"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

4,3 milyar doların kaynağı kara para

25 Nisan 2015, Cumartesi
Kayıtdışı ekonomi uzmanı Prof. Dr. Osman Altuğ, Şubat ayında ülkeye giren ve net hata noksan kalemi olarak anılan 4,3 milyar doların kaynağının ‘kara para’ olduğunu söyledi.

Kayıtdışı ekonomi ve kara para uzmanı Prof. Dr. Osman Altuğ, Şubat ayında ülkeye giren ve net hata noksan kalemi olarak anılan 4,3 milyar doların kaynağının ‘kara para’ olduğunu söyledi. Kara para ve kayıtdışı ekonomi konularında uzman isim olan Altuğ, “Net hata noksan palavra. Gider çoktu, kapayamadık ve kara para geldi.” dedi. 

Prof. Dr. Altuğ, “Kur dalgalanmalarının arttığı Şubat ayında Türkiye’ye 4,3 milyar dolar para girdi. Bu, 4,5 milyar dolar girişin olduğu Eylül 1998’den bu yana karşılaşılan en büyük miktar. Bu para Merkez Bankası ödemeler dengesi verilerine net hata noksan kalemi olarak geçti. Merkez Bankası’nın açıklamasına göre net hata noksan kalemindeki tutar; ithalat ve ihracat ödemelerinin ayrı bilanço dönemlerinde ele alınması, gümrüklerdeki beyanat hataları, muhtelif kalemlerden elde edilen gelirlerin atıl durumda bulunması, yolcu, bavul ticareti verilerinin anketlere dayanması ve hatalı olmasından kaynaklanıyor.” dedi. Altuğ, ‘net hata noksan’ın ekonomi adına sorun olduğuna işaret ederek, “Ekonomi ile ilgili rakamların tamamı, net hata noksan filan palavra. Yani gider çoktu kapayamadık, kara para geldi kapadık. Olay budur.” şeklinde konuştu. 

Ekonomide kayıt dışı oranı: yüzde 75

Ekonomide kayıt dışılığın oranının yüzde 75 olduğuna değinen Altuğ, “Kredi kartları ile kayıt altına alma çabaları var. Ama adamın biri öbür taraftan ‘kredi kartı faizini sileceğim’ diyor. Ama ‘kredi kartı borçlularının borçlarını erteleyeceğim’ diyor. Bu, balonu renkli hale getirmek bu. Böyle yaparsan banka sistemi ne olur? Aynı gün çöker, bunu dillendirmek dahi yeter.” diye konuştu.

Okunma Sayısı: 1148
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • vefa umurca

    25.4.2015 16:10:15

    yani şuan var yarın yok.

  • Hüseyin İLHAN

    25.4.2015 08:47:15

    Kayıt dışını önlemek için önce ADALET,HAKKNİYET e riayet etmek lazımdır biiir,ikincisi tedbir olarak elbette kredi kartları kullanılmalıdır amma bu müslüman milletimize faizi sarmalayarak olmamalıdır.Mesela kredi kartı ile yapılan alış verişlerin belli bir limiti 90 gün içinde ödenmek şartı ile faizden istisna edilebiliir.KDV oranları kayıt altına girmekten imtina edecek nisbetlerden aşağı olmalııı.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı