"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hürriyetsiz ekmek ve imansız hürriyet

Ahmet BATTAL
27 Aralık 2019, Cuma 00:41
Ekmek güzeldir, hürriyet de öyle. Ya iman?

İman da güzeldir. Küçük insanı büyük insan eder.

İnsan ne ile yaşar?

Vücudu ekmekle, ruhu hürriyetle, bekası imanla…

Köle aç kalmaz. Zira onun emeğine efendilerinin ihtiyacı vardır. Ama ne yiyeceğine ve ne zaman yiyeceğine efendileri karar verir.

Hür, bazen aç kalır ama neyi ne zaman nerede yiyeceğine daima kendisi karar verir.

Mü’min ebedi hayata hazırlanır. Bu maksatla ve kendi iradesiyle (imanının derecesine göre) dünyayı da dünyevi olanı da elinin tersiyle iter.

O halde bu bir sıralamadır. Ekmeğin üstünde hürriyet ve onun da üstünde iman vardır.

Birinci basamakta duran midesini düşünür, ekmeği bilir ve daima “ekmek” der. İnsanın hayvanî yönünü temsil eder.

İkinci basamağa çıkan ruhunun ekmeği olan hürriyeti bir kere de olsa tatmıştır. O artık “ekmek mi hürriyet mi” tercihiyle karşılaştığında en azından tereddüt eder. Bazen ekmeği, bazen hürriyeti seçer.

Üçüncü basamak artık zirvedir.

Kuvvetli imana sahip olan “ekmek mi hürriyet mi” ayrımıyla karşılaştığında ekmeği değil hürriyeti tercih eder.

Üçüncü basamaktaki bir kişi “hürriyet mi iman mı” tercihi ile karşı karşıya bırakılır ve imanı hürriyeti ile sınanır.

İmanı kuvvetli olan hürriyetini feda eder. Dünyanın bir hapishane olduğuna ve asıl rahat yerinin cennet yurdu olduğuna kuvvetle inanan, imanı uğruna dünyevi hapse girmeye razı olur.

Bütün bu tercihler kişiler için olduğu gibi kişi grupları ve bilhassa dinî görünümlü cemaatler için de geçerlidir.

Devletten ekmek bekleyen cemaatlerle devlete “gölge etme başka ihsan istemez” diyen cemaatler arasındaki fark işte budur.

İmanı kuvvetli olan cemaat devletten ekme/destek değil hürriyet ister. Zira bilir ki imanlı hürriyet insanı insan yaptığı gibi cemaati de hakiki cemaat yapar.

Devletten hürriyet değil ekmek isteyen cemaatler ise devletin kölesi olur.

Efendi kölesini doyurabilir ama isterse aç da bırakır. Hal-i alem şahittir.

Cemaatin imanı ise onun meşveretidir.

Bu konunun ayrıntılarını merak edenler Nuri Çakır’ın Köprü Dergisinde yayınlanmış olan “Fikir Hürriyeti Bağlamında Meşveretin Prensipleri (Toplumsal İmanın -Taslak- El Kitabı)” başlıklı makalesine bakabilirler.

Linki: https://www.koprudergisi.com/index.asp?Bolum=EskiSayilar&Goster=Yazi&YaziNo=810

Okunma Sayısı: 2281
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdulkadir Turan

    27.12.2019 16:33:03

    Hür düşünce ve hür yaşama.İnsanoğlu her daim hürriyetine muhtaç hâldedir.Ama tahakküm denen zehir revaçta ise orda durup düşünmek gerekli.Çünkü insan hürriyete muhtaç.Allah(cc) bile kulunu hür bırakmışsa,biz kullarına söz düşmez.İman baş tacımız,hürriyet amacımız,ekmek ise ilacımız hükmünde.Bu motto ile hareket edersek ve bu şekilde idare edilirsek eğer;en ufak bir sıkıntı ve problem kalmayacaktır.

  • Abdullah Tunç

    27.12.2019 11:09:43

    Enfes bir makale.Konu hürriyet,hürri yet-i şer'iye olunca işin rengi değişir. İnsanı bambaşka bir iklime sevk eder. İnsanı insan yapan iman hakikatının parıltısıdır hüreiyet.İmanın kuvvet derecesine göre,hürriyet parlar. İman bir intisaptır.Bu intisabın zirvesinde olanlar;hürriyetin de zirvelerine doğru yol alırlar.İşte bütün mesele imanı takviye etmek,imanı kuvvetlendirmek tir. Ondan sonra halledilmeyecek me sele kalmaz Allahın izniyle...

  • erhan

    27.12.2019 10:12:42

    iman hem nurdur, hem kuvvettir, hakiki imanı elde eden adam kainata meydan okur.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı