"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“ABD versus Türkiye” mi?

Ahmet BATTAL
30 Kasım 2017, Perşembe
Eskiden savaşları kitaplardan okuduk, belgesellerden izledik.

Ama sonra, bir gün, baktık ki teknoloji bizi “canlı vahşet izleyicisi” yapmış. Hem de maç izler gibi ve üstelik çaktırmadan taraf da tutturarak.  

ABD yargısını da filmlerden biliyoruz. Ama şimdi iş değişiyor. Önümüzdeki günlerde, taa oralardaki bir davayı “film izler gibi” izleyeceğiz. Bu sayede ABD’nin ceza yargısı sistemini de yakından tanıyacağız. 

Dava, önce “ABD versus Zarrab” olarak adlandırılmıştı. Yakın zamanda adı değişti ve “ABD v. Atilla” oldu. Zarrab’ın bu yeni pozisyonu, işi, hem de herkes için, iyice zorlaştırdı. Birileri elinden gelse ona da “…öcü” diyecek.

Bu davada yargıç ABD yargıcı. Ama sistem gereği o daha çok moderatör gibi olacak. Sanıklar hakkındaki suçluluk ya da masumiyet kararını ABD halkının vicdanını ve cüzdanını temsil edecek olan jüri verecek. 

Savcı ABD’nin iktisadi menfaatlerini korumaya yönelik kanunları öne sürecek ve dolayısıyla ABD menfaatlerini temsil edecek. Sanıklar kendisini bir şekilde savunacak. Jüri ve hakim de hukuka -ama pozitif hukuka yani kanuna- bakarak karar verecek. 

Elbette yapılacak konuşmaların ve verilecek kararın bölgemizle ve ülkemizle ve dolayısıyla devletimizle ve hükümetimizle ve iktidardaki siyasilerle ilgisi var ve olacak. Zira konu ABD’nin BM eliyle koyup uyguladığı İran ambargosunun Türkiye üzerinden yapılan muvazaalı ticaretle delindiği iddiaları ile ilgili.

Jürinin ve mahkemenin yürütmenin baskısı altında bir karar alması ihtimali var mı? Elbette bu teorik olarak mümkündür. Ama unutmayalım ki bu davanın ön soruşturması bu gün muhalefette olan Demokratların Başkanı’nın iktidarı döneminde açıldı. Ve bu günkü cumhuriyetçi ABD iktidarı mecburen ilgilendiği bu davayı kucağında buldu. 

Yani siyasi iktidarın bıçak sırtı gidip geldiği ve mevcut iktidarın ancak ve zoraki yüzde ellilik desteğe sahip olduğu bir ülkeden söz ediyoruz.  

Böyle bir dönemde böyle bir davanın iktidar tarafından yönlendirileceğini ve iktidar etkisi ile sonlandırılacağını “varsaymak” dahi kolay değil. Diğer ifadeyle ABD hukukunun bu davada da yürütmeden ve ABD Başkanından etkilenmeden uygulanacağını varsayabiliriz. 

Ama davada uygulanacak hukuk bizim hukukumuz değil. Bizim menfaatimiz için yazılmış bir hukuk/kanun da değil. 

Dolayısıyla bu davada “adalet beklemek” ve çıkacak sonucun lehinde taraf olmak mecburiyetimiz yok. Ama bu davadan bir “milli düşmanlık” beklemek ve sonucun aleyhinde bir taraf olma mecburiyetimiz de yok. 

Bu davanın Türkiye’nin iç siyasetine bir şekilde etkisi var ve olmaya devam edecek. Ama bu etkiyi “fırsat etkisi”ne dönüştürmek bize yakışmaz. 

Biz siyasi iktidarın hatalarını görüp gösteririz. Doğrunun ne olduğunu da gösterir ve tekliflerimizi de yaparız. 

Bu davaya sebep olan “dolaylı ve hileli ticaret” konusunu eleştirebiliriz. İktidarın bu yanlış ticaret karşısındaki tavrını da işin içindeki yanlış adamların yanlış işlerini görmezden gelmesini ve hatta üstünü örtmesini de elbette eleştiririz. Ama bunu yaparken “ambargo haklıydı ve iyiydi” deme mecburiyetimiz yok. 

Aynı şekilde, bu davanın sonucunda verilecek kararı eleştirebiliriz. Ama bunu içeride iktidarın el değiştirmesi için bir entrika aracı ya da koz olarak kullanmak isteyenlere de destek olmayız. 

Hele hükümetin ve havuz medyasının, bu davayı ve alınacak kararı “taraftar toplama kozu” ya da “taraftarlarını kendisine zamklama ilacı” olarak kullanmasına ve toplumu bir de bu dava üzerinden kutuplaştırmasına karşı çıkarız ve çıkmalıyız. 

Okunma Sayısı: 3043
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Adil B.

    1.12.2017 01:06:53

    Allah c.c. bizleri doğru yoldan ayırmasın, kimseye yaranmak ve utanç verici durumları fırsat olarak beklemekten korusun. Cemaat ve yayın gurubu olarak yanlış anlaşılmaya fırsat vermiyecek şekilde, duruşunuzu ve çizginizi cok güzel izah etmişsiniz. Düşündüren ve uyaran yazılarınız bizi yanlış tarafgirlik yapmaktan korudu inşaallah. Amerika sonucunu yazmadığı savaşa girmez derlerdi ya, acaba bu davanın sonuna bilinen ve bilinmeyecek ne hesaplar yazdı?

  • Gündüz Alp

    30.11.2017 11:03:50

    Değerli Hocam, bizler de ibretle,hayretle ve dahi hicap duyarak ABD'deki davayı -maalesef- takip ediyoruz. Sanıklıktan "yıldız tanıklığa" atlayan bir ambargo tüccarının itiraflarına şahitlik ediyoruz. Bir yanda her şeye rağmen hadiseyi "tiyatro" olarak gören ve "kumpas" olarak gösteren ve safların sıklaşması için "milli dâvâ" haline getiren ve iç siyasetinde malzeme yapan bir iktidar ve yandaşları, diğer yanda fırsatı ganimete çevirmek isteyen bir muhalefet. Her ikisi de ifrat-tefrit arası gidip geliyor. Bizler ise dâvânın neticesini sabırla bekliyoruz ki hak ve hakikat bütün çıplaklığı ile ortaya çıksın, millet olarak biz de görelim. Elbette bizim de söyleyecek bir sözümüz, reyimiz ve verecek bir kararımız olacaktır. Fakat devlet ve millet olarak yüzümüzü kızartan bir hadise ile karşı karşıya olduğumuz da bir hakikattir. Organize bir fiilin suçunu topyekûn bir milletin çekmesi, milletin hak ve hukukuna bir tecavüz olmaz mı? Hak, hukuk ve adâlet ne ise yerini bulmalıdır.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı