"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Dışarıda yemenin maliyeti yüzde 30 arttı

30 Ekim 2015, Cuma 12:16
Pahalanan et fiyatları restoran ve lokanta bedellerini arttırıyor. Yüzde 30’u bulan artışta kur oynamaları da rol oynuyor.

Sektör temsilcilerinden Tüm Restoranlar, Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Tatlıdil, fahiş şekilde artan et fiyatlarının zammı mecburi kıldığına işaret ediyor.

Tatlıdil, fiyatlarda et ithalatının ve teşviklerin belirleyici olacağını da dile getiriyor.

Ev dışı tüketim sektörünün büyüklüğü 50 milyar lirayı buluyor. Sektörden en büyük payı yüzde 26 ile restoranlar alıyor. Bu mekânlara her sene birey başına 300 dolar ödendiği tahmin ediliyor. Rakam ABD’de 3 bin dolara dayanıyor. Türkiye’de restoranlara yapılan ödemenin gerilerde olması gelirin yanında et fiyatlarının da payı var. Bedeli önemli oranda artan kırmızı etten hemen her yemekte yararlanılıyor. Konu ile Cihan’a açıklamalarda bulunan TÜRES Yönetim Kurulu Başkanı Tatlıdil, restoran ve lokantaya ödenen meblağın arttığına işaret ediyor. Tatlıdil, “Fiyatlar, 2014’e yüzde 10 ila yüzde 30 artmış durumda. Bunu nedeni enflasyon ve kur idi. Doğal olarak ABD Doları veya Euro ile kira ödeyen mekânların giderleri arttı. Fakat en büyük etken et fiyatlarının artışı oldu. Epeydir fiyatlara artış uygulamayan sektör temsilcilerimiz, fahiş şekilde artan bu et bedelleri karşısında dayanamadı. Fiyatlarını arttırmak durumunda kaldı.” diyor.

Fiyatların 2016’da ne olacağı tartışılan konulardan. Tatlıdil’e göre seneye fiyatların ne seviyede olacağını tahmin etmek güç değil. Fiyatlarda seçim sonrası durumun belirleyici olacağının dile getirildiğini anlatan Tatlıdil, “Esasında hükümetin et ithalatı ve teşviki konusunda atacağı somut adım etkili olacaktır. Onun için bekleyip görmek gerekli.” ifadelerini kullanıyor.

RESTORANLARDA KARTLI ÖDEME ORANI YÜZDE 60-70

Öte yandan restoran ve lokantalarda nakit ödeme terk ediliyor, kart kullanımına yönelim artıyor. Ali Tatlıdil, bu konuda şunları kaydediyor:

“Kart olayını iki kısma ayırmak gerekiyor. Bir yemek kartları, yani firmaların elemanlarına dağıttığı kartlar, bir de banka kartları (kredi kartları). Elemanların büyük bölümü artık yemek kartlarını kullanıyor, neredeyse nakit kullanma kalmadı. Normal müşteriler de ağırlıklı pek çok ödemelerde olduğu gibi kart kullanıyor. İlla oran verilecek olursa bu oran yüzde 60 - 70 civarını bulmaktadır. Bu oran kayıt dışılığı önleme gayretinde olan devletin de lehine. Bu nedenle devlet ödemelerde, alım satımlarda kart kullanımını teşvik etmektedir. Ama bu durum harcama alışkanlığı bulunmayan tüketicilerimizin bütçede açık vermelerine, borçlanmalarına neden olmaktadır. “

Okunma Sayısı: 2268
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı