"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yöneten, yönetilen ve adına yönetilen...

Ahmet BATTAL
19 Ocak 2016, Salı
Her canlı organizma kendisini yönetir. İnsan da. Ama insan aynı zamanda sosyal bir organizmanın bir parçasıdır.

Aile bir yönetim birimidir. Aile reisi aileyi yönetir. Burada aile yönetilendir. Yönetilmek istemeyen, imkânı ve gücü de varsa ayrılır. Ya kendi ailesini kurar ya da kendi yalnızlığını yaşar.

İşyeri bir yönetim birimidir. Patron işçileri yönetir. Risk de kâr da son söz de kendisine aittir. İşçiler yönetilendir. Yönetilmek istemeyen ayrılır, başka işyerine geçer ya da kurabilirse kendi işini kurar.

Apartman bir aile ya da işyeri değildir. Apartman yöneticisi apartmanı yönetmez. Yöneticinin görevi apartmanın ihtiyaçlarını gidermektir. Dolayısıyla “bana oy vermeyen dairenin çöpünü aldırmam” diyemez. “Bana oy vermeyen başka apartmana taşınsın” da diyemez. Masraflarını ve varsa ücretini kat maliklerinden alır, hesabı da onlara verir. 

Dernek bir aile değildir, bir işyeri de değildir. Dernek bir yönetim birimi değildir. Gönüllü birlikteliktir. Derneğin yönetim kurulu derneğin patronu değildir. Zira derneğin yönetim kurulunu derneğin üyeleri yani dernek genel kurulu seçer. Seçilenler seçenlere hesap verir. Seçilenler seçenlerce her zaman görevden alınabilir. 

Dernek yöneticileri, varsa derneğin müesseselerini, yani derneğin profesyonel kadrosunu yönetir. 

Kim adına yönetir? Elbette kendilerini seçen dernek üyeleri adına. 

Kooperatif üyelerin şirketidir. Genel kurul, üyelerinin içinden bir yönetim kurulu seçer, denetler, beğenmezse değiştirir. Kooperatifin yönetim kurulu kooperatifin ortaklarını yönetmez, kooperatifin işçilerini ve işyerlerini yönetir. 

Kim adına yönetir? Elbette kendilerini seçen kooperatif ortakları adına.

Gerçek anonim şirket çok sayıda ortağın şirketidir. Yönetim kurulu ortaklarca seçilen bir profesyonel gruptur. Seçenler yönetimi yönlendirir ve denetler, beğenmediğini de değiştirir. Yönetim kurulu şirketin ortaklarını değil işletmelerini yönetir. 

Kim adına yönetir? Elbette genel kurul yani tüm ortaklar adına.

Modern demokratik devlete gelince, devlet aslında bir yönetim kuruludur. Devleti oluşturan ve bu yüzden kendisine seçmen denilen vatandaşlar yöneticiyi seçer, denetler, değiştirir. 

Devlet denilen ve vatandaşlar tarafından seçilen yöneticilerin görevi vatandaşı yönetmek değildir. Görevi, vatandaşın hizmetini görmek üzere kurulan ve yürütme organı denilen teşkilatı yani o teşkilatın çalışanlarını yönetmektir. 

Devlet yöneticileri devlet aygıtını kim adına yönetirler? Elbette kendilerini seçen ve görevlendiren vatandaşlar adına. 

O halde devlette yöneten-yönetilen ilişkisi ailedekine ya da patronun işyerindekine benzemez. 

O halde demokratik devlette vatandaş “yönetilen” değildir. Nokta!

Okunma Sayısı: 2960
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • demokrat

    19.1.2016 21:04:53

    hocam;aslında bu yazıyı gazetenin bir köşesinde herkes anlayana kadar her gün yayınlayın.bunu en iyi bilen Yeni Asya camiasıdır.her gün birine okutsak günün bitiminde binlerce insan aydınlanır belki...

  • ismail civelek

    19.1.2016 08:58:49

    Hocam, vatandaşın 'yönetilen' olmadığını söyleye söyleye herkes öğrenecek inşallah. Sadece sözde kalan 'hizmetkarlık' ile olmuyor malesef. Yazınızdan dolayı tebrik ediyor ve muvaffakiyetler diliyorum.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı