"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Cezalar insan haklarına uygun olmalı

05 Ekim 2017, Perşembe 01:00
Özgürlükle beraber cezaların da bir toplumun olmazsa olmazı olduğunu belirten Prof. Dr. Refik Korkusuz, “Ancak bütün bunları değerlendirirken temel insan haklarına, yaşama hakkına, şüpheden sanığın yararlanma hakkına ve diğer evrensel haklara uygun olarak yorumlanması gerekir” dedi.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Refik Korkusuz, özgürlükle beraber cezaların da bir toplumun olmazsa olmazı olduğunu belirterek, “Ancak bütün bunları değerlendirirken temel insan haklarına, yaşama hakkına, şüpheden sanığın yararlanma hakkına ve diğer evrensel haklara uygun olarak yorumlanması gerekir. Hazreti Adem’den son insana kadar esas olan özgürlüktür” dedi. Uluslararası Hukukçular Birliği’nin (UHUB) 2015 yılında Antalya’da 32 ülkeden akademisyen ve hukukçunun katılımıyla düzenlediği Uluslararası İslâm Ceza Hukuku Konferansının tebliğleri kitaplaştırıldı. İki ciltlik İslâm Ceza Hukuku adlı eserde İslam ceza hukukunun genel ilkeleri, ceza hukuku kurallarının çelişmesi ve neshi gibi konuların yanı sıra klasik ve modern dönemin tartışmaları yer alıyor. 

 

“Esas olan özgürlüktür”

Esas olanın özgürlük olduğunu ve temel akideye aykırı olmayan her şeyin İslâm hukuku tarafından kabul edilebileceğini dile getiren Korkusuz, şunları aktardı: “Özgürlükle beraber cezalar da bir toplumun olmazsa olmazıdır. Ancak bütün bunları değerlendirirken temel insan haklarına, yaşama hakkına, şüpheden sanığın yararlanma hakkına ve diğer evrensel haklara uygun olarak yorumlanması gerekir. Hazreti Adem’den son insana kadar esas olan özgürlüktür. Esas olan sanığın şüpheden yararlanmasıdır. Esas olan insan haklarına uygun olarak davranmaktır. Ama bütün bunları yaparken toplumun istikrarlı bir şekilde hayata devam edebilmesi için toplumun kurallarını ihlâl eden, başkasının yaşantısına doğrudan ya da dolaylı yoldan müdahale edip toplumda huzursuzluğa neden olan kural dışı tutum ve davranışlar cezalandırılır. İslâm ceza hukuku da bu partnerlerden sadece bir tanesidir.” 

Yüzlerce yıllık müktesebat rafa kalktı

Eserle ilgili olarak İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nde bir tanıtım toplantısı ve panel düzenlendi. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Karaman ve İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk’ün açılış konuşmasını yaptığı panelde konuşan Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Refik Korkusuz, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçerken içtihat siteminden kanun sistemine geçişle problemlerin çıkmaya başladığını kaydederek, “O tarihte hukukçular kanun sistemine hazır olmayınca Batı kanunlarını tercümeye başladılar. Bu sefer yüzlerce yıllık müktesebat rafa kalktı. Çünkü aynen iktibas ettiler” dedi. 

AA

Etiketler: adalet, özgürlük
Okunma Sayısı: 3291
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı