08 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Gemilerde vahşet izleri hâlâ duruyor

İsrail’in 31 Mayıs’ta Gazze yardım filosuna düzenlediği operasyon sonrasında el koyduğu üç Türk gemisinden ‘’Mavi Marmara,’’ ‘’Ocean Ergün’’ römorkörü eşliğinde Hatay’ın İskenderun Limanına geldi. Gemide vahşetin izlerinin görüldüğü bildirildi.

TAHRİP EDİLMİŞ BİR HALDE GELDİ

Gemİnİn içinde yığınlar halinde kümelenmiş giysilerin bulunduğunu, bunlar arasında kanlı olanları da gördüğünü anlatan bir işçi, kaptan köşkündeki seyir cihazlarının da tamamının tahrip edilmiş durumda olduğunu belirtti.

GEMİLER TÜRKİYE’DE

İSRAİL'İN İsrail’in 31 Mayıs’ta Gazze yardım filosuna düzenlediği operasyon sonrasında el koyduğu 3 Türk gemisinden ‘’Mavi Marmara’’, ‘’Ocean Ergün’’ römorkörü eşliğinde Hatay’ın İskenderun Limanı’na geldi. İsrail’in Hayfa Limanı’ndan önceki gün hareket eden ‘’Ocean Ergün’’ römorkörünün çektiği ‘’Mavi Marmara’’ için limanda geniş güvenlik önlemleri alındı. Kaptan köşkündeki bir camın üzerinde kurşun izlerinin görüldüğü gemiye, liman çalışanlarının dışında hiç kimse alınmadı. ‘’Doğançay 20’’ römorkörünün çektiği ‘’DefneY’’ gemisi önceki gece gelmişti. ‘’Gazze’’ gemisinin de ‘’Söndüren 7’’ römorkörünün eşliğinde öğle saatlerinde Türkiye’ye geldi. Gemilerin, 9 Ağustos Pazartesi günü savcılık ve ilgili yetkililer tarafından inceleneceği, sigorta ve eksper firmalarının da hasar tespiti yapacağı, Birleşmiş Milletler heyetinin de incelemelerde bulunacağı bildirildi.

VAHŞETİN İZLERİ DURUYOR

Türkiye’ye gelen üç gemiden ‘’Mavi Marmara’’da vahşetin izlerinin görüldüğü bildirildi. İskenderun Limanı’na ‘’Ocean Ergün’’ römorkörünün eşliğinde ulaşan ‘’Mavi Marmara’’ gemisine görevlilerin dışında hiç kimse alınmıyor. İskenderun Cumhuriyet Savcısı Mustafa Özcan’ın, limana gelerek, rıhtımdan gemiyi bir süre uzaktan inceledikten sonra geri döndüğü gözlenirken, inceleme ve araştırmalar bitinceye kadar gemiye görevlilerin dışında hiç kimsenin alınmayacağı öğrenildi.

Bu arada, geminin rıhtıma demir atmasını sağlamak amacıyla gemiye çıkan görevliler arasında bulunan bir işçi, gemide vahşetin izlerinin görüldüğünü söyledi. Geminin içinde yığınlar halinde kümelenmiş giysilerin bulunduğunu, bunlar arasında kanlı olanları da gördüğünü anlatan işçi, kaptan köşkündeki seyir cihazlarının da tamamının tahrip edilmiş durumda olduğunu belirtti. Gemide can yeleklerinin bulunduğunu, tüm çekmecelerin ve dolapların karıştırılmış, yolcu eşyalarının da etrafa saçılmış olduğunu ifade eden işçi, ‘’Gemide yolculara ait gıda ürünlerinin bozulması nedeniyle çok ağır bir koku var. Gemide yolcuların, operasyon öncesinde demledikleri ancak yarısı içilmemiş çaydanlıkları bile halen duruyor’’ dedi.

Bu arada gemiye dışarıdan bakıldığında, geminin üzerinde yardım gemisi olduğunu belirten afişlerin sökülmüş, İHH logosunun da yırtılmış olduğu görülüyor.

DEFNE Y, RÖMORKÖR

YARDIMIYLA GELDİ

İskenderun Liman İşletme Müdürü Cumhur Öztürkler, İskenderun Limanı’na gelen Gazze’ye yardım götüren gemilerden DefneY’nin makinelerinin kapalı olduğunu, elektrik sisteminin çalışmadığını belirterek, ‘’Tamamen römorkörler marifetiyle yanaştırdık’’ dedi. Öztürkler, geminin limana yanaştırılması işlemleri sonrası yaptığı açıklamada, İsrail’in Hayfa Limanı’ndan önceki gün TSİ ile 17.30’da hareket eden ‘’Doğançay 20’’ römorkörünün çektiği DefneY gemisinin, güvenli şekilde limana yanaştığını kaydetti. Geminin etrafını bariyerlerle çevirip, emniyet tedbirleri aldıklarını belirten Öztürkler, ‘’DefneY gemisinde makineler kapalı, elektrik sistemi ve ırgatlar çalışmıyor. Tamamen römorkörler marifetiyle yanaştırdık’’ dedi.

08.08.2010


 

Güney Asya sellere teslim

HİNDİSTAN'IN Cammu Keşmir eyaletinde şiddetli yağışların yol açtığı sel felaketinde ölenlerin sayısı 130’a yükseldi.

Eyalet polis müdürü Kuldeep Hoda, Ladah bölgesinde çökmüş evlerin altında 27 kişinin cesedinin daha bulunmasıyla, ölü sayısının 130’a çıktığını, yaralı sayısının ise 400 olduğunu söyledi. Yetkililer, yağmurun durduğu bölgede binlerce asker, polis ve paramiliterin kurtarma çalışmalarını yoğunlaştırdığını, yolların ve enkazın temizlendiğini, havaalanı ve bazı dükkanların yeniden açıldığını ifade etti. Bu arada, sel felaketi sırasında CammuKeşmir’in gözde tatil merkezi durumundaki Ladah’da 2 bin kadar yabancı turist olduğu bildirilirken, ölenler arasında yabancıların olup olmadığı hakkında bilgi verilmedi.

Polisin selde çoğu Avrupalı 100 kadar yabancı turistin de bulunduğu 150 kişiyi kurtardığı kaydedildi.

08.08.2010


 

Pakistan’da felâketin boyutları büyüyor

PAKİSTAN'IN kuzeyinde etkili olan yağışların güneye inmeye başlamasıyla Pencap Ovası ve İndus Nehri Vadisi sular altında kaldı.

Pencap eyaletinde daha önce uyarılar yapıldığı ve halkın büyük bölümü tehlikeli bölgelerden tahliye edilmiş olduğu için, can kaybı endişe edildiği boyutta olmadı. Pencap eyaletinde son 36 saatte 50 kişi öldü, 70 kişi de kayboldu.

Eyalet Başbakanı Şahbaz Şerif gün boyunca helikopterle havadan incelemelerde bulundu. Şerif daha sonra basına yaptığı açıklamada, 400 köyün tamamen sular altında kaldığının tespit edildiğini söyledi. Ulusal Afet Koordinasyon Başkanı General Nedim Ahmed de açıklamasında, sadece Pencap eyaletinde 9 milyon kişinin evsiz kaldığını belirterek, “2005’teki büyük depremde dünyadan 1,5 milyar dolarlık yardım talep ettiklerini” hatırlattı. Ahmed, bu kez “2,5 milyar dolarlık yardıma ihtiyaçlarının olduğunu” kaydederek, felaketin boyutunu gözler önüne serdi. Pencap eyaletindeki sağlık ekiplerinin başında bulunan Fuat Hasan Fuat da yaptığı açıklamada, eyalet genelindeki bütün doktorları seferber ettiklerini söyledi.

Fuat, bölgede temiz su ihtiyacını karşılamak için başbakanın talimatıyla hazır su sevkıyatının yapıldığını, bölgede bazı okul bahçelerinde mağdurlar için de kamp yerleri kurulduğunu ifade etti. Yılan sokması sebebiyle ölümlerin olduğunu belirten Fuat, bulaşıcı hastalıkların başlamasından da endişe edildiğini kaydetti.

08.08.2010


 

Çin’de ölü sayısı artışta

ÇİN'İN vuran sellerin yol açtığı kayıplar sürekli artıyor. Çin Uluslararası Radyosu’nun haberine göre, ülkenin güneyinde ve kuzeydoğusunda etkili olan sellerden 200 milyon kişiyi etkilendi.

Çin Sivil İşler Bakanlığı, sellerde ölenlerin sayısının 1454’ü bulduğunu, 669 kişinin kayıp olduğunu açıkladı. Sellerin yol açtığı doğrudan ekonomik kaybın ise 275 milyar 160 milyon yüene (39,3 milyar ABD Doları) ulaştığı bildirildi. Merkezi hükümet, felâketin meydana geldiği eyaletler için 2 milyar 281 milyon yüen (326 milyon ABD Doları) bütçe ayırdı.

08.08.2010


 

Lübnanlı kimsesiz çocuklar Türkiye’de tatil yapacak

LÜBNANLI Lübnanlı 20 kimsesiz çocuk, Türkiye’nin Beyrut Büyükelçiliği vasıtasıyla ilk kez uçağa binip, tatil için Türkiye’ye geldi.

Lübnanlı çocuklar, tatillerini geçirecekleri Kızılay’ın Mudanya’daki kampına gitmek üzere yola çıkmadan önce Beyrut Büyükelçisi İnan Özyıldız’ı ziyaret etti. Çocuklar Büyükelçiye, kendilerine tanınan tatil imkânı için teşekkür etti. İlk kez geçen yıl 15 Lübnanlı kimsesiz çocuğu Türkiye’ye yaz kampına gönderdiklerini belirten Özyıldız da ülkedeki farklı mezheplerden 20 çocuğun uçak biletlerinin Lübnan’daki Türk işadamları başta olmak üzere sponsorların katkılarıyla alındığını ifade etti. Çocukların ilk kez uçağa bineceklerini kaydeden Büyükelçi, Türkiye’deki masrafların Kızılay tarafından karşılandığını belirtti. Özyıldız, “Bu organizasyonun amacı, hem Lübnanlı çocukları bir araya getirmek hem de uluslararası kampta diğer ülkelerin çocuklarıyla kaynaşmalarını sağlamak. Bu geziyle Türkiye’yi tanıma fırsatı bulacaklar. Türkiye’de güzel dostluklar kurmalarını, güzel günler geçirmelerini diliyorum” diye konuştu.

08.08.2010


 

Etnik çatışmalar eğitimi de vurdu

KIRGIZİSTAN'IN güneyindeki Oş ve Celalabat şehirlerinde geçtiğimiz Haziran ayında yaşanan etnik çatışmalar, eğitimi de vurdu.

1 Eylül’de yeni eğitimöğretim sezonunun başlanacağı bölgede, derin bir sessizlik var. Gerginlik etkisini sürdürürken, üniversiteler yeni eğitim yılı için öğrenci bulamıyor. Öğrenci sıkıntısı çeken üniversiteler ek alımlar yapmaya hazırlanıyor. Kırgızistan’ın ikinci büyük şehri konumundaki Oş Devlet Üniversitesi, öğrenci sıkıntısı çeken müesseselerinin başında geliyor. Bu yılki eğitim sezonu için üniversitelere baş vuran öğrenci sayısının çok az olduğu belirtiliyor. Bölgenin en büyük öğrenci potansiyeline sahip olan ve her yıl ortalama 3 bin 500 dolayında öğrenci alan Oş Devlet Üniversitesi’ne şimdiye kadar sadece bin 400 öğrencinin başvurduğu kaydedildi. Benzer sorun diğer üniversitelerde de gözlenirken, Oş Devlet Üniversitesi, 16 Ağustos itibariyle ikinci öğrenci alımı kampanyası başlatmaya hazırlanıyor. Bu arada 1 Eylül itibariyle eğitimin başlanacağı bölgede, özellikle üniversitelerdeki öğrenciler arasında yeni etnik gerginliklerin yaşanmasından endişe ediliyor.

08.08.2010


 

Şili’de, 34 madenci mahsur kaldı

ŞİLİ'NİN kuzeyindeki bir bakır madeninde meydana gelen çökme sonucunda 34 madenci, yerin 300 metre altında mahsur kaldı.

Çökmenin ardından madencileri kurtarmak için tünel kazılırken, madende oksijen, gıda gibi ihtiyaçların karşılanması amacıyla bir sığınak bulunduğu, mahsur kalanların buraya ulaşmayı başardıklarının umut edildiği kaydedildi. Madencilere ulaşma çabalarında henüz başarı elde edilemediği, sığınağa ulaşmış olmaları halinde madencilerin 24 saat daha dayanabilecekleri bildirildi.

08.08.2010


 

ABD’de tren kazası

ABD'NİN California eyaletine bağlı Shafter şehrinde, bir yolcu treninin kamyona çarpması sonucu 20 kişi yaralandı.

Shafter polis yetkilileri, kazanın, devlet yönetimindeki Amtrak şirketine ait yolcu treninin, yerel saatle 03.55’te Kern yakınlarında büyük bir teçhizat kamyonuna çarpması sonucu meydana geldiği duyurdu. Kazada hafif yaralanan 20 kişinin hastanelere sevk edildiğini belirten polis yetkilileri, kamyon sürücüsünün ise olaydan yara almadan kurtulduğunu kaydetti. Amtrak şirketi yetkilileri, yaptıkları açıklamada, 219 yolcuyla, Oakland’dan Batersfield’e giden yolcu treninin saatte 127 kilometre hızla kavşaktan geçerken kamyona çarptığının belirlendiğini bildirdi.

08.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.