"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ekmek israfı had safhada

17 Ekim 2014, Cuma 11:52
Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, Türkiye'de her gün 4,9 milyon adet ekmeğin çöpe atıldığını vurguladı.

Türkiye'de her gün 4,9 milyon adet ekmeğin çöpe atıldığını vurgulayan Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, “Yapılan araştırmalar, her gün 4,9 milyon ekmeğin yüzde 51,4’ünün fırınlarda, yüzde 37,9’unun hanelerde, yüzde 10,7’sininse yemekhaneler, lokantalar ve otellerde israf edildiğini ortaya koymuştur. Buna göre günlük 5 milyon lirayı bulan bir serveti çöpe atıyoruz.” dedi.

Ekmeğin evlerde çöpe atılmasının en önemli sebepleri arasında gereğinden fazla alınması, uygun şartlarda saklanmaması ve kalitesinin düşük olmasının yer aldığını belirten Dr. Fadıloğlu, ekmek israfını önleyecek öneriler ve tarifler sundu.

EKMEK ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ

-Her gün aynı miktarda ekmek satın almak yerine, yapacağınız yemek çeşidini gözönünde bulundurarak alın.
-Ekmeği fırından alırken aç karnınıza almayın. Kokusuna ve açlığınıza yenik düşerek gereğinden fazla alabilirsiniz.
-Ekmeği açıkta değil, torba içerisinde saklayın.
-Ekmeği dilimleyerek yiyin.
-Toplu yemek yerlerindeki ekmek israfını önlemek için ekmek, dilimlenmiş olarak veya küçük ekmek olarak verilmeli, self servis tezgahlarında yemeklerden sonra yer almalıdır. 

TASARRUF SAĞLAYACAK TARİFLER

-Bayatlamış ekmekleri, fırında hafif nemlendirip ısıtarak ya da kaynayan suyun buharıyla yumuşatabilirsiniz.
-Fazla ekmeği derin dondurucuda saklayabilir, ihtiyaç duyulduğu takdirde tost makinesinde ısıtarak yemeklerinizin yanında sıcak olarak da yiyebilirsiniz.
-Bayat ekmekten galeta unu yapabilirsiniz.
-Bayat ekmeğin içinden çıkardığımız kısımları kurutarak, köfte yapımında kullanabilirsiniz.
-Bayat ekmekten küçük kanepeler hazırlayarak misafirlerinize sunum yapabilir, pizza veya omlet yapabilirsiniz.
-Kruton yapabilir ve çorbaların üzerine koyabilirsiniz. Bunun için bayatlamış ekmekleri küp küp kesip fırında kızarttıktan sonra cam kavanozda bir hafta saklayabilirsiniz.
-Bayatlamış ekmekleri dilimleyerek fırın tepsisine dizip üzerine tereyağı, beyaz peynir, yumurta, doğranmış domates, yeşil biber karışımını sürdükten sonra fırında kızartırsanız, kahvaltılarda afiyetle yiyebilirsiniz.
-Bayatlamış ekmekten ekmek dolması yapabilirsiniz.
-Bayat ekmeklerden vişneli ekmek tatlısı yapabilirsiniz. Bunun yanısıra ekmek tatlısı yapabilir ve üzerine muhallebi ya da puding de ilave edebilirsiniz.

ENERJİ VE PROTEİN KAYNAĞI

-Sofralarımızın vazgeçilmezi ekmek, aynı zamanda iyi bir karbonhidrat, protein ve posa kaynağıdır. Yetişkin kadın ve erkeğin günlük ortalama gereksinmeleri düşünüldüğünde 300 gr.'lık bir ekmek günlük alınması gereken enerjinin yüzde 30-36’sını, proteinin yüzde 39-42’sini karşılar.
-Sağlığımız için tam buğday ekmeği tercih edilmelidir. Tam buğday unu, buğday taneciğini tamamen içeren undur ve buğdayın tabii yapısında bulunan birçok vitamini, minerali ve posayı dengeli olarak içerir. Rafine buğday unu ise işlenmiş olduğu için buğday taneciğinin bazı kısımlarını içermez.

Okunma Sayısı: 7093
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı