bin 500 liraya satın aldı. Ancak daha sonra Yılmaz’ın balı almaktan vazgeçmesi üzerine, açık artırmaya devam edildi.

Açık arttırma sonucunda Anzer Ballı Köy Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır, Başkan Yardımcısı Şaban Hapeloğlu ve yönetim kurulu üyesi Osman Civelek, ortak olarak 1 kilogram balı 10 bin liraya satın aldı. Şenlik, İsmail Türüt ve bazı yöre sanatçılarının konserleri ve halk oyunu gösterisiyle sona erdi.

03.08.2010


 

Sivaslılar Kültür Şöleninde buluştu

SİVAS Dört Eylül Kültür ve Yardımlaşma Derneği (DEKDER) tarafından düzenlenen ‘Sivas Kültür Şöleni’nde davetliler hoş vakitler geçirdi.

Gecenin sonunda, Sivas’a ve dernek faaliyetlerine katkıda bulunanlar ödüllendirildi. Sivas’ta aşıklık geleneği, DEKDER tarafından düzenlenen ‘Sivas Kültür Şöleni’nde tekrar canlandı. Sivas Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen şölende konuşan Dernek Başkanı Elvan Cantemur, isminde ‘kültür’ ibaresi olan bir dernek olarak kent kültürünü ve sanatını vatandaşlarla buluşturmak istediklerini söyledi. Cantemur, katılımcılara teşekkür etti. Sivas Kültür Şöleni gecesinde, Sivas Fasıl Heyeti Aşıklar ve Halk Oyunları Derneği üyesi aşıklar ve şairler sahne aldı. Aşıklar, seslendirdikleri güzellemelerle davetlilerin beğenisini topladı. Sivas Kültür Şöleni programında, Vali Yardımcısı, İsmail Koşum, Emniyet Müdürü Ahmet Kemal Seyhan, Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, Tarım İl Müdürü Mehmet Beykaya, Ziraat Odası Başkanı Durmuş Şeker, Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, Sağlık Müdürü Vakkas Özmercan ve MÜSİAD Sivas Şubesi Başkanı Tahir Kavdır hazır bulundu.

03.08.2010


 

“Renk, Işık, Görkem” sergisi uzatıldı

TBMM Millî Saraylar Daire Başkanlığı Dolmabahçe Sanat Galerisinde 12 Haziran’da açılan “Renk, Işık Görkem; Millî Saraylar Tablo Koleksiyonundan Seçmeler” tablo sergisi 5 Eylül 2010 tarihine kadar uzatıldı.

Millî Saraylar Daire Başkanlığı Tablo Koleksiyonundan seçilen ve çoğunluğu ilk kez görücüye çıkan 43 tablonun yer aldığı sergide, İvan Kostantinoviç Ayvazovski, Gustave Boulanger,Jean-Leon Gerome, Fausto Zonaro, Max Schmidt, Joseph Coomans, Hüseyin Zeki Paşa, Hoca Ali Rıza, Şeker Ahmet Paşa, Süleyman Seyyid, Halid Naci, Osman Hamdi ve Halife Abdulmecid Efendi gibi ünlü ressamların eserlerinden oluşan seçkin bir koleksiyon izleyicilerin beğenisine sunuluyor. Sergi, Dolmabahçe Sanat Galerisinde 5 Eylül 2010 tarihine kadar Pazartesi- Perşembe günleri hariç diğer günler 09.30-17.30 saatleri arasında ücretsiz olarak gezilebilecek.

03.08.2010


 

Tarihî Zil Kale’de restorasyon

ÇAMLIHEMŞİN Kaymakamı İsmail Çiçek, tarihî Zil Kale’de yaklaşık 2 yıldır süren restorasyon çalışmalarını 1 ay içinde tamamlayıp, kaleyi ziyaretçilerin hizmetine açmayı planladıklarını bildirdi.

Çiçek, yaptığı açıklamada, 13. yüzyılda bölgede yaşayan Komenler tarafından yapıldığı tahmin edilen, Cenevizliler başta olmak üzere Rumlar ve Osmanlı tarafından 1800’lü yılların sonuna kadar kullanılan Zil Kale’de restorasyon çalışmasının sürdüğünü belirtti. Bulunduğu vadide dereden 750 metre yükseklikte olan Zil Kale’nin 7 kat ve 8 burçtan oluştuğunu ifade eden Çiçek, ‘’Kültür varlıklarını korumak için çaba gösteriyoruz. UNESCO, bu tür yapıları bütün insanların ortak mirası kabul ediyor. Bu tür tarihi eserleri korumak ve onarmak bizim için önemli. Bu nedenle biz de 600 yıllık tarihi olan bu eserimize önem veriyoruz’’ dedi.

03.08.2010


 

Kur’ân-ı Kerim’i en güzel şekilde okumak için yarıştılar

ANKARA’NIN Şereflikoçhisar İlçe Müftülüğü Yaz Kur'ân Kursu öğrencileri arası bilgi yarışması düzenledi. Kur’ân-ı Kerim öğrenmek için kurslara gelen öğrenci kategorileri arasında yapılan yarışmalarda dereceye giren birincilerin yarıştığı yarışmada kursiyerler en iyi olmak için mücadele etti.

Kur’ân-ı Kerim’i öğretmenin yanında onu sevmek ve anlamanın önemli olduğunu söyleyen Şereflikoçhisar Müftüsü Hüseyin Can, yapılan yarışmalarla öğrenilen bilgilerin pekiştirildiğini söyledi. Can, köy, kasaba ve merkez camilerin Kur’ân kurslarında kurs gören çocukların yarışmalara tabi tutulduğunu ve buralarda birinci olan kursiyerlerle oluşturulan 7 ayrı grupta çocukların yarıştıklarını söyleyerek, ‘’Bu kurslarda amacımız sıkmadan çocuklara Kur’ân eğitimi vermekti. Bunun için kurslarımızı sosyal aktivitelerle zenginleştirdik. Çocuklara kursun yanında spor müsabakaları, gezi ve yarışmalar gibi aktiviteler koyduk. Bundan da başarılı olduk. Kursa gelen tüm çocuklarımız Kur'ân-ı Kerim’i öğrendiler. Biz de onları çeşitli hediyelerle ödüllendireceğiz’ şeklinde konuştu. Şereflikoçhisar genelinde 60 camide Kur’ân kursu veriliyor.

03.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.