"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

En karanlık gece: 15 Temmuz

15 Temmuz 2017, Cumartesi 00:45
1. yıl dönümü faaliyetleri yapılan 15 Temmuz kanlı darbe girişimi dolayısıyla 249 kişi şehit olurken, 2 bin 196 kişi yaralandı.

Üzerinden bir yıl geçmesine rağmen aydınlatılamayan karanlık gecenin ardından Türkiye’de yeni bir dönem başladı. 

15 Temmuz kanlı ve henüz aydınlatılamayan kara gecesinin üzerinden tam bir yıl geçti. Türkiye bugün faili tam olarak bilinemeyen, kafalarda çok sayıda sorunun cevabının hâlâ arandığı bir darbe girişimiyle karşı karşıya kaldı. 15 Temmuz 2016’da 36 yıl sonra yeni bir darbe girişimine kalkışan Türk Silâhlı Kuvvetleri’nde (TSK) görevli bazı generallerin ve askerî personelin içerisinde bulunduğu gece de 249 kişi şehit oldu, 2 bin 196 vatandaş ise yaralandı. TSK içerisinde bulunan az sayıda askerin katıldığı iddia edilen bu kanlı girişim, başarıya ulaşamadan engellenebildi. 

Bu manzara birliğin ispatı

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan Yenikapı Mitingi’nde, “Bu geleceğe yönelik adeta vatanımıza sahip çımanın ispatıdır. Bundan sonra işimiz muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak. Bu manzara birliğin, beraberliğin sadece temenni, sadece slogan değil gerektiğinde bir hakikat olarak ortaya konabileceğini ilânı ve ispatıdır. Yolumuza dayanışma içinde devam edeceğiz, birbirimizi makam mevki için değil sadece Allah için seveceğiz” şeklinde konuştu. 

İntikam duygusuyla değil, adaletle hareket edeceğiz

Başbakan Binali Yıldırım, Yenikapı ruhu mitinginde; "Bu muhteşem kardeşlik tablosunu bugün yaşattığınız için milletim adına teşekkür ediyorum. Bu uzlaşmayı, bu işbirliğini bozmayacağız, daha da güçlendireceğiz. İntikam duygusuyla değil, adaletle, hukukla hareket edeceğiz. Demokrasiden taviz vermeyeceğiz, özgürlükleri daha da genişleteceğiz. 15 Temmuz Türkiye’nin mikroplarından temizlendiği gündür" açıklamalarında bulunmuştu.

Camiye, kışlaya, adliyeye siyaseti sokmayalım

Birçok maddesini 9 Temmuz’da yapılan ‘Adalet Mitingi’nde de tekrarlayan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ‘Yeni Kapı Ruhu’ olarak anılan mitingde bir öneri listesi sundu. CHP liderinin sunduğu öneriler şöyleydi: “Camiye, kışlaya, adliyeye siyaseti sokmayalım. Siyasette özeleştiri yapmamız gerekiyor. Milleti kardeş kılma yolunda kararlı olmalıyız. Devletin inşasında liyâkat sistemini gözetmeliyiz. Dinimiz de bunu söylüyor, işi ehline vereceksin diyor. Her şartta, her koşulda demokrasiye sahip çıkmalıyız. “

Türk milleti kaderine sahip çıkıyor

MHP Genel Başkanı, Devlet Bahçeli Yenikapı mitinginde; “Yıkılmadan ve ayaktayım diyerek Yenikapı’ya koştunuz. Yeni bir dirilişin müjdesini verdiniz. Bahtiyarım çünkü Türkiye’mizin şahlanışını gururla izliyorum. Mutluyum çünkü millet, irade, inanç burada. Bükülmez bilek, eğilmez baş, yenilmez milli kudret burada, bu meydandadır. Türkiye tüm güzellik ve görkemiyle yeni bir sefere Yenikapı’dan başlamaktadır. Türk milleti kaderine sahip çıkmaktadır. Hepinizle övünüyor, Türk milletiyle iftihar ediyorum” şeklinde konuştu.

29 gün ‘Demokrasi Nöbeti’ tutuldu

15 Temmuz kanlı darbe girişimi sonrasında halk, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın çağrısıyla sokaklara, demokrasi nöbetine çıktı. 26 gün süren demokrasi nöbetlerinin Yenikapı Mitingi ile son bulması bekleniyordu. Erdoğan konuşmasının sonunda, “Demokrasi nöbetine bir virgül koyuyoruz. Tüm Türkiye’ye sesleniyorum. Çarşamba akşamı inşallah noktayı koyacağız. Uygun mudur? Bugün virgül, Çarşamba akşamı nokta” dedi ve darbe girişimi sonrası vatandaşlar 29 gün sokaklarda nöbet tuttu. 

 

Demokrasi ve Şehitler Mitingi yapıldı ‘Yenikapı Ruhu’

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin birlikte katıldığı, Cumhuriyet tarihinin en büyük meydan mitingi İstanbul Yenikapı Miting Alanı’nda düzenlendi. “Demokrasi ve Şehitler Mitingi” için polis kaynaklarına göre 5 milyon kişi alanı doldurdu. Dört lider tek tek kürsüye çıkıp vatandaşları selâmladı ve birlik ve beraberlik mesajları verdi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulûsi Akar ilk kez bir mitingde milyonlara hitap etti.

15 Temmuz resmî tatil ilân edildi

“15 Temmuz darbe girişimine karşı milletimizin ortaya koyduğu kararlı mücadele ve destanî direnişte ona mihmandarlık eden Başkomutanımız Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın, tüm parti genel başkanlarının ortak tutumları hayati bir yere sahiptir. Her yönüyle 93 yılık Cumhuriyet ve 70 yıllık demokrasi tarihimizde ayrı bir yere sahip olan 15 Temmuz tarihinin milletimizin ortak kader ve gelecek duygusunda taşıdığı anlama binaen “Demokrasi ve Özgürlükler Günü” olarak kabulü için Kanun Teklifimiz Yüce Meclisin takdirlerine sunulmuştur” şeklindeki gerekçenin ardından 15 Temmuz’un resmî tatil olması, TBMM tarafından kabul edildi. 

***

Yeni Asya’nın bu süreçteki duruşu

Yeni Asya Medya Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yavuzyiğitoğlu, “Türkiye’de bugüne kadar yapılmış bütün darbelere karşı çıkan tek gazete Yeni Asya’dır. Yeni Asya cemaati her türlü darbenin karşısındadır, demokrasiden yanadır” dedi. Yavuzyiğitoğlu 15 Temmuz Darbe Girişimi’ni şöyle değerlendirdi;  “Maalesef ülkemiz kanlı bir darbe girişimine sahne oldu. Elim hadiseler yaşandı. 15 Temmuz’da yapılan darbe girişimindeki pozisyonumuz da geçmişimizdeki pozisyonlarımız ile aynıdır. Seçimle gelmiş bir hükümetin antidemokratik yollarla görevden uzaklaştırılmasını tasvip etmemiz mümkün değildir. Bu bir partiye oy vermek ya da vermemek meselesi değildir; artık ülke meselesidir, gelecek meselesidir.”

Kim yaparsa yapsın, kime yaparsa yapsın darbelere karşıyız

“Darbeler her zaman, barışa, kardeşliğe, ülke bütünlüğüne, hak ve hürriyetlere ve milletin geleceğine kast etmiştir” diyen Yavuzyiğitoğlu, “Aynen Üstadımız gibi, ne yandan gelirse gelsin, kimin eliyle gelirse gelsin darbelere ve müstebit uygulamalara sille vurmak bizim de görevimizdir. Bu vesile ile şunu da ifade edelim ki; geçmişte veya bugün; daha düne kadar tabiri caizse darbe şakşakçılığı yapan, darbecilerle bir arada gözükmekten çekinmeyen birçok insan ya da grup birtakım menfaatlerinden dolayı belki şimdi darbeye karşı gibi duruyor gözükebilir. 12 Eylül, 28 Şubat gibi yakın tarihimiz incelendiğinde ne demek istediğim daha iyi anlaşılabilir. Bizim için ise asla böyle bir şey söz konusu olmadı, olamaz.”

***

15 Temmuz ve Yeni Asya

47 yıllık yayın hayatı boyunca ağır bedeller ödeyerek bütün darbelerle mücadele eden Yeni Asya, menhus ve kanlı 15 Temmuz darbe girişimine de aynı kararlı duruş ve tavırla karşı çıktı.

Yeni Asya’nın her zamanki gibi hukuk ve demokrasi ekseninde ortaya koyduğu bu duruşu örnekleriyle görmek ve göstermek için, bu broşürü mutlaka okuyun ve okutun.

Detaylı bilgi ve talepleriniz için: 0531 609 65 56- 0212 655 88 59

Eki ücretsiz olarak PDF formatında okumak için tıklayınız.

 

 

 

Etiketler: 15 temmuz
Okunma Sayısı: 3753
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Mansur

    15.7.2017 03:30:58

    Çanakkale,kurtuluş savaşında zafer düşmana karşı alınmıştı.Savaşan halktı.Şimdide karşı çıkan halk hem de kendi askerine karşı bu bir zafer mi hezimet mi.Çünkü kazanan da yine kaybeden de biziz.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı