"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kanaat, iktisat ve ekonomik kalkınma - 1

Ali FERŞADOĞLU
11 Ekim 2019, Cuma
Müslümanları fakr u zarurete düşüren sebeplerden birisi de kanaati yanlış anlamalarıdır.

 Çevrenizdekilere, “Kanaat nedir?” diye sorduğunuzda alacağınız cevap şudur:

“Yeterli bulmaktır!” 

Halbuki, tam tersidir. Yani, yeterli bulmamaktır! “Tamam, bir evim, bir arabam, bir tarlam, bir fabrikam var; artık yeter!” demek, himmetsizliğe, gayretsizliğe yöneltir. 

Kanaat, razı olmaktır. Kanaat, mevcut kazançla yetinmek değildir; çalışmanın sonunda elde edilene razı olmak ve çalışmaya devam etmektir. Yoksa, “Artık bu kadar kazandım, yeter, çalışmama gerek yok!” anlamında değildir. Bu anlayış, kanaat değil, himmetsizlik, gayretsizlik ve tembelliktir. 

Çalışmanın neticesine, kısmetine razı olunan kanaat:

- Bitmez tükenmez bir hazinedir. 1 

- Bir şükür şeklidir. 

Yani, “Elimden geldiği, gücümün yettiğince çalıştım, bunu kazandım, elhamdülillah, çok şükür!” demektir. Ve, çalışmaya devam etmektir. 

Bu tür kanaat anlayışı, çalışma şevkini uyandırır. 

Ancak, âhiret işlerinde kanaatsizlik makbûl olabilir. Yaradılışta olan fıtrî güzelliğe, azamete ve ulviyete kanaat etmemek, ihtilâli doğurur. Yani, ister kendi bedenine, ister dış âleme ait güzellik ve azamete razı olmamak… 

Dolayısıyla bir kısım teşebbüs ve değişiklikleri gündeme getirmek demektir. 

Fıtrî, yânî tabiî, yeni tabirle “doğal” hâli bozmak ihtilâldir. Zararlarını tayin etmek de mümkün değildir. 

Yaratılışa kanaatsizlik, çeşitli ameliyatları, bu da belli bir meblâğı, bunun temini de çeşitli hileli ve dolambaçlı yolları, bunlar da kimbilir nasıl birkısım suçlara meydan verir.

Dipnot:

1- Süyûti, el-Fethü’l-Kebîr, 2:309.

Okunma Sayısı: 1271
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı