"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İdare hukukçusu Prof. Dr. Günday: Niyetleri en az 2 yıl OHAL

22 Şubat 2017, Çarşamba
İdare hukukçusu Prof. Dr. Metin Günday, “olağanüstü hâlin iki yıla kadar uzatılmasının planlandığını” söyledi.

İdare hukukçusu Prof. Dr. Metin Günday, 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kurulan, 100 bini geçen başvuruyu incelemesi beklenen ve 7 kişiden oluşan Olağanüstü Hâl İşlemleri İnceleme Komisyonu ile “olağanüstü hâlin iki yıla kadar uzatılmasının planlandığını” söyledi.

T24’e değerlendirmelerde bulunan Prof. Günday, 23 Ocak’ta Resmî Gazete’de yayımlanan ilgili kanunun 3. maddesinde yer alan “Komisyon, bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl süreyle görev yapar. Bakanlar Kurulu, gerek görmesi halinde bu süreyi bitiminden itibaren birer yıllık sürelerle uzatabilir” ifadesini hatırlattı. “Bugüne kadar binlerce kapatılan kurum, binlerce kamudan ihraçlar var. Sadece buradaki itiraz başvurularını incelemeye kalksa bu komisyon, iki yılını alır” diyen Prof. Günday, komisyonun Meclis’e getirilen bağımsız bir kanun değil de KHK ile getirilmesine vurgu yaparak, “Anayasaya göre, OHAL KHK’sı ancak olağanüstü hâl süresince geçerli olabilir. Durum böyle olunca bunların kafasında en az iki yıl demek ki bu süreyi devam ettirmek var. Bu komisyonla ilgili KHK da bu dönem zarfında yürürlükte kalabilsin” görüşünü dile getirdi.

OHAL komisyonu kurulmadı

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunun kurulmadığını belirten Günday şunları dedi: “Bu arada malum kanun hükmünde kararnameyi çıkarttılar. Bu KHK ile de OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu’nun kurulması öngörüldü. Ancak kurulmadı. Güya bu 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin Resmî Gazete’de yayımlanmasından itibaren 1 ay içinde kurulacaktı. İlginç bir durum var şu anda. Ortada ismi olan, ancak cismi olmayan bir komisyon var.”

İncelemelerin önünü tıkıyorlar

OHAL işlemlerinin sağlıklı bir şekilde incelenmesi istenmiyor diyen Günday, “Yeni KHK’lar çıkarılıyor. Buradan yola çıkarak bu KHK’yı çıkaranlar OHAL işlemlerinin gerçekten sağlıklı bir şekilde incelenmesini isteselerdi bunu bir kanunla yaparlardı. OHAL Kanun Hükmünde Kararnamesi ile değil de bağımsız bir kanun çıkardı Meclis’e getirilerek. Ve bunun da süresi filan olmazdı. Zannediyorum bütün partiler de böyle bir kanunu bütün siyasî partiler de desteklerdi. OHAL 1 ay sonrasında bitse bile o kanuna dayandığı için inceleme devam eder ve süre kısıtlaması olmazdı. Ama OHAL KHK’sı ile getiriliyor bu. OHAL KHK’sı da ancak olağanüstü hâl süresince geçerli olabilecek bir işlem. Durum böyle olunca bunların kafasında en az iki yıl demek ki devam ettirmek var. Bu KHK da bu dönem zarfında yürürlükte kalabilsin” tespitlerinde bulundu. 

Okunma Sayısı: 4686
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı