15 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

İsrail, işgalden geri dönmüyor

İsrail Başbakan yardımcısı Silvan Şalom, 1967 sınırlarına dönüşün kabul edilemez olduğunu söyledi.

Şalom, Filistinlilerin, ABD’nin “kendi teklifini belirle” çağrısına, “İsrail’in sınırlarını belirle” şeklinde cevap vermesi ve 1967 sınırlarında bir Yahudi devletini tanıyacaklarını söylemesi üzerine, ‘’1967 sınırlarına dönüş kabul edilemez’’ açıklamasında bulundu. İsrail Başbakan yardımcısı Şalom, ‘’İsrail’de bu konuda çok uzun süredir bir uzlaşma var’’ ifadesini de kullandı. İsrail ile barış görüşmelerine dahil olan Filistin Kurtuluş Örgütü yönetiminin liderlerinden Yaser Abid Rabbo, İsrail’in, “Filistinlilerden İsrail’in bir Yahudi devleti olduğunu kabul etmesini buna karşı hükümetinden yerleşim birimi inşaatı durdurulmasına ilişkin moratoryumun uzatılmasını istemeye hazır olduğu” yönündeki teklifine cevap vermiş ve ‘’İsrail’in tanımamızı istediği İsrail devletinin bir haritasını hem İsrail hükümetinden hem de Amerikan yönetiminden resmen istiyoruz. Bu harita eğer 1967 sınırları temelindeyse ve İsrail’in 1967’de işgal ettiği bütün Filistin topraklarındaki işgaline son verilmesini öngörüyorsa, ismi her ne olursa olsun, uluslar arası hukuka uyan İsrail’i tanırız’’ demişti.

15.10.2010


 

GAZZE'YE YARDIM KONVOYUNA İZİN

MISIR, günlerdir Suriye’nin Lazkiye Limanı’ndan demir almak için bekleyen Gazze’ye yardım konvoyunun El Ariş Limanı’ndan Gazze’ye gitmesine izin vereceğini açıkladı.

12 Eylül’de İngiltere’den yola çıkan Viva Palestina-5 konvoyu Türkiye’den geçerek 5 Ekim’de Suriye’nin Lazkiye Limanı’na ulaşmıştı. Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüssam Zeki, günlerdir Suriye ile yapılan görüşmeler neticesinde konvoyun, belirledikleri şartlar altında Gazze’ye girmesine izin verdiklerini açıkladı. Yılbaşında düzenlenen 3. Gazze’ye yardım konvoyu sırasında gönüllülerle Mısır polisi arasında El Ariş Limanı’nda olaylar çıkmış, çok sayıda kişinin yaralanması üzerine Mısırlı yetkililer aralarında Galloway’in de bulunduğu bazı kişilerin bundan sonra topraklarına giriş izni verilmeyeceğini duyurmuştu. Aralarında 10’u Türk 30’dan fazla ülkeden yaklaşık 400 kişi toplanan yaklaşık 144 kamyonluk yardım malzemesi ile birlikte limanda bekliyordu. Mısır’ın yardımları Rafah’tan mı yoksa İsrail kontrolündeki kapılardan mı Gazze’ye girmesine izin vereceği konusunda herhangi bir açıklama yapılmadı.

15.10.2010


 

Şili’de büyük sevinç var

Şili’de, yerin 700 metre altında 2 aydan fazladır mahsur bulunan madencileri kurtarma operasyonu, 33 madenciden ekibin yöneticisi Luis Urzua’nın günyüzüne çıkarılmasıyla sorunsuz sona erdi.

İlk kurtarılan madenci Florencio Ariel Avalos’tan yaklaşık 22 saat sonra, Pedro Cortez,

Ticona ve madenci ekibin yöneticisi 54 yaşındaki Luis Urzua, çelik kurtarma kapsülüyle peşpeşe günyüzüne çıkarıldı. Son madencinin de kurtarılmasının ardından “Viva Chile (“Yaşasın Şili”), yaşasın madenciler”, diye bağıran Amerikan Devletleri Örgütü Başkanı Miguel Insulza, madencilerin sağ salim kurtarılmasından duyduğu memnuniyetini dile getirdi. Insulza, “Herkesi, madencileri, ailelerini, kurtarma ekibini, Şili hükümetini ve halkını tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı. Insulza, Şili’nin, “bu zorlu sınavdan daha da güçlenerek çıktığını” belirtti.

15.10.2010


 

ABD’ye nükleer protesto

DünyanIn atom bombası atılan iki şehri Hiroşima ve Nagazaki’nin belediye başkanları, kısa bir süre önce Nevada Çölü’nde nükleer deneme yapan ABD’yi protesto etti.

Amerikan hükümetinin geçen ay çölde yerin altında deneme yaptığını açıklamasının ardından, ABD’nin Tokyo Büyükelçiliği’ne bir protesto mektubu gönderen Hiroşima Belediye Başkanı Tadatoshi Akiba, ‘’A(tom) bombasından kurtulanların umut ve beklentilerini alaya alma biçiminiz beni çileden çıkarmıştır. A bombası kurbanı Hiroşima Kenti adına, sizi şiddetle protesto ederim’’ ifadesini kullandı.

15.10.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.