"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kışla ve siyaset yaklaşımları

Ahmet BATTAL
07 Haziran 2018, Perşembe
Olay:

Bir generalin bir siyasetçiyi seçim döneminde siyasî propaganda yaparken ve rakiplerini eleştirirken izlemesi ve bununla yetinmeyip o konuşmayı alkışlaması olayı.

Bu haberden nasıl bir haber metni çıkar? Bakalım:

Arabistansı bir yaklaşım:

Siyaset kötü bir şey. Sizin o siyasetçi dediğiniz ise bir siyasetçi değil, Ümmetin lideri. Elbette bütün dindaşlarından ve vatandaşlarından alkış alacak. Hatta alkışlamayanın Müslümanlığından ve vatanseverliğinden şüphe ederiz.

Amigoca yaklaşım:

İşte lider dediğin böyle olur. Hem askere kendisini alkışlatıyor -ve hatta gerekirse rakiplerini yuhalatıyor- ve hem de olayı saptırıp “benim paşamı aslında benimle beraber iftar açtığı için eleştiriyorlar” diyerek buradan da bir siyasi rant ve bir prestij fırsatı devşiriyor. Helâl olsun.

Tanıdık bir yaklaşım:

Bizim paşalarımız bizden başkasına oy da vermez destek de… Zira biz “Hak”ız, rakiplerimiz ise batıl!

Müteşeyyihane (çakma demokratça) yaklaşım:

Eskiden askerî vesayet vardı. Eskiden askerler siyasetçilere kendilerini alkışlatıyordu. Demokrasiye geçtik, şimdi siyasetçi askere kendisini alkışlatıyor. Bundan güzel değişim ve hatta devrim olabilir mi?

PR’âne yaklaşım:

Paşanın iftar yemeğine katılmasından rahatsız olanlar Türkiye’nin gittiği doğru yönden de rahatsızlar. Türk milleti bunları katiyen iktidara getirmeyecek. (Bu yaklaşım sahiplerinin iç sesi: Hâlbuki konu iftara katılmak değildi, ana konu askerin siyasette taraf olması ve bunu belli etmesiydi. Neyse…)

Şaşkınca yaklaşım:

Bu nasıl iş yahu. Kafam karıştı.

Meraklı yaklaşım:

Bu işler bizde böyle oluyor. Acaba demokrasisini geliştirmiş ülkelerde nasıl oluyor?

Demokratça yaklaşım:

Böyle subaylık olmaz. Ordu milletin emrindedir. Millet adına yönetme yetkisini kullanan siyasî iktidarın emrindedir ve siyaseten de tarafsızdır. Bir partinin emrine giremez. Seçimlerde taraf olamaz.

Öyle ya, şimdiki cumhurbaşkanının rakiplerinden biri yarın seçimi kazanacak olsa ve o da bir toplantıda eski cumhurbaşkanını eleştirse o paşa ne yapacak? Alkışlayacak mı yoksa protesto mu edecek?

O halde o paşa hiçbirisini yapmamalı. Üniforma içinde robot gibi olmalı.

Ya siz?

Siz olaya hangi yaklaşımla bakıyorsunuz?

Bakmıyor musunuz? O halde artık boş verin, bakmayın. Siz zaten lâyık olduğunuzu hak etmiş olacaksınız!

Okunma Sayısı: 3471
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Gündüz Alp

    7.6.2018 14:29:17

    Sayın Battal, bir askerin resmi kıyafetiyle orduyu temsilen gitmesi ile sivil kıyafet giyerek şahsını temsilen gitmesi arasında bir anlam farkı olmalı ve değerlendirme de buna göre yapılmalıdır. Üniforma orduyu ve şahs-ı manevi olan makamını temsil eden bir kıyafettir. Orduyu siyasetin bir parçası, siyasi bir kampanyanın aracı haline getiren böyle bir manzarayı -şahsen- kabul ve tasvip etmiyorum. Özellikle günümüz menfi ve menfaatçi siyasetinin, okul, cami ve kışlaya bulaştırılması asla doğru değildir ve sonuçları da menfi olacaktır. Şimdiden paşa üzerinden, apolet "sökerim -sökemezsin" kavgası başladı bile. Bu kavgada en çok zararı ordu görecektir. Dolayısıyla paşanın orduyu böyle bir kavganın içine çeken yaklaşımı yanlıştır. Paşanın bu yanlış tavrının sebep olduğu kavga, iktidara, seçimde "3-5 puan" kazandıracak, kullanışlı yeni bir mağduriyet kozu vermiş olmasın?

  • Özgür

    7.6.2018 09:40:03

    Bizim bildiğimiz genelde iftar davetlerinde iftar sonrası dua yapılır akşam namazı kılınıp biraz dini sohbetten sonra teravih için hazırlık yapılır ama siyasal islam zihniyetinde insanlar iftara çağırılıp ardından alabildiğine siyasi propoganda yapılır eğer sen eleştiriye açık olan bu siyasi söylemlere veya başka abzürt durumlara itiraz edersen iftara dolayısıyla dine dindara dindar idareciye itiraz etmiş sayılırsın din düşmanı münafık vb. sıfatlarla yaftalanıp dindar seçmenin önüne atılıp onlar tarafından da linç edildikten sonra bir başka seçim döneminde kullanılmak üzere arşivdeki yerini alırsın.Bu dehşetli oyunları kurmak her kişinin kârı değil.Süfyaniyetin bu kılığa bürüneceği kimin aklına gelirdi.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı