"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Beden ve ruhun huzuru: Uyku (3)

Feyzullah ERGÜN
01 Ocak 2018, Pazartesi
Zamanımız insanlarının yaşadığı hayat kalitesi, günlük hayatın gerginlikleri, psikolojik ve fizyolojik problemler sonucu yaşanan stresler, uyku bozukluklarının kaynağını teşkil eder.

Günlük mesaide yaşanan olumsuzluk ve yorgunluklar, uykuya dalma ve uykunun dinlendirici olma özelliğini kaybetmeye sebep olduğundan, beden sağlığını ve günlük çalışma performansını zayıflatarak, verimsiz hale getirir. Ayrıca uykusuzluğun sürekli hal alması sonucu, organizmanın yaşayacağı huzursuzluk, sinir ve psikolojik gerginliklerden meydana gelen düşünce fonksiyonlarının bozulmasıyla yaşanan depresyon, panik atak ve daha birçok psikiyatrik hallere yol açmasının, uykusuzluğun artmasıyla paralellik gösterdiğidir. Zamanımız gergin insanlarının bu hayatî problemlerine, çeşitli alternatif tıp destekleriyle, çözümler aramaya gayret edeceğiz.

Unutulmaması gereken en önemli husus, uykusuzluğun gerçek sebeplerini araştırıp, bulmadan verilen kimyasal kaynaklı uyku hapları alınması kolaycılığıdır. Zaten bu tür ilâçlar, kaliteli bir uyku sağlamayıp, dinlendirici de olamadıkları bilinmektedir. Huzurlu ve dinlendirici bir uyku için, en başta günlük gerginlik ve stresleri unutmaya çalışarak, beden ve ruhun gevşemesini sağlamaya çalışmaktır. Uykuya hazırlanırken çok aç veya tok halde olunmamalıdır. Çay, kahve ve kolalı içeceklerin içilmemesi, televizyon, internet ve cep telefonlarının uyarıcı etkilerinden sakınılmalıdır. Bunların yerine mutlaka huzur kaynağı olan kitapların okunması, huzurlu bir uykuya da hazırlayacaktır. Uyku gelmeden önce yatağa girip, zorla uyumaya çabalamak, uykuyu kaçırıp gerginliğe sebep olmaktadır. Düzenli ve sağlıklı beslenme de, huzurlu uyku için şarttır.

İlâhî şifa ve rahmet kaynaklarının, insanların yardımına gönderilmesiyle, uykusuzluk sonucu yaşanan sıkıntılar huzura kavuşturulmuştur. Uyku problemlerine çare ve deva olabilecek bitki kaynaklarını, ihtiyacı olanların istifadelerine takdim edeceğiz. Öncelikle uykusuzluğa sebep olan stresin aşılmasında, sarı kantaron çayı veya yağından 2-3 hafta, akşamları bir bardak çayından içilir. Kırmızı yağından kullanılacaksa, bir tatlı kaşığı kadar alınabilir. Ayrıca kediotu, oğulotu (melisa), papatya, lavanta, nane, ıhlamur, yasemin çaylarından içilebileceği gibi, uykudan önce bir bardak ballı ılık süt içilmesi, arzu edilen uykuya hazırlayacaktır. Uyku öncesinde enerji veren gıdalar (tatlılar, çikolata ve C vitamini ihtiva edenler) alınmamalıdır. “Yatmadan önce 1-2 ceviz ya da bir tane yerli muz yiyin, ceviz iyi bir triptofan kaynağıdır. Bu aminoasit uykusuzluğa iyi gelir. Muzda ise triptofanın yanı sıra, uyku hormonu olan MELATONİN’de vardır.” 9

Uyku ve istirahatimiz için Rabb’imizin (cc) geniş rahmet hazinelerinden gönderilen nimetlerin bir kısmını daha saymaya devam edelim. Mevsiminde yenen alıç, şerbetçiotu çayı, kekik-nane karışımı çay, rezene, çarkıfelek çaylarından ayrı ayrı fayda sağlanır. Hafif bir yemek olarak akşamları, yulaf ezmesi ve yoğurt karışımı, yanında birkaç yaprak marul iyi bir uykuya hazırlayacaktır. Uykusuzluk sıkıntısı çekenlerin çok faydalanacağı “Uyku kolaylaştırıcı çay karışımı verelim: Kediotu kökü 15 gram, limon çiçeği 15 gram, oğulotu yaprağı 15 gram, şerbetçiotu 15 gram. Hastaya 12 adet 5 gramlık paketler halinde verilir. 5 gram karışım üzerine 250 ml. Sıcak su dökülüp, üstü kapalı olarak demlenir, süzülür ve yatmadan önce içilir. Uykusuzluk ve sinir yatıştırıcı olarak etkilidir.” 10

Beden ve ruhu rahatlatıp, dinlendiren uyku nimetinin bozulmasına sebep olan, uykunun başlangıç devresindeki uykuya dalamama sıkıntısı, büyük problem teşkil eder. “Korkuyla uyuyamayacağınızı düşünürseniz, o kadar gerilirsiniz ki, uykuya dalmayı âdeta imkânsız hale getirirsiniz. Bu durumda yardımcı sloganınız ‘Uyku her durumda önemsiz’ cümlesidir. Bu cümledeki telkin iyice benimsendikten sonra, sakinleşmiş bir halde, sizi uyutmayan iç savaş biter. Bunun yerine, 19. Yüzyılda İsviçreli bir nöroloji uzmanının tarif ettiği alıcı konumuna ulaşmış olursunuz: ‘Uyku güvercine benzer, sadece elinizi uzatacaksınız. Yakalamaya çalışırsanız kaçar.” 11 

Kaliteli, huzurlu bir uykunun gerçekleşmesi için, uyulması gereken manevî reçetenin uygulanması ihmal edilmemelidir. Kısaca özetleyecek olursak, mümkünse yatağa abdestli olarak girip, besmele, salâvat ve istiğfar duâlarını, uyku gözleri bürüyünceye kadar okumalıdır. “Bismillahillezi lâ yedurru me’asmihi şey’ün filardı ve lâ fissemâ ve hüves-semi’ul alim” deyip, İhlâs, Felak, Nas Sûrelerini okuduktan sonra, elleriyle baş ve bedenine mesh eder. Âyete’l- Kûrsi, Kâfirun, Kevser, Kureyş ve her şeye yeterli olan Amenerresulü okunarak, yorgun beden ve ruhumuz dinlendirilmelidir. En sonunda “Rabbi kıni azabeke yevme tüb’asü ibadike” yani “Ya Rabbi, kullarını tekrar dirilttiğin gün, beni azabından koru” diyerek, kendimizi Hafîz-i Hakiki’nin (cc) korumasına emanet ederiz. Çünkü insan, yattığı hal gibi ölürse, öldüğü hal üzere kalkar. Uykularımızın gaflet karanlıklarında değil, hayırlı, huzurlu ve nurlu meyveler vermesini, nihayetsiz Rahmet Sahibi’nden (cc) diliyorum.

SAĞLICAKLA KALIN. 

Dipnotlar:

9) Uykunun Sihirli Gücü, s. 99.

10) Prof. Dr. Canfeza SEZGİN, Tam Şifa, s. 890 Hayykitap 2016.

11) Prof. Dr. Dietrıch LANGEN, Otojen Gevşeme Egzersizi, s. 88 Kaknüs Yayınları 2009.

Okunma Sayısı: 3399
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı