"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“Din Özgürlüğü” panelinde çarpıcı sözler!

16 Ekim 2014, Perşembe 09:41
Başörtülü hakim doğru karar veremez mi?

“Türk – Alman Bilim Yılı” kapsamında 14 Ekim’de İstanbul Taksim'deki The Marmara otelinde düzenlenen panel, “Din Özgürlüğü” başlığıyla gündeme damgasını vurmayı başardı. Panelistlerden Av. Dr. Mehmet Köksal'ın "Başörtülü bir hakimin, başı açık bir hanım hakkında olumsuz bir karar verdiğini düşünün, başı açık hanım bu karardan şüphe duymaz mı?" sözleri hayretle karşılandı. Panel, Eugen- Biser-Stiftung Vakfı tarafından Allianz Sigorta’nın desteğiyle, TÜBİTAK tarafından bu yıl için ilan edilen “Türk – Alman Bilim Yılı” kapsamında yapıldı. 2002 yılından bu yana Almanya’da dinler arası diyaloğu geliştirmek amacıyla çalışmalar yürüten Eugen-Biser-Stiftung Vakfı tarafından gerçekleştirilen panelde Eugen Biser Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Richard Heinzmann, “Din Özgürlüğü ve Dinlerin Gerçeklik İddiaları” başlıklı bir konuşma yaparken, Danıştay Eski Başkanı Hüseyin Karakullukçu ise “Din Özgürlüğünün Türk Mahkeme Kararlarındaki Gelişimi” konusundaki görüşlerini aktardı. Bu konunun sadece bölgesel bazda değil global perspektifte de önem taşıdığını vurgulayan konuşmacılar, dinlerarası eşitliğin toplumsal açıdan da son derece büyük anlam taşıdığını paylaştı. Etkinlikte gerçekleşen “Almanya’da din özgürlüğü ve din anayasası” paneline katılan Av. Dr. Mehmet Köksal ise din ve vicdan özgürlüğünün, 1982 tarihli Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’yla teminat altına alındığını hatırlattı. Türkiye’de din ve vicdan özgürlüğünün en çok tartışmaya yol açtığı üç konu başlığını “nüfus cüzdanı din hanesi, milli eğitimde zorunlu din dersleri ve kamusal alanda dini simge içeren kıyafet, aksesuar ve benzerlerinin kullanılması” olarak özetleyen Köksal, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu başlıklarda son yıllarda önemli ilerlemeler kaydedilmiş olsa da, Türkiye’nin atması gereken adımlar bulunuyor. Bu özgürlüklerin anayasal olarak teminat altına alınması için toplumun her kesimine önemli roller düşüyor.” Danıştay Eski Başkanı Hüseyin Karakullukçu'nun "Kamuda başörtüsü bugün artık çözülmüş durumda" mealindeki sözleriyle alakalı olarak muhabirimizin kendisine yönelttiği "kamuda başörtüsü serbestliğiyle ilgili olarak eskiye oranla daha iyi bir noktada olduğumuz doğru, lakin emniyet, ordu ve yargıda yasak hâlâ devam ediyor, bu konuda yorumunuz nedir?" sorusuna Alman konukların yasağın sürüyor olmasına eleştirel cevaplar verirken, Hüseyin Karakullukçu'nun ve Dr. Mehmet Köksal'ın , "Din Özgürlüğü Paneli"nde başörtüsü yasağnıı savunucu türden açıklamaları dikkatlerden kaçmadı. Özellikle Dr. Mehmet Köksal'ın "Başörtülü bir hakimin, başı açık bir hanım hakkında olumsuz bir karar verdiğini düşünün, başı açık hanım bu karardan şüphe duymaz mı? cevabı hayretle karşılandı. 

Ekrem Özden

[email protected]
EkremOzden86

Okunma Sayısı: 1909
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı