"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hislerle değil, akılla hareket şart

Faruk ÇAKIR
16 Mart 2019, Cumartesi
Tartışmalı bir şekilde de olsa Avrupa Birliği maceramız devam ediyor. Avrupa Parlamentosu’nun (AP) kabul ettiği “2018 Türkiye Raporu”yla bu macera yeni bir safhaya girdi.

Tavsiye niteliği taşıyan ve bağlayıcılığı bulunmayan bu raporda, “Avrupa Birliği’nin Türkiye ile katılım müzakerelerini resmen askıya alması” teklifinde bulunuldu.

109’a karşı 370 oyla kabul edilen ve Türkiye’nin aleyhinde tesbitlerde bulunan rapora 143 parlamenter ise çekimser kalmış. Raporda, “İnsan hakları, hukukun üstünlüğü, basın özgürlüğü ve yolsuzlukla mücadele”  konularında Türkiye’ye yönelik eleştiriler sıralanırken, Türkiye’nin Suriyeli göçmenlere yönelik  politikasından övgüyle bahsedilmiş. (AA, 13 Mart 2019)

Her ne kadar “Tavsiye niteliği taşıyan ve bağlayıcılığı bulunmayan” bir raropla karşı karşıya olunsa da ortada ciddî bir mesele vardır. Raporun bağlayıcılığı olmaması, sosyal ve siyasî etkileri de olmayacak anlamına gelmez. Çünkü Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği’nde yaşayan 450 milyon nüfusu temsil eden ve temel vazifesi bir siyasî güç olarak topluluk politikalarının hazırlanması için gereken kararları alır. 

Dolayısıyla “Bu karar bağlayıcı değil” diye yan gelip yatmamak lâzım. Tam aksine, bu kararlar iyi tahlil edilmeli ve yanlışları varsa kararlı bir şekilde itiraz, doğru tesbitleri varsa da gereğini yapmak icap eder.

AP’nin ilgili kararı açıklandığında bazı idarecilerin tehevvüre kapıldığı ve raporu toptan reddetmeyi tercih ettikleri görüldü. “Bizi bağlamaz. Dikkate almıyoruz. Onlar da kim oluyor ki!” anlamına gelen beyanlar ve itirazlar bazılarının hoşuna gitmiş olsa da isabetli değildir. Tekrarlamakta fayda var: Raporda mutlaka itiraz edilecek yönler vardır ve bunlara diplomatik yollarla ve kararlı bir şekilde itiraz edilmelidir. Tabiî ki bu yapılırken ‘basın açıklamaları’ ile değil, daha ziyade doğrudan muhataplara ve onları ikna edecek şekilde yapılmalı. “Bu kararı tanımıyorum” demek hisleri okşayabilir, ama tanınsa da tanınmasa da bu ve benzeri raporların ve kararların Türkiye ekonomisine, siyasetine, hal ve gidişine etkileri olur.

İktisadî Kalkınma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun raporu değerlendirirken ortaya koyduğu tavır daha isabetlidir ve siyasetçilerin de bu dili tercih etmeleri ülkemizin menfaatinedir.

İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Avrupa Parlamentosu’nda kabul edilen Türkiye raporu hakkında değerlendirme yaparken, Mayıs (2019) ayındaki seçimlerle yerini bir sonraki Parlamento’ya bırakacak  olan AP’nin bu şekilde bir miras bırakmasını üzücü olarak nitelendirmiş. 

Zeytinoğlu şunları da söylemiş: “AP’nin, Türkiye raporunda üyelik müzakerelerinin askıya alınmasının önerilmesini son derece talihsiz bir  öneri olarak değerlendiriyorum. (...) AP raporu, müzakereler hakkında karar alıcı konumda olan Konsey  ve Üye Devletlere tavsiye niteliğinde. Türkiye ile müzakerelerin askıya alınması için Üye Devletlerin nitelikli çoğunluk ile karar vermeleri gerekiyor ki bu şu anda mümkün değil. Ancak bu durum bizi rehavete  sürüklememeli. (Mayıs 2019’daki) Avrupa seçimleriyle ile yenilenecek olan AP’de popülist ve aşırı sağ üyelerin güçlenmesi söz konusu. (...) Demek ki işimiz daha da güçleşebilir. Bu gelişmelere karşı AB politikamızı devam ettirerek ve Türkiye’nin de yararına olan reformları hızla uygulamaya koyarak, AB içindeki Türkiye  karşıtlarının eline koz vermemeliyiz.” (www.ikv.org.tr, 14 Mart 2019)

Meselenin özü burada düğümleniyor: Çare, Türkiye’nin de yararına olan reformları hızla uygulamaya koyarak, AB içindeki Türkiye karşıtlarının eline koz vermemek! Gerisi boş tartışma...

Okunma Sayısı: 1638
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı