08 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Zam, bütçeye 6,7 milyar ek yük getirdi

Toplu görüşmelerde ortaya çıkan yüzde 4 artı yüzde 4’lük memur maaş zammı, yeni yıl bütçesine 6,7 milyar lira ek yük getirdi.

80 liralık ek ödeme artışı için çıkarılacak kararnamede, bazı memur gruplarına bu tutarın da üzerinde ek ödeme zammı yapılması düşünülüyor. Geçen yıl yayımlanan Orta Vadeli Program ve Malî Planda, 2011 yılı enflasyon hedefi yüzde 4,9 olarak belirlenirken, memur maaşlarına yılın ilk 6 aylık döneminde yüzde 2,7, ikinci 6 aylık döneminde de yüzde 2,7 olmak üzere kümülatif yüzde 5,47 zam yapılması öngörülmüştü. Bu zammın 2011 bütçesine ek maliyeti de 3,1 milyar lira olarak hesaplanmıştı. Bu yılki toplu görüşmelere başlanırken de, memur maaşlarındaki 1 puanlık artışın bütçeye maliyetinin 735 milyon lira olduğu belirtilmişti. 29 Ağustos’ta tamamlanan toplu görüşmelerde, Memur-Sen’le memurlara yeni yılın ilk yarısında yüzde 4, ikinci yarısında da yüzde 4 zam yapılması konusunda mutabakata varıldı. Görüşmeler sonucunda ek ödeme almayan memurlara asgari 80 lira ek ödeme artışı ile memurlar ve sözleşmelilere ilk yarıda 20, ikinci yarıda da 40 lira aile yardımı yapılması konusunda uzlaşıldı. Aynı şekilde 3’er aylık dönemlerde memurlara 45’er lira sendika ödeneği (toplu görüşme primi) ödeneceği ifade edildi. Maliye Bakanlığında yapılan hesaplamalarda da, Orta Vadeli Program ve Malî Planda öngörülen maaş zammının yüzde 4’e çıkarılmasıyla bütçede oluşacak ek maliyetin de 3,6 milyar daha artarak, 6,7 milyar liraya ulaşacağı ortaya kondu. Bu arada Maliye yetkilileri, 6,7 milyar liralık ek maliyetin memur ve sözleşmeli maaşlarını içerdiğini, buna Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ödeyeceği memur emekli maaşlarının dahil olmadığını ifade etti.

MAAŞ ADALETSİZLİĞİNE

EK ÖDEMELİ ÇÖZÜM

Öte yandan toplu görüşmelerde kabul edilen asgarî 80 liralık ek ödeme zammı için de, Bakanlar Kurulunca bir Ek Ödeme Kararnamesi çıkarılacak. Kararname ile 1 milyon 650 bin memurun ek ödeme zammı oranları belirlenecek. Maliye Bakanlığından bir üst düzey yetkili, toplu görüşmelerdeki 80 liralık ek ödeme artışının, asgarî tutar olduğuna dikkat çekerek, bazı memur gruplarının ek ödeme artışı 80 liranın da üzerinde olacağına dikkat çekti.

YÜZDE 5.3 ENFLASYON,

YÜZDE 5 BÜYÜME

Ekonomı yönetimi, 2011 yılının makro ekonomik göstergeleri üzerindeki çalışmaları da sürdürüyor. Orta Vadeli Program, Orta Vadeli Malî Plan ve Merkezi Yönetim Bütçesine yönelik bu çalışmalarda 2011 yılı enflasyonu için yüzde 5,3 rakamı üzerinde duruluyor. Büyüme hedefi konusunda da, yüzde 5, yüzde 5,1 ve yüzde 5,5 rakamları telâffuz ediliyor. Ekonomi bürokratları, bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarının açıklanmasından sonra 2011 büyüme rakamının netleşeceğini, diğer temel göstergelere de son şeklinin verileceğini söyledi. Halen revizyon çalışmaları devam eden Orta Vadeli Programda, yüzde 4’lük büyüme hedeflenmişti. Ekonomi bürokratları, bu yıl harcamalarda disiplinli hareket edilirken, bütçe gelirlerinde tahminlerin üzerinde artış sağlandığına dikkat çekiyor. 2011 Bütçesinde memur maaş zamlarının ek bir maliyete neden olduğuna işaret eden ekonomi bürokratları, ‘’Bu çerçevede, 2011 Bütçesinde Orta Vadeli Programın bir miktar üzerinde ödenek artışı olacak. Ancak bütçe açığı, hem GSYH’ya göre oransal olarak, hem de nominal olarak Orta Vadeli Program hedeflerini aşmayacak’’ dediler.

08.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  Zam, bütçeye 6,7 milyar ek yük getirdi

  Sanayi üretimi Temmuz’da yüzde 8,6 arttı

  İki kişiden biri harcamayı kartla yapıyor

  TEPAV: AB, Türkiye avantajını kullanamadı

  ASKON Tır’ı Pakistan için yola çıktı

  İnşaat metrekare maliyeti 549 liraya çıktı

  Halk otobüslerinde ücretsiz mobil internet

  ABD’de fabrika kurana vergi indirimi

  TZOB’dan Pakistan 'a yardım

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.