"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İstanbul’un çeşmelerinden su akıtmak imkânsız mı?

Faruk ÇAKIR
19 Nisan 2018, Perşembe 00:15
Dünyanın en güzel şehirleri arasında yer alan İstanbul’un her geçen gün bu güzelliklerini kaybettiğinin her halde farkındayız.

Çok değil, 50 yıl önceki İstanbul ile günümüz İstanbul’u arasında dağlar kadar fark var.  

Keşke bu fark daha güzel şehir hedefi yönünde olsaydı. 

Meselâ, 1970’lerdeki İstanbul Boğazı’nın güzelliğinden eser var mı? Boğaz Köprüsü’nün yapıldığı tarihlerdeki fotoğraflarla bugünü hiç kıyaslıyor muyuz? O gün İstanbul Boğazı’nın iki yanı da yemyeşil tarlalarla, ormanlarla kaplıyken bugün baştan sona betonla kaplanmış. Şehir içleri aynı şekilde... Son 20 yılda yapılan yüksek bina, kule sayısını hesaplayan oldu mu? Bu hırsın İstanbul’u yaşanmaz hale getirdiğinin farkında değil miyiz?

Plansız ve ölçüsüz şehirleşmenin zararları bir yana, tarihî eserlere hak ettiği değeri vermediğimiz de ayrı bir konu. Son yıllarda başta camiler olmak üzere tarihî eserlerin restorasyon ve bakımının yapıldığının elbette farkındayız ve tebrik ediyoruz. Ancak belki de çok daha kolay olan tarihî çeşmelerin bakımını yapıp suyunu niçin akıtamıyoruz?

İstanbul’un bilhassa Suriçi semtlerinde neredeyse her sokakta bir çeşme var ve bunların tamamına yakınından su akmıyor. Bu çeşmelerin bazıları tahmini olarak 10 yıl önce tamir edilmiş, ama şu an itibarıyla yine terk edilmiş, suları akmaz hale gelmiş. “Biz tamir ettik, kabahat millette. Mahalleli çeşmesine sahip çıksaydı” denilse de haklı olunmaz. Elbette başta mahalleli ve İstanbul’da yaşayan herkes bu çeşmelere sahip çıkmalıdır, ama çeşmeler bir şekilde tahrip edildiğinde gecikmeden tamiri yapılmalı. Hele hele çeşmelerin susuz kalmasını hiç kimse savunamaz.

Bu meseleler sanal âlemde tartışılınca bazı arkadaşlar “Çeşmelerden su akarsa araba yıkamak isteyenlerin istilâsına uğrar, hatta aralarında kavga bile çıkabilir” diyorlar. Böyle bir ihtimal olsa da bunun da çaresi vardır. Meselâ, çeşmelerden akan su sadece içmeye elverişli şekilde kısık olabilir ya da hortum bağlanamayacak şekilde dizayn edilebilir. Velhasıl bir şekilde bunun çaresi bulunur.

“Türkiye’nin, İstanbul’un bin türlü derdi var. Bunu gündeme taşımanın zamanı mı?” diyenler de olabilir.  

Kanaatimizce başka problemler bu derdi konuşmamızı engellememeli. İstanbul’un çeşmelerinin bakımı ve su akıtılması iki satırlık bir yazıya bağlıdır. Bunun için siyasî iradenin karar vermesi yeterlidir. Basitçe, “Her ilçe belediyesi ilçe sınırları içindeki çeşmelerin bakımını yapıp su akıtmakla görevlidir” denilse ve bu karar ciddiyetle takip edilse yeter.

İstanbul’daki çeşmelerle ilgili olarak yetkililerin ilgisizliğini de anlamak mümkün değil. Ara sokaklar değil, en işlek meydanlardaki çeşmeler de bu halde. Meselâ, Tophane Meydanı’ndaki çeşme... Suları akmadığı gibi yalakları sokakta kalanlar için ‘yatakhane’ olmuş. Bu konudaki fotoğrafları paylaştığımız İBB Beyaz Masa (@ibbBeyazmasa) önce 11 Nisan 2018’de; “Konu incelenmesi için yetkililere iletilmiştir. Tarafınıza en kısa sürede geri dönüş sağlanacaktır” denildi. Sonra gelen (17 Nisan 2018) mesaj ise umut kırıcı: “Başvuru iletinizde yer alan konu İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetki ve sorumluluk alanında bulunmamaktadır. Konu ile ilgili Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul İl Bölge Müdürlüğü yetki ve sorumluluk sahibi olduğundan belirttiğiniz adresteki şikâyet tarafımızdan [email protected] mail adresine iletilmiştir.”

Ne edip etmeli ve “İstanbul Çeşmelerinden Su Akıtma Platformu”nu kurmalıyız. Elverin ve inşallah bu çeşmelerden su akıtılmasına birlikte şahit olalım!

Okunma Sayısı: 2156
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı