"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İktidarın iflas itirafı

Cevher İLHAN
07 Mart 2024, Perşembe
Seçim sürecinde peşpeşe yapılan açıklamalar yirmi bir yıllık AKP iktidarında, akabinde “tek kişilik rejim”de ekonominin çökertildiğinin bizzat iktidardakilerce bariz ikrarı.

Çöküşün ikrarı, “yüzde 4.5 büyüme ile dünyada Avrupa ülkeleri arasında yerimizi aldık” diye tıpkı TÜİK’in oynanılan “tâlimatlı enflasyon rakamları” gibi uyduruk “büyüme masalı”yla övünen Cumhurbaşkanı’nın, peşinden “emekli maaşları yetersiz, ama 1.9 trilyon liralık bir kaynağı aktarmak için 2024 yılı boyunca ülkemizde tek çivi çakmasak, memuru ve işçisiyle devletin çalışanlarının yarısından fazlasına maaşlarını vermesek ancak karşılayabiliriz” itirafı bunun son örneği, “emekliler için para yok” çarkı, “kaynak olmadığı” gerçeğinin itirafı.

“YOKSULLAŞTIRMAYLA ENFLASYONU DÜŞÜRME” PROGRAMI

Daha önce Hazine ve Maliye eski Bakanı Nebati’nin “tek haneli enflasyon” için Mayıs 2023 seçimlerini tarih vermesine karşı, Bakan Şimşek’in “Enflasyonun bu yıl yüzde 30’lar, gelecek yıl 14 civarına, 2026’da tek basamaklıya düşmesini hedefliyoruz. 2028 itibarıyla fiyat istikrarını sağlamış olacağız” sözü, vaziyeti ele vermişti. (gazeteler, 16.2.24)

Ancak “Programda vergi istisnalarını gözden geçireceğiz, istisnalarda verimli etkin olmayanlarla ilgili çalışma yapacağız” diye konuşması, ekonomistlerce istisnai vergilerin yeniden dayatılacağının işâreti olarak yorumlanıyor.

Keza emekli maaşları asgari ücretin yarısının altında tutularak vatandaşlar satın alma güçleri yoksullaştırılıyor.

“SAKIN ‘1 NİSAN ŞAKASI’ SANMAYIN!”

Bundandır ki yerel seçimden sonra vergilerde artışa gideceğini belirten ekonomi yazarı Şeref Oğuz’un, “Para yoksa ya banknot matbaasını çalıştıracak ya da yeni vergiler salacağız. Hatırlayın, deprem bahanesiyle geçici olarak gelen iletişim vergisi, yatıya kalmış ve gitmemişti. Misal zaten duble hale getirilen Motorlu Taşıtlar Vergisi yılda 2 kez almaya devamla kalmayıp her 4 ayda bir veya her 3 ayda bir (yani yılda 3 veya 4 kez) alınacak hale getirilebilecek. Daha sırada birden fazla evi olanlardan alınacak ekstra konut vergisi var ki evlere şenlik. KDV ve ÖTV’de her mal ve hizmet grubu için (gıda dâhil) yukarı doğru tırmandırılacak oranlar sözkonusu… Temel KDV’nin yüzde 25’lere dayandırılması bile tasarlanan seçenekler arasında yer alıyor” ihbarında bulunması dikkat çekici. (Ekonomim.com, 1.3.24)

Ve, “Şimdi de kasada para yok. Bütçe açığının en büyük gider kalemi; faiz ödemeleri… Yandaş candaş taş mı yesin? Para yoksa vergi ne güne duruyor? 1 Nisan sonrası vatandaşa ‘sımsıkı para programı’ yetmezmiş gibi peşin vergi ile gelirlerse sakın bunu “galiba 1 Nisan şakası” algılamayın, ödeyiverin(!)” ironisi gerçeği ortaya koyuyor.

Ve bütün bunlar, “ben ekonomistim, ekonominin sorumlusu benim ben” diyen Cumhurbaşkanı’nın “Bu kardeşinize yetkiyi verin, bakın nasıl faizle, dövizle enflasyonla mücadele edilecek!” vaadlerini hatırlatıyor. 

Okunma Sayısı: 1740
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Emekli

    7.3.2024 22:12:10

    Tespitleriniz Doğru. Söyleyen bizleri inandıracağını zannediyor. Tebrikler Selamlar

  • Erhan

    7.3.2024 14:06:50

    Ülke ekonomisinin ayakta durmaya mecali kalmadı, maalesef tükendi, şimdi daha büyük yalanlarla işi götürmeye kurtarmaya çalışıyorlar. hiç kendi saltanatlarından lüks yaşamlarından saraylarından vazgeçtiklerini gördünüz mü? Allah en başta emeklilerin hakkını bunlara bırakmasın inşallah, 10.000 TL maaş alıp 7500 TL ev kirası ödeyerek yaşamayı bir deneyin bakalım hayat nasılmış.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı