19 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Spor

 

İLK DERBİ, İLK HEYECAN

SPOR Toto Süper Lig’de Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında bugün yapılacak sezonun ilk derbisi her iki takımın teknik adamlarıyla yeni transferleri açısından ayrı bir önem taşıyor.

Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman ile Beşiktaş Teknik Direktörü Bernd Schuster, Türkiye’de teknik direktör olarak ilk lig derbisinin heyecanını yaşayacak. Futbolculuk döneminde sarı-lacivertli formayla Beşiktaş’a goller atan, geçen sezon sportif direktör olarak sarı-lacivertli takımda görev yapan Aykut Kocaman, teknik adam unvanıyla siyah-beyazlı ekibe karşı ilk kez takımının başında sahaya çıkacak.

Aykut Kocaman yönetimindeki sarı-lacivertli takım, sezon öncesi Almanya’da yapılan Spor Toto Dostluk Kupası maçında diğer ezeli rakibi Galatasaray’ı 1-0 yenmişti. Alman teknik adam Schuster ise Türkiye kariyerindeki ilk sezonunda ilk derbi maçına bugün Kadıköy’de çıkacak.

YENİLERİN İLK HEYECANI

Rekabetteki yarınki maç, ezeli rakiplerin bu sezon öncesi kadrolarına kattıkları futbolcular için de ayrı bir heyecan olacak. Fenerbahçe’nin yeni transferleri Miroslav Stoch, Issiar Dia, Mamadou Niang, Caner Erkin, İlhan Eker ve Serkan Kırıntılı, görev verilmesi durumunda Fenerbahçe formasıyla ilk kez Beşiktaş’a karşı sahaya çıkacak.

Sarı-lacivertli takımın yeni transferlerinden Joseph Yobo sakatlığı nedeniyle derbide forma giyemeyecek. Bu arada, Fenerbahçe’ye geçen sezonun ikinci yarısında transfer olan Gökhan Ünal, geçen sezonki maçlarda forma giymeyen Bekir İrtegün’ün yanı sıra genç oyuncular Fehmi Mert Günok, Okan Alkan, Mahmut Ertuğrul Taşkıran ve Gökay Iravul da daha önce Beşiktaş’a karşı oynamadı.

Beşiktaş’ta ise yeni transferler Quaresma, Guti, Roberto Hilbert, Cenk Gönen, Ersan Adem Gülüm ve Mehmet Aurelio, görev verilmesi durumunda siyah-beyazlı formayla ilk kez Fenerbahçe’ye karşı sahaya çıkacak. Yeni transfer Fatih Tekke, sakatlık sonrası henüz tam olarak hazır olmadığı için Kadıköy’de oynayamayacak. Siyah-beyazlı takımın yeni transferlerinden Mehmet Aurelio, görev verilirse eski takımı Fenerbahçe’ye karşı ilk kez oynayacak olmanın heyecanını yaşarken, bu sezonun formda oyuncularından Necip Uysal ile genç oyuncu Onur Bayramoğlu da daha önce Fenerbahçe’ye karşı forma giymedi.

CÜNEYT ÇAKIR İLK

KEZ F. BAHÇE - BEŞİKTAŞ

MAÇINDA GÖREV ALACAK

TEKNİK adamlar ve futbolcuların bir bölümü gibi, derbinin hakemi Cüneyt Çakır da kariyerinde ilk kez bir Fenerbahçe - Beşiktaş derbisinde görev yapacak. Daha önce 7 derbi maça çıkan 34 yaşındaki FIFA kokartlı hakem Cüneyt Çakır, ilk kez Fenerbahçe-Beşiktaş rekabetinde düdük çalacak. İstanbul Bölgesi hakemi Çakır, daha önce 3 kez Galatasaray-Beşiktaş, 4 kez de Galatasaray-Fenerbahçe derbisi yönetti.

KARA

KARTAL'DAN ‘FARKLI’

TARİFELER

BEŞİKTAŞ Şükrü Saracoğlu Stadı’nda rakibi Fenerbahçe’ye lig tarihinin en ağır yenilgilerinden bazılarını da tattırdı. Siyah-beyazlılar, 6 Ocak 1990 tarihinde yapılan lig maçında sahadan 5-1 gibi açık farklı bir skorla galip ayrıldı. Beşiktaş ayrıca, ezeli rakibini Kadıköy’de bir kez 4-0, bir kez de 4-1’lik skorlarla yendi. Fenerbahçe ise Kadıköy’de rakibini 2 kez 3-0 yenmeyi başardı.

EN FARKIL SKORLU MAÇLAR

Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında yapılacak Süper Lig’de 2010-2011 sezonunun ilk derbisi öncesi, iki takım da birbirlerine karşı en farklı skorlu galibiyetlerini 7’şer golle aldı. Fenerbahçe, Beşiktaş karşısında en farklı skorlu galibiyetini 6 Aralık 1958’de oynanan özel maçta 7-0’lık skorla elde etti. Beşiktaş ise 23 Mart 1941’deki özel karşılaşmada ezeli rakibini 7-1 yenmeyi başardı.

İKİ TAKIMDA DA OYNAYANLAR

Ezeli rekabetin 86 yıllık geçmişinde iki takım formasını da giyen pek çok futbolcu bulunuyor. Bunlar arasında son 20 yılda iki takımda da oynayan futbolcular şöyle:

Adem İbrahimoğlu, Ali Kemal Denizci, Engin İpekoğlu, Tayfur Havutçu, Feyyaz Uçar, Saffet Sancaklı, Sergen Yalçın, Oktay Derelioğlu, Alpay Özalan, Ahmet Yıldırım, Emre Aşık, Ali Güneş, Tayfun Korkut, Murat Şahin, Mustafa Doğan, Mert Nobre, Fahri Tatan, Tümer Metin, Mehmet Yozgatlı, Rüştü Reçber, Burak Yılmaz, Mehmet Aurelio.

LİG'DE FENER ÜSTÜN

İki takım, 1959 yılından bu yana düzenlenen lig maçlarında ise bugüne dek 106 kez karşılaştı. Ligde geride kalan maçlarda, Fenerbahçe 38, Beşiktaş 35 galibiyet alırken, 33 maçta eşitliği bozamadılar. Siyah-beyazlıların ligdeki toplam 114 golüne, sarı-lacivertliler 106 golle karşılık verdi. İki takım arasında ligde geçen sezon yapılan maçları Beşiktaş, BJK İnönü Stadı’nda 3-0, Fenerbahçe de Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı’nda 1-0’lık skorlarla kazandı.

REKABETTE 327. RANDEVU

EZELİ rakipler Fenerbahçe ile Beşiktaş, bugün yapacakları Spor Toto Süper Lig’de sezonun ilk derbisiyle birlikte 327. kez karşı karşıya gelecek. İki ekip arasında 28 Kasım 1924 tarihinde, Fenerbahçe’nin 4-0 galibiyetiyle başlayan 86 yıllık ezeli rekabette, Fenerbahçe’nin galibiyet ve gol sayısında üstünlüğü bulunuyor. Bugüne dek yapılan 326 maçta Fenerbahçe 122, Beşiktaş 120 galibiyet alırken, 84 karşılaşmada ise taraflar birbirlerine üstünlük sağlayamadı. Rekabette Fenerbahçe’nin toplam 441 golüne, Beşiktaş 412 golle karşılık verdi.

KADIKÖY’DE 46. KEZ

BUGÜNKÜ derbi öncesinde, Kadıköy’deki maçlarda Beşiktaş’ın galibiyet sayısında üstünlüğü bulunuyor. Bugüne dek resmi ve özel olmak üzere Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı’nda Sarı- lacivertlilerle toplam 45 kez karşılaşan ‘’Kara Kartallar’’, bu maçların 18’inde sahadan galip ayrıldı. Fenerbahçe ise 14 galibiyet alırken, 13 karşılaşma da berabere sonuçlandı. Kadıköy’de Beşiktaş, attığı toplam 64 gole karşılık, kalesinde 57 gol gördü. Fenerbahçe, Kadıköy’de genel toplamda galibiyet sayısı bakımından geride kaldığı Beşiktaş’a karşı evindeki son 6 randevuyu ise yitirmedi. Sarı-lacivertliler, tarihe geçen 17 Nisan 2005’teki 4-3’lük lig mağlûbiyetinin ardından Beşiktaş ile Kadıköy’de yaptığı son 6 resmî maçı yitirmezken, bu süre içinde 3 kez berabere kaldı, 3 kez de galip geldi. Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı’nda son 3 sezonda yapılan lig maçlarını Fenerbahçe kazandı.

EN GOLLÜ MAÇLAR

Ezeli rakipler arasında geride kalan 326 maçta penaltılar hariç en fazla golün atıldığı karşılaşmada sporseverler toplam 9 gol izledi. İnönü Stadı’nda 11 Ağustos 1974 tarihinde yapılan TSYD Kupası maçını Beşiktaş 5-4 kazanırken, filelere giden toplam 9 gol, 86 yıllık rekabette bir maçta atılan en fazla gol olarak tarihe geçti. Ayrıca, 19 Mayıs 1955’te yapılan Atatürk Kupası maçı da 4-4 berabere sonuçlanırken, 1 Temmuz 1960’daki Cemal Gürsel Kupası karşılaşmasını ise Fenerbahçe 6-2 kazandı.

EN ÇOK GÖRÜLEN SONUÇ: 1-0

Geride kalan 326 maçında en çok görülen sonuç 1-0 oldu. Fenerbahçe Beşiktaş’ı 38, Beşiktaş da Fenerbahçe’yi 36 kez 1-0’lık sonuçlarla yenerken, 86 yıllık derbi tarihindeki toplam 74 maçta sporseverler 1’er gol gördü. Toplam 13 ayrı statta karşılaşan ezeli rakipler ayrıca 28 kez de 0-0 berabere kaldı.

KADIKÖY PANTERİ PANCU

2004-2005 sezonunda Kadıköy’deki randevusu Türk futbol tarihine geçti. FB Şükrü Saracoğlu Stadı’nda 17 Nisan 2005 tarihinde yapılan maç, adeta gol düellosu şeklinde geçerken, Beşiktaşlı futbolcu Daniel Gabriel Pancu’nun kaleye geçmesi maça damgasını vurdu. Beşiktaş kalecisi Oscar Eduardo Cordoba’nın 80. dakikada kırmızı kart görmesi sonucunda, siyah-beyazlıların 3 oyuncu değiştirme hakkını kullanmış olmaları nedeniyle kaleye Pancu geçti. Uzatma bölümüyle birlikte 18 dakika kaleyi koruyan Rumen futbolcu, sadece penaltıdan bir gol yerken, Beşiktaş Kulübü, 4-3 kazanılan bu maçın anısına hatıra tişörtleri yaptırdı.

FENERBAHÇE, BEŞİKTAŞ MAÇINDA 126 GÜN

SONRA LİGDE TARAFTARIYLA BULUŞACAK

SÜPER Lig’de sezonun ilk derbisinde Fenerbahçe, ligde 126 gün sonra İstanbul’daki taraftarının önüne çıkacak. Geçen sezonun son haftasında İLK DERBİ, İLK HEYECAN

SPOR Toto Süper Lig’de Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında bugün yapılacak sezonun ilk derbisi her iki takımın teknik adamlarıyla yeni transferleri açısından ayrı bir önem taşıyor.

16 Mayıs’ta Trabzonspor ile 1-1 berabere kalarak şampiyonluğu dramatik biçimde Bursaspor’a kaptıran sarı-lacivertli ekip, bu maçın ardından yaşanan olaylar nedeniyle Futbol Federasyonu Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’ndan (PFDK) 2 maç seyircisiz oynama cezası almıştı. Fenerbahçe, bu sezon Avrupa kupalarında Young Boys ve PAOK maçlarını ise Kadıköy’de seyircisi önünde oynamıştı.

19.09.2010


 

Bu yenilgi bize büyük ders oldu

Spor Toto Süper Lig’de sahasında Manisaspor’a 3-1 yenilen Trabzonspor’un takım kaptanı İbrahima Yattara, bu yenilginin kendilerine büyük ders olduğunu söyledi.

Yattara, Manisaspor maçına ilişkin olarak yaptığı açıklamada, geçen hafta 6-1 kazandıkları Sivasspor galibiyeti sonrası bu maçtan da galibiyetle ayrılmayı beklediklerini belirterek, ‘’Fakat futbolda her zaman istediklerimiz olmuyor. Maçta öne geçmeyi de başardık. Teofilo ile yakaladığımız ikinci gol fırsatını değerlendirsek maç çok daha farklı olurdu’’ dedi. Artık önlerine baktıklarını ifade eden Yattara, ‘’Manisaspor yenilgisi bize büyük ders oldu. Şimdi önümüzde Kayserispor ile oynayacağımız maç var. Yaptığımız hataları Kayserispor maçında tekrarlamamız gerekiyor’’ diye konuştu.

19.09.2010


 

Nurcan tarihe geçti

Antalya’da düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası’nda 48 kiloda silkmede dünya rekoru kıran ve 3 altın madalya ile dünya şampiyonluğunu kazanan Nurcan Taylan, ‘’Kendi ülkemde tarih yazdım’’ dedi.

Olimpiyat ve Avrupa şampiyonluklarının ardından dünya şampiyonu unvanını da kazanan Nurcan Taylan, müsabakaların ardından Türk bayrağı ile podyumda tur atarak, sevincini salondakilerle paylaştı. Milli halterci Nurcan Taylan, “Olimpiyat tarihimizde altın madalya alan tek bayan sporcuydum. Dünya şampiyonasında da 3 altını dünya rekoruyla süsleyen bayan sporcu olarak tarihe geçtim. Taylan, 2012 Londra Olimpiyatları’nda da altın madalyayı hedeflediğini söyledi. Taylan, koparmada da dünya rekoruna yaklaştığını ancak heyecanına yenildiğini vurgulayarak, ‘’Gerçekten kendi halkımın önünde podyuma çıkmak beni çok heyecanlandırdı. İnşallah devamı Londra’da.’’ dedi.

19.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.