04 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

“TERAVİH-İ ENDERUN” 10 AĞUSTOS’TA BAŞLIYOR

‘’Unutulan Bir İstanbul Ritüeli: Teravih-i Enderun ve Cumhur Müezzinliği’’, 10 Ağustos Salı günü Sultanahmet Camii’nde teravih namazı ile başlayıp İstanbul’un 29 farklı camisinde Ramazan ayı boyunca devam edecek.

İSTANBUL 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansı Klâsik Türk Müziği Yönetmenliği projelerinden, ‘’Unutulan Bir İstanbul Ritüeli: Teravih-i Enderun ve Cumhur Müezzinliği’’, İstanbul’un 29 farklı camisinde Ramazan ayı boyunca devam edecek.

AKB Ajansından yapılan yazılı açıklamada, etkinliğin, İstanbul Müftülüğünün desteğiyle 10 Ağustos Salı günü Sultanahmet Camii’nde teravih namazı ile başlayacağı belirtildi.

Bugün, ancak tek tük uygulayıcısıyla ulaşarak, çok kısıtlı bir çevrede tanınabilen, cami musikîsi ile şekillenen ‘’cumhur müezzinliği’’nin, AKB Ajansı Klâsik Türk Müziği Yönetmenliği tarafından yeniden gündeme taşındığı bildirilen açıklamada, ‘’Unutulan Bir İstanbul Ritüeli: Teravih-i Enderun ve Cumhur Müezzinliği’’ projesinin hayata geçirilmesiyle, bir yüzyılı aşan bir kopuş sürecinin ardından, ‘’Enderun usûlü teravih ve cumhur müezzinliği’’ başlığıyla özetlenebilecek teravih namazı ibadetinin ‘’İstanbul şehir medeniyeti’’ ekseninde sanatsal bir şölene dönüşebildiğinin gözler önüne serileceği kaydedildi.

Projenin son faaliyetinin de Sultanahmet Camisi’nde uygulanacak bayram namazı ritüeli olacağı ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

‘’Toplam 30 etkinlikten oluşan projenin her adımı görüntülü ve sesli olarak kayıt altına alınacak ve elde edilen DVD’lere ek olarak bir eğitim kitabı Diyanet örgütü aracılığıyla bütün il ve ilçe müftülükleriyle yurt dışındaki birimlere ve ilahiyat fakültelerine ücretsiz dağıtılarak, ‘Enderun usûlü teravih ve cumhur müezzinliği’nin ülke genelinde öğretilmesi ve uygulanması için eğitim altyapısı oluşturulmuş olacak.’’

04.08.2010


 

Bâbıâli Sohbetleri’ne Ramazan molası

EDEBİYAT Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin (ESKADER) “Bâbıâli Sohbetleri”nin 23’ncüsü bu hafta gerçekleşiyor.

Prof. Dr. Orhan Gedikli’nin konuk olacağı toplantı, yarın Cağaloğlu’ndaki Timaş Kitap Kahve’de saat 18.00’de başlayacak. Toplantıda Prof. Dr. Orhan Gedikli, “Türkistan’dan Dünyaya Yayılan Türk Medeniyeti” konulu sohbetini yapacak. Yıllardan beri özellikle Asya’daki Türk devletlerini defalarca ziyaret eden Gedikli, seyahatlerinin intibalarını, düşüncelerini ve görüşmelerinin sonuçlarını dinleyicileriyle paylaşacak. Gedikli, Türkistan’dan bütün dünyaya yayılan Türk medeniyetinin temel unsurlarını anlatacak. Sanatalemi.net’in katkılarıyla düzenlenen Bâbıâli Sohbetleri’ne iştirak eden dinleyiciler, konuşmacılara soru sorabiliyor, ele alınan konuya katkıda bulunabiliyorlar. “Bâbıâli Sohbetleri”, Ramazan Ayı’nda mola verecek ve bayramdan sonra 16 Eylül Perşembe günü sohbetler devam edecektir.

04.08.2010


 

Çınarlıdere’de fayton keyfi başlıyor

KOCAELİ Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmalarla Kocaelililer’in değişmez mekânı olmaya başlayan Çınarlıdere’de şimdi de fayton keyfi yaşanacak.

Vatandaşların hafta sonlarında aileleriyle birlikte serinlemeye, piknik yapmaya gittiği favori mekânlarından biri haline gelmeye başlayan Derince’ye bağlı Çınarlıdere’de şimdide fayton keyfi başlıyor. Önümüzdeki günlerde Çınarlıdere’ye gidenler buradaki faytonlarla gezi yapabilecek. Bununla ilgili çalışmalara hafta sonunda Çınarlıdere’de düzenlenen yürüyüşe katılan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da yakından inceledi. Başkan Karaosmanoğlu, hafta sonunda kalabalık bir grupla birlikte Çınarlıdere’de yürüyüş yaptı. Yürüyüşe Derince Belediye Başkanı Aziz Alemdar ile Kartepe Belediye Başkanı Şükrü Karabalık da katıldı.

04.08.2010


 

Koleksiyonerim.com’da porselen saflığı

KOLEKSİYONERLERİN buluşma noktası haline gelen www.koleksiyonerim.com Ağustos ayı konsepti ile koleksiyonerleri “Porselen” in doğallığıyla büyülüyor.

Marco Polo’nun Çin’den getirdiği ürünlerine verdiği İtalyanca bir cins midye anlamında “Porcella” kelimesiyle anılan, yüzyıllardır sağlığın ve zarafetin simgesi “Porselen” ler, Ağustos ayında Koleksiyonerim.com’da tutkunlarıyla buluşuyor. Vazodan bibloya, tabaktan pipoya, şamdandan fincana farklı ve göz dolduran desenlere sahip porselen objeler ile evinizi süsleyebilirsiniz.

04.08.2010


 

Gözyaşlarınız ‘ebru’ya dönüşsün

GAZİ Üniversitesi Gönüllü Avrupa Girişim Topluluğu (GAGİT) tarafından koordine edilen ve Türk Ulusal Ajansı tarafından finanse edilen “Don’t make me cry anymore! / Artık Beni Ağlatma!” adlı AB Eylem 1.2 gençlik projesi kapsamında 6 Ağustos’a kadar engelli gençler ebru san'atını öğrenecek.

Romanya’dan ASER ve Türkiye’den TEDAY’ın ortak olduğu proje kapsamında engelli gençler ile beraber Türk ve yabancılardan oluşan toplam 15 genç ebru çalışmaları yapacak ve bu çalışmalarını bir sergi ile Etimesgut halkına tanıtacaklar. Özellikle engellilerde kadına şiddet’in önüne geçebilmek ve engellilerde sosyalleşmenin önemine vurgu yapabilmek adına bu projeyi hayata geçiren GAGİT, düzenlediği ebru kursunun yanı sıra engelli gençlerle beraber kısa film çekimi, ağaçlandırma faaliyetleri ve Ankara gezisi gibi aktiviteleri de gerçekleştireceklerdir. Pprojeye ilişkin detaylar ve gelişmeler ise www.gagit.info ve www.dontmakemecry.org internet adreslerinden ulaşılabilir.

04.08.2010


 

Carousel’de Ramazan yine farklı

CAROUSEL’DE Alışveriş ve Yaşam Merkezi Ramazan Ayı’nda düzenlediği faaliyetlerle ziyaretçilerine keyif ve huzur dolu anlar yaşatacak.

Carousel Alışveriş ve Yaşam Merkezi, Ramazan ayı boyunca gerçekleştireceği “Ramazan Şenlikleri” ile sizleri eski Ramazan Günleri’ne götürüyor. 11 ayın sultanı Ramazan ayı boyunca her hafta sonu gerçekleştirilecek şenlikler, 7’den 70’e herkese hitap edecek. Carousel haftasonları 16:30 – 20:00 saatleri arasında, geçmişten günümüze Ramazan’ın simgesi haline gelen, güldürürken düşündüren Hacivat ve Karagöz gölge oyunu ile çocuklarınıza Ramazan kültürünü aşılarken, sizleri de çocukluğunuzdaki Ramazanlara götürecek.

04.08.2010


 

İBB Şehir Tiyatroları, Makedonya’da

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, yurtdışına düzenlediği turnelerle izleyicilerle buluşmaya devam ediyor.

İBB Şehir Tiyatroları, Makedonya’ya gerçekleştireceği turnede, Özen Yula’nın yazdığı, M. Nurullah Tuncer’in yönettiği Dünyanın Ortasında Bir Yer adlı oyunla izleyicilerin karşısına çıkacak. Dünyanın Ortasında Bir Yer, 6 Ağustos 2010 Cuma günü saat 21.00’de, Ohrid’te Grigor Prlicev Ohrid Belediyesi Kültür Evi’nde sahnelenecek. Prömiyeri 24 Mart 2010 tarihinde gerçekleşen Dünyanın Ortasında Bir Yer, törelerin, söylencelerin, toprağa dayalı gücün egemen olduğu yörelerin öyküsünü kadınların yaşadıkları üzerinden anlatıyor ve bireylerin ilişkilerindeki öç kavramına dayalı çatışmaları sunuyor.

04.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.