Bal, bünyesinde bir çok şifa saklı harika bir besin maddesidir. Binlerce çiçekten derlenen nektar, arının iç midesinde enzim katılarak bala dönüştürülür.
Bu yönüyle eşi benzeri bulunmazdır. Albenisi yüksek, uzaktan bakıldığında iştah kabartan bir görselliği vardır. Kendine has mükemmel rayihasıyla müthiş cazibeye sahiptir. Böylesi bir gıda maddesinin tüketilmesinde şeker hastaları iradelerini son sınırına kadar zorlamalıdır. Bal mı sağlık mı tercihinde sağlığı tercih etmeliler. Şeker hastaları, günde birkaç kez tok olarak, seyrek aralıklarla bir-iki tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde bal tüketebilirler. Bu tür kontrollü tüketimin bir risk oluşturmayacağı bal literatüründe mevcuttur. Ölçünün kaçırılması, işi şeker komasına kadar götürebilir. Bal doğrudan kana karışan bir besin maddesidir. Diğer gıdalar gibi bağırsaklarda emilim yolu ile kana karışmadığından hızlı bir şekilde hastanın kan şekeri oranını yükseltecektir. Bu durum ise şeker hastalarına tıp uzmanlarının önermediği daha da ötesi sakıncalı bulduğu bir durumdur. Bu sebeple ölçülü ve kontrollü tüketim olmazsa olmaz şarttır. Halk arasında yaygın görüş olarak “gerçek bal şeker yükseltmez” şeklindeki görüş kesinlikle yanlıştır. Bal, şeker hastasının tüketmemesi gereken bir gıda maddesidir.
BAL TÜKETMEK ZARARLI MIDIR?
Hemen hepimizin bildiği bir gerçek vardır. Hangi gıda maddesini gereğinden fazla tüketirsek tüketelim olumsuz etkilerle karşılaşmamız mümkündür. Bal da bu kategoridendir. Balında azı karar çoğu zarardır. Bu sebeple balı da ölçülü tüketmek gerekir. Faydalıdır, şifa deposudur diyerek abartmamak gerektir. Ağır işlerde çalışan işçilerle, sporcular çok fazla enerji harcadıklarından diyetisyen veya bir beslenme uzmanın tavsiyeleri doğrultusunda, bilinçli bir tüketimle, tavsiyeler istikametinde fazla bal tüketebilirler. Normal şartlar altında bal tüketmenin herhangi bir zararı tesbit edilmemiştir. Bal ve diğer arı ürünlerine karşı alerjisi olanlar ile şeker hastaları dışında her sağlıklı insan endişesiz bal tüketebilir. Kestane balı ile halk arasında deli bal olarak nitelendirilen üç gül ballarının tüketiminde dikkatli olmak gerekir.
Deli bal satışı ve üretimi yasak olduğundan bulmak ve tüketmek oldukça zordur. Kestane balı ise satıcısından veya uzmanından görüş alınarak belirtilecek ölçüye göre kullanılmalıdır. Hiçbir zaman kahvaltıdan önce bir çorba kaşığından fazla kestane balı tüketilmemelidir.