"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Filler tepinir, çayırlar ezilir

Faruk ÇAKIR
16 Nisan 2018, Pazartesi
Türkiye’nin uzun dönemdeki menfaati komşularıyla iyi geçinmektedir. Birilerinin keyfi için komşularımızla aramızı açmak, kavga etmek milletin menfaatine değildir.

Dinleyen olur ya da olmaz en baştan ifade edelim ki Türkiye’nin uzun dönemdeki menfaati komşularıyla iyi geçinmektedir. Birilerinin keyfi için komşularımızla aramızı açmak, kavga etmek milletin menfaatine değildir.  

Ayrıca dış politikanın diplomasi dili ile yürütülmesi ve uzun dönemli düşünülmesinde büyük fayda vardır.  

Bunları yapabildiğimizi söylemek ne yazık ki mümkün değildir. Miting meydanlarından başka ülkelerin liderleriyle muhalefet liderleriyle olduğu gibi ‘kavga’ya tutuşulması da bunun bir delili olsa gerek.

Maalesef ve ne yazık ki komşumuz Suriye, mübarek bir gecede, İslâm dünyası Mi’rac Gecesi’ni idrak ederken füzelerle vuruldu. Suriye meselesinde en baştan yanlışlar yapıldığını her defasında ifade ettik. Türkiye zalimler arasında tercihe zorlanmamalıydı. Elbette komşumuz Suriye’de ve tabiî ki bütün İslâm dünyasında hürriyetler hükmetmeli ve zalim idarecilere fırsat verilmemelidir. Fakat bu gayretler, bu geçişler akıllı ve diplomatik dille desteklenmeli. Aksi davranış o ülkede yaşayanların da menfaatine olmuyor.

Daha önce Irak örneğinde de olduğu gibi komşumuz Suriye, uluslar arası güç odaklarının, ‘büyük devletler’in savaş ve silâh deneme alanına dönmüş durumda. Bunların tamamının yanlış olduğu söyleyebilmek lâzım. Taraflar ve ‘cephe’ler o kadar sık değişiyor ki şaşmamak mümkün değil. Bir gün Rusya ile ‘dost’ olunurken, bir başka gün ABD ile ‘dost’ olunuyor. Bütün bu gelişmeler Türkiye’nin işinin zor olduğunu, ‘müteharrik-i bizzat/kendi kararıyla hareket eden’  olmadığımızı göstermez mi?

Nitekim taraftarları dahi Türkiye’yi idare edenlerin ABD ve müttefiklerinin füze saldırısı sonrası yaptığı ‘tam  destek’ açıklaması karşısında şaşırdılar. Meselâ, Yeni Şafak Genel Yayın Müdürü twitter mesajlarının birinde  

“ABD, İngiltere ve Fransa’nın Şam’ı bombalamasına dair Dışişleri açıklaması ‘bir adım sonrası hesap edilmeden’ yapılmış sanki” dedi. (@ibrahimkaragul, 14 Nisan 2018)

Dış politika konusunda ehil olanlardan Prof. Dr. Hasan Ünal da paylaştığı mesajında, “ABD, Fransa ve İngiltere’ye bugün alkış tutan görüntü  aklıma, 1956 Süveyş krizinde İngiltere ve Fransa’ya, Cezayir bağımsızlık savaşında da Fransa’ya arka çıkan  Türkiye görüntüsünü getirdi. Türkiye o yanlışların bedelini sonraki yıllarda pahalı ödemişti. Bizden söylemesi” ikazını yapma ihtiyacı hissetti. (@hasanunal1920, 14 Nisan 2018)

Dış politikada zorlu bir dönemden geçiyoruz. İşimizin kolay olmadığını kabul etmek icap eder. Bu zorlu dönemi en az zararla aşmak için çok dikkatli, çok ihtiyatlı ve çok diplomatik bir dil kullanmak icap eder. Başka pek çok konuda olduğu gibi dış politika konusunda da uzun dönemli planlar yapamadığımız anlaşılıyor. Bir günlük, bir aylık plan yaparak gelinen nokta burası. Uzun dönemli planlar yapıp kararlı adımlar atmak gerekir. Dış politikada dostluklardan ziyade menfaatlerin ön plana çıktığı siyasetçilerden duyduğumuz tesbitlerdir. Türkiye bu gerçeği unutabilir mi? “Saldırı öncesi bize de haber verildi” demek, “Bizim tekliflerimiz de dinlendi” anlamına gelir mi?

Suriye’de “Filler tepinir, çayırlar ezilir” sözünü hatırlatıyor. Bu çirkin kavgada taraf olmak zalimlerin zulmüne destek olmak anlamına gelir ki bu tuzağa düşmemek en iyisi. Temennimiz ve duâmız Suriye’nin de hak ettiği adil bir idareye kavuşmasıdır. Daha kötü ve daha feci tablolar görmemek ve savaşın bir an önce sona ermesi için elimizden ne geliyorsa onu yapalım. Hem fiilî, hem de kavlî duâlarımız savaşın sona ermesi için olsun.

Okunma Sayısı: 3816
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı